Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

“Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι” με πάνω από 100 χρόνια ζωής

Μια πόλη που ονειρεύεται και πάλι είναι το Ρέθυμνο, με τα μάτια όλων μα όλων να λάμπουν, τα χείλη όλων να σχηματίζουν δύο λέξεις, τα σώματα όλων να ξεκινούν κίνηση με ρυθμό, στο άκουσμα… «Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι».

H πάνω από 100 χρόνια ζωή και ρυθμού του «Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού» ξεκινάει και πάλι να ανασαίνει όπως δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιοι και συμμετέχοντες, μετά τα τρία χρόνια παύσης λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Οι ήχοι, οι μυρωδιές, οι ταχύτητες, τα ακούσματα, η ευχάριστη ένταση, τα αρώματα, καταγεγραμμένα στη ζωή των κατοίκων του Ρεθύμνου αλλά και πολλών φίλων από τους όμορους νομούς Χανίων και Ηρακλείου, μπήκαν ξανά στη καθημερινότητα θυμίζοντας πως το Αναγεννησιακό Ρέθυμνο, ο νομός των τεχνών, του πολιτισμού, της ποίησης έχει πάντα τη θέση για να υποδέχεται τον «Βασιλιά Καρνάβαλο».


Οι δεκάδες ομάδες των καρναβαλιστών, τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, φορείς, σώματα ασφάλειας, Ερυθρός Σταυρός, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, καταστήματα και ολόκληρη η πόλη, προχωρούν όλοι με γοργούς ρυθμούς για τη διοργάνωση του καρναβαλιού 2023, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης.
«Όλοι οι Ρεθεμνιώτες βρισκόμαστε σε μία κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση, ο δήμος είναι σε μία κατάσταση ετοιμότητας και σε συνεργασία με τις καρναβαλικές ομάδες οργανωνόμαστε και φυσικά αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες θα γίνει ένα εξαιρετικό καρναβάλι, που θα δώσει την ευκαιρία σε όλους όσους μας επισκέπτονται από την Κρήτη και από όλη την Ελλάδα, να ξαναζήσουμε στιγμές που έχουμε ξεχάσει, τρία χρόνια που είμαστε χωρίς καρναβάλι λόγω της πανδημίας».
Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό αυτός του καρναβαλιού διότι όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης: «Υπάρχει μία έντονη κοινωνικοποίηση και κινητοποίηση, είναι μία αφορμή για να βρίσκονται οι άνθρωποι και προφανώς αποτελεί και μία οικονομική ανάσα σε δύσκολες εποχές. Μιλάω ειδικά για τους μήνες του χειμώνα που είναι μειωμένη η τουριστική κίνηση, σε πολύ μεγάλο βαθμό, οπότε η καρναβαλική περίοδος, ενισχύει πολύ την τοπική μας οικονομία».
Για θεσμό που όλοι ενισχύουν και γίνονται τα απαραίτητα, όχι μόνο για να μην εξασθενίσει, αλλά και για να ενισχύσει την ταυτότητα του Ρεθύμνου παγκόσμια, κάνει λόγο η αντιπερειφερειάρχης Μαρία Λιονή λέγοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το καρναβάλι μας, είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός για το Ρέθυμνο, μία κοινωνική μαρτυρία που προσδίδει στην ταυτότητα του Ρεθύμνου και τον πολιτισμό του. Μία ιστορία που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, με τα τελευταία χρόνια να έχει αναβαθμιστεί αφού πλέον συμμετέχει πολύς κόσμος χιλιάδες άνθρωποι. Συμμετέχουν οικογένειες από τον πιο μεγάλο ηλικιακά της οικογένειας μέχρι τον πιο μικρό και όχι μόνο κάτοικοι του Ρεθύμνου. Έρχονται από όλη την Κρήτη από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να ζήσουν μερικές μέρες ξεγνοιασιάς στο Ρέθυμνο, στο φιλόξενο Ρέθυμνο. Αυτή την περίοδο ως περιφέρεια, ως δήμος Ρεθύμνου βοηθάμε την προσπάθεια των καρναβαλιστών, συμμετέχουμε και εμείς με τις δυνάμεις μας ώστε να βοηθήσουμε οικονομικά, ώστε έτσι κάθε χρόνο να γίνεται και καλύτερη η διοργάνωση του».

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ

Το Καρναβάλι της πόλης του Ρεθύμνου συγκεντρώνει χιλιάδες καρναβαλιστές, πάνω από 40 ομάδες οργανωμένες και όπως πολλοί ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποτυπώνει όλες τις πλευρές, τις εκφάνσεις τα στοιχεία ταυτότητας και την κοινωνική δομή του Ρεθύμνου. Στοιχεία τα οποία μοιράζονται τις μέρες εκείνες οι πάνω από 50.000 επισκέπτες του νομού, οι οποίοι ενώνονται ενεργά και ουσιαστικά με τους καρναβαλιστές, χωρίς φυσικά να ξεχάσουν να επισκεφτούν χωριά και περιοχές της ενδοχώρας του Ρεθύμνου. Η αρμόδια αντιδήμαρχος και μία από της βασικές παρουσία στη διοργάνωση του καρναβαλιού είναι η αντιδήμαρχος Πέπη Μπιρλιράκη η οποία μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι: «Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι η κινητήριος δύναμη αλλά και πολλές φορές η αφετηρία της αισιοδοξίας μας και της Ελπίδας». Υποστήριξε μάλιστα πως: «Από τους τουριστικούς πράκτορες αλλά και μηνύματα που λαμβάνουν υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον από Ευρώπη, Αμερική και άλλες χώρες με τα ξενοδοχεία και τα άλλα καταλύματα να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα».
Τα μέλη από πυρήνες των καρναβαλικών ομάδων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για την επανέναρξη του Καρναβαλιού, παρά όπως επισημαίνουν το μούδιασμα που επικρατεί μετά από τα χρόνια αναγκαστικής αποχής. Η Ελευθερία Μαστοράκη από την ομάδα ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΗΔΕΣ αναφέρει: «Είμαστε ήδη στις αποθήκες να τελειώσουμε τα άρματα μας. Είμαστε χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι, έχουμε κάποια διαδικαστικά την ίδια ώρα που υπάρχει αύξηση του κόστους σε στολές και αντικείμενα που χρειαζόμαστε. Όμως θα τα καταφέρουμε. Τρέχουμε να τα προσαρμόσουμε όλα αλλά νομίζω ότι σιγά-σιγά τα προβλήματα αυτά τα ξεπερνάμε και πάμε στο πιο χαρούμενο κομμάτι του καρναβαλιού. Από το χωριό Πατσός Αμαρίου για 8η χρόνια που συμμετέχουμε και φέτος θα ντυθούμε Αφρικανοί και ελπίζω πως 600 φίλοι καρναβαλιστές θα παρελάσουμε, θα διασκεδάσουμε θα δώσουμε το δικό μας τόνο στη μεγάλη καρναβαλική γιορτή».
Από τις πιο παλιές ομάδες του καρναβαλιού οι ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΕΣ συμμετέχουν φέτος με το θέμα οι ΕΥ-ΔΑΙΜΟΝΕΣ. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νατάσα Διλιντά: «Συμμετέχουμε σε όλες τις εκδηλώσεις και γιορτές. Στο κυνήγι του θησαυρού, στα καρναβαλικά δρώμενα εδώ και 30 χρόνια ως μία δυνατή ομάδα των 350 καρναβαλιστών. Βρισκόμαστε σε δράσεις όπως το παιδικό κυνήγι, στην ποδηλατοβόλτα, στις καντάδες, ένας θεσμός που τον κρατάμε τόσα χρόνια και φέτος, όπως φαίνεται, θα έρθει πάρα πολύς κόσμος κυρίως από Βόρεια Ελλάδα. Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό δρώμενο στην Κρήτη, ένας θεσμός που κρατάει, που τον στηρίζουμε οι συμμετέχοντες του που είμαστε πάνω από 15.000 καρναβαλιστές και οι θεατές που ξεπερνούν από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό τις 50.000».
Η Διαμαντούλα Δελήμπαση από την ομάδα ΔΑΚΤΥΛΟΔΕΙΚΤΟΥΜΕΝΗ που φέτος θα ντυθούν πυροσβέστες, μιας και κάθε χρόνο στα 19 χρόνια ύπαρξη της, αλλάζει θεματική στη συμμετοχή της, λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ: «Διασκεδάζουμε, δίνουμε ζωή στο Ρέθυμνο, είμαστε όμως και η αφορμή για οικονομική τόνωση της αγοράς, την οποία οι συντοπίτες μας επιχειρηματίες τόσο έχουν ανάγκη. Παράλληλα όμως στέλνουμε το μήνυμα για έναν σπουδαίο τουριστικό προορισμό για το Ρέθυμνο που οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάζουν, εδώ και χρόνια πέρα της γιορτής του Καρναβαλιού και χειμερινές διακοπές, μία απόδραση τριήμερη και όχι μόνο αφού αρκετοί επισκέπτες κλείνουν διακοπές ακόμη και για 10 μέρες διαμονή στο Ρέθυμνο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα