Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021

Ρωσία: Χάκερς δημοσίευσαν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις υποστηρικτών του

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας, δόθηκαν στην δημοσιότητα από άγνωστους χάκερς που παραβίασαν τη βάση δεδομένων, γεγονός που επιβεβαίωσε ο διευθυντής του Ταμείου Αγώνα κατά της Διαφθοράς, που έχει ιδρύσει ο Ρώσος πολιτικός και το οποίο έχει καταχωρηθεί από τις ρωσικές αρχές στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας».

Ο ηλικίας 44 ετών Ναβάλνι, καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε φυλάκιση 2 1/2 ετών, για μια υπόθεση για την οποία του είχε επιβληθεί ποινή με αναστολή, την οποία ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει κατασκευασμένη. Ο Ναβάλνι συνελήφθη τον Ιανουάριο όταν επέστρεψε από την Γερμανία στην οποία νοσηλεύονταν μετά τη δηλητηρίαση του από νευροτοξικό παράγοντα όπως είχαν αποφανθεί οι γιατροί.

Η σύλληψη του και η φυλάκιση του, έδωσαν την αφορμή στους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν τρεις διαμαρτυρίες κατά την διάρκεια του χειμώνα παρά την πανδημία του κορονοϊού.

Τον περασμένο μήνα οι συνεργάτες του δημιούργησαν την ιστοσελίδα «Ελευθερία στον Ναβάλνι», με σκοπό την συγκέντρωση υπογραφών για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση υποστήριξης του Ρώσου πολιτικού. Οι συνεργάτες του είχαν ανακοινώσει ότι θα ανακοινώσουν την ημερομηνία της συγκέντρωσης, μόλις καταχωρήσουν στην ιστοσελίδα περισσότερες από 500.000 υπογραφές. Σήμερα το πρωί, 16 Απριλίου, είχαν καταχωρηθεί 483.000 υπογραφές.

Ο διευθυντής του Ταμείου Αγώνα κατά της Διαφθοράς Ιβάν Ζντάνοφ δήλωσε ότι στο διαδίκτυο δημοσιεύθηκαν οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ατόμων που δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες, προσθέτοντας ότι η βάση δεδομένων δεν περιείχε τίποτα περισσότερο από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, χωρίς ονόματα ή άλλα χαρακτηριστικά που να ταυτοποιούν τους χρήστες.

«Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν αυτοί οι χάκερ είναι να σας στείλουν ένα άσχημο email που πιθανότατα θα καταλήξει στον φάκελο ανεπιθύμητων μηνυμάτων σας», δήλωσε ο Ζντάνοφ.

Οι χάκερς στο μήνυμα τους ισχυρίζονται ότι το 70% των εγγεγραμμένων στην ιστοσελίδα «Ελευθερία στον Ναβάλνι!» είναι μποτ (διαδικτυακό ρομπότ). Επιπλέον απειλούν να αποκαλύψουν τα στοιχεία εκείνων που έστειλαν την ηλεκτρονική τους διεύθυνση στην ιστοσελίδα. «Προς τον παρόν αρχίζουμε τον αποχαρακτηρισμό των διευθύνσεων και σύντομα θα γνωρίζουμε τα ονόματα σας, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις σας», αναφέρουν στο μήνυμα τους οι χάκερς.

Ο Βλαντισλάβ Ζντόλνικοφ, πρώην σύμβουλος του Ταμείου Αγώνα κατά της Διαφθοράς, θεωρεί ότι από εδώ και στο εξής θα είναι δύσκολο για το εν λόγω ίδρυμα να διατηρεί βάσεις δεδομένων.

«Πρόκειται για ένα δυσάρεστο πλήγμα που κατάφεραν στο Ταμείο Αγώνα κατά της Διαφθοράς την ημέρα που το Ταμείο έδωσε στην δημοσιότητα την έρευνα για την κατοικία του προέδρου Πούτιν στο Βαλντάι» δήλωσε ο Ιβάν Ζντάνοφ.

Πηγές : Reuters, www.svoboda.org

Ρωσία: Η εισαγγελία ζήτησε να αναγνωρισθεί το Ταμείο Αγώνα κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι ως «εξτρεμιστική οργάνωση»

Η Εισαγγελία της Μόσχας με αγωγή που κατέθεσε στο Δικαστήριο της Μόσχας ζητά να αναγνωρισθούν ως εξτρεμιστικές οργανώσεις το Ταμείο Αγώνα κατά της Διαφθοράς του Αλέξέι Ναβάλνι (το οποίο ήδη έχει καταχωρηθεί στο μητρώο των πρακτόρων ξένης χώρας το 2019) το Ίδρυμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών (το οποίο επίσης έχει καταχωρηθεί στο μητρώο πρακτόρων ξένης χώρας το 2019) και τα γραφεία του Ταμείου του Ναβάλνι, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους το γραφείο τύπου της εισαγγελίας της Μόσχας.

Η εισαγγελία, η οποία προέβη στην αγωγή με εντολή της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θεωρεί όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου, ότι οι εν λόγω οργανώσεις καλυπτόμενες πίσω από τις φιλελεύθερες ιδέες, ασχολούνται με δραστηριότητες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης. «Πραγματικοί στόχοι της δραστηριότητας τους είναι η δημιουργία συνθηκών για την αλλαγή του συνταγματικού συστήματος, με την χρήση μεταξύ άλλων σεναρίων «εγχρώμων επαναστάσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας, στην οποία επισημαίνεται ότι μέσω αυτών των δομών αναπτύσσεται η δραστηριότητα ξένων και διεθνών οργανώσεων στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η δραστηριότητα των οποίων έχει αναγνωρισθεί με σχετική απόφαση ως ανεπιθύμητη.

Οι συνεργάτες του Ναβάλνι Λεονίντ Βολκόφ και Ιβάν Ζντάνοφ σοχλιάζοντας από κοινού την απόφαση αυτή, δήλωσαν ότι το 2021 θα είναι για την ομάδα του Ναβάλνι «η πιο δύσκολη χρονιά» και πως αφορμή για την απόφαση της εισαγγελίας ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ετοιμάζεται για τον Ναβάλνι και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. Κατά την άποψη τους δεν υπάρχει αμφιβολίες για την απόφαση που θα λάβει «αρκετά γρήγορα» η δικαιοσύνη , η οποία θα αποφανθεί ότι το Ταμείο Αγώνα κατά της Διαφθοράς και τα γραφεία του «είναι εξτρεμιστικές οργανώσεις».

«Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για εκατοντάδες ποινικές διώξεις, θα πληγεί ο κάθε συνεργάτης μας» δήλωσαν οι δύο συνεργάτες του Ναβάλνι. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, τόνισαν, η όποια ενασχόληση στο Ταμείο Αγώνα κατά της Διαφθοράς ή σε ένα από τα περιφερειακά γραφεία του θα συνιστά αφορμή για να επιβληθούν ποινές φυλάκισης από 2 έως 6 έτη. «Αυτό, στην καλύτερη περίπτωση. Στην χειρότερη θα σημαίνει ποινικές διώξεις για τους εθελοντές, για τους συμπαθούντες, για εκείνους που μοιράζουν προκηρύξεις είτε γενικά για όσους συμμετέχουν στις δράσεις μας».

Σύμφωνα με του Βολκόφ και Ζντάνοφ αυτή τη στιγμή αρχίζει «η πιο σκοτεινή περίοδος για τους ελευθέρα σκεπτόμενους ανθρώπους, για την κοινωνία των πολιτών στην Ρωσία. Στην πραγματικότητα το Κρεμλίνο, μόλις ζήτησε να θεωρούνται εξτρεμιστές όλοι όσοι δεν συμφωνούν μαζί του».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες