Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Ρευστότητα στο εκλογικό σκηνικό

Στις συζητήσεις τούτο τον καιρό μετά το τραγικό συμβάν των Τεμπών επικρατεί βαρύ κλίμα ατμόσφαιρας, κατά πόσον θα αυξηθεί η αποχή των ψηφοφόρων στις επικείμενες εκλογές.

Ενώ απ’ τις αρχές του 2000 ο βαθμός αποχής στις εθνικές εκλογές αυξανόταν, τώρα φαίνεται ότι λόγω της οργής απ’ την τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος έχει προκύψει κοινωνική αντίδραση που βρίσκει καταφύγιο διαμαρτυρίας στην εκλογική αναμέτρηση. Πιστεύεται ότι οι ψηφοφόροι θα εγκαταλείψουν τους καναπέδες και, αν άλλοτε το ποσοστό αποχής των νέων ήταν μεγαλύτερο απ’ αυτό των ηλικιωμένων στα χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, τώρα υπάρχουν πολλοί λόγοι να μην απουσιάζει κανείς από τις κάλπες.
Δημοσκόποι και εκλογολόγοι δυσκολεύονται να κάνουν εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών, ούτε και ποιες θα είναι οι προθέσεις των ψηφοφόρων, όσο θα πλησιάζουν οι ημέρες της αναμέτρησης. Ο θυμός που αποκαλύπτεται σ’ αυτή τη φάση των διαμαρτυρομένων δεν είναι αμελητέος και δεν θα επιδράσει σε βάρος της κυβέρνησης, εάν οι κάλπες ανοίξουν στο τέλος της άνοιξης. Αν γίνουν μέσα στο καλοκαίρι, θα προκαλέσουν αδιαφορία στους νέους, λόγω διακοπών και εργασιών στην τουριστική περίοδο.
Πολλαπλών ειδών παροχές έχουν αναγγελθεί, άγνωστο πόσο θα αποδώσουν σε ψήφους στην κυβέρνηση, η οποία πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι όσον αφορά στα οφέλη που θα της αποφέρουν. Η παροχολογία είναι μια συνήθεια προεκλογική, που περισσότερο κάνει αδιάφορο τον αποδέκτη ψηφοφόρο, παρά τον αναγκάζει να νιώθει δέσμευση και ηθική οφειλή σ’ αυτή την όψιμη εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Στην πολιτική, η αντίληψη ότι «όσα δίνεις τόσα παίρνεις» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι κανείς δεν πιστεύει ότι όλα αυτά γίνονται ξαφνικά για την αγάπη των κυβερνώντων προς τους πολίτες και όχι για την ψήφο τους, για να νιώσουν υποχρεωμένοι και να πάνε στις κάλπες την Κυριακή, να τους τη δώσουν.
Κατά τις επικείμενες εκλογές, που γίνονται στη σκοτεινή πλευρά μιας μεγάλης τραγωδίας, θα επιδράσει πρώτος και κυριότερος λόγος ότι θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και ότι οι συμμετέχοντες θα ψηφίσουν με μειωμένο ενδιαφέρον, πιστεύοντας πως σ’ ένα μήνα θα ξαναπάνε στις κάλπες και τότε “βλέπουμε”. Είναι παρατηρημένο ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων μετά από μεγάλες καταστροφές, όπως το 2007 με τις πυρκαγιές, είναι μειωμένη. Ένας άλλος λόγος, που θα επιδράσει, είναι ότι η πρώτη αναμέτρηση προβλέπεται για τώρα την άνοιξη και η δεύτερη τον Ιούλιο, οπότε λόγω των διακοπών των νέων και της απουσίας των συνταξιούχων στα χωριά τους δεν θα γυρίσουν να ψηφίσουν, και τούτο θα είναι προς όφελος της Ν.Δ.
Εάν οι πολίτες αισθανθούν ότι υπάρχει κίνδυνος μπροστά σε δυσάρεστα αποτελέσματα και πεισθούν ότι με Ν.Δ. ή με ΣΥΡΙΖΑ θα πάνε καλύτερα τα πράγματα, θα σηκωθούν να ψηφίσουν, διότι αυτοί καθορίζουν τελικά σε κάθε περίπτωση ποιος θα κυβερνήσει, και όχι οι απέχοντες, όσο μεγάλο ποσοστό και αν φέρουν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα