Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ραγδαία αλλά “άναρχη” ανάπτυξη στα Κουνουπιδιανά

Από τη δεκαετία του ’70 κοινοτικός σύμβουλος και για πολλές τετραετίες πρόεδρος τοπικής κοινότητας στα Κουνουπιδιανά, στην οποία παραμένει και σήμερα ο κ. Μανώλης Τσιτωνάκης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση αυτοδιοικητικού.
Εκλέχθηκε κοινοτικός σύμβουλος στις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές μετά τη χούντα και έκτοτε με μια 8ετία διάλειμμα όταν ασχολήθηκε περισσότερο με το συνεταιριστικό κίνημα, είναι συνέχεια είτε πρόεδρος, είτε απλά εκλεγμένος στο κοινοτικό συμβούλιο του χωριού του.
«Ξεκίνησα το 1975, κοινοτικός σύμβουλος τότε με δικό μου συνδυασμό, με κοινοτάρχη τον Κυριάκο Στρατηγάκη. Αυτά ήταν τα πρώτα μου βήματα» θυμάται ο παλιός αυτοδιοικητικός, που εκλέγονταν συνεχώς μέχρι και τη δεκαετία του ΄90. Τότε ήταν που αποφάσισε να μεταπηδήσει στους συνεταιρισμούς και να ασχοληθεί με τα αγροτικά θέματα καθώς διετέλεσε στο Δ.Σ. της Ένωσης Χανίων και της Κεντρικής Ένωσης Χανίων. «Ήμουν αντιπρόεδρος στις Ενώσεις Χανίων και στην Κεντρική Ένωση και επανήλθα στα αυτοδιοικητικά όταν έγινε το 1998 ο Δήμος Ακρωτηρίου, όταν και πάλι εκλέχθηκα πρόεδρος της κοινότητας Κουνουπιδιανών. Γενικά υπολογίζω ότι είμαι γύρω στα 35 χρόνια εκλεγμένος, πολλά εκ των οποίων πρόεδρος της κοινότητας Κουνουπιδιανών» αναφέρει.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΑ: ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ… ΠΟΛΗ

Σε όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν πολλά πράγματα στα Κουνουπιδιανά και στην ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου. «Ο οικισμός στη δεκαετία του ΄70 δεν ήταν ούτε στο 1/10 από ότι είναι σήμερα. Από τη διασταύρωση των Κουνουπιδιανών μέχρι τον Προφήτη Ηλία και δυτικά μέχρι το Πυθάρι ήταν μόνο χωράφια! Τώρα οι παλιοί Κουνουπιδιανοί είναι ελάχιστοι, έχουν έλθει πολλοί από τα Χανιά, τις γύρω περιοχές, ξένοι. Έχουν αστικοποιηθεί καθαρά τα Κουνουπιδιανά» αναφέρει.
Από την ενασχόληση του με τα κοινά ο κ. Τσιτωνάκης είναι ιδιαίτερα περήφανος για τα έργα που αφορούν την εκπαίδευση. «Επί κοινοτάρχη Στρατηγάκη παραχωρήσαμε κοινοτική έκταση για να γίνει το “Πολυκλαδικό Λύκειο” κάτι για το οποίο είμαι πολύ ικανοποιημένος, όπως επίσης παραχωρήσαμε περίπου 3.500 στρ. για να γίνει το Πολυτεχνείο Κρήτης. Για αυτό και πήρε και τόσο μεγάλη ανάπτυξη η όλη περιοχή, λόγω του πανεπιστημιακού ιδρύματος που έγινε στον τόπο μας. Επίσης προχώρησαν το γυμνάσιο στα Κουνουπιδιανά, το νηπιαγωγείο στα Χωραφάκια, έγιναν κάποια έργα που συμβάλλαμε και εμείς καθοριστικά» τονίζει και συμπληρώνει πως «είχαμε εντάξει με πολλές προσπάθειες και βοήθεια τότε του βουλευτή του Στέλιου Νικηφοράκη το έργο του Δημοτικού Σχολείου Χωραφακίων στο ΠΕΠ,όμως δεν το προχώρησαν. Είπαν ότι θα το έβαζαν στα ΣΔΙΤ από το 2007-2008, έχουμε φτάσει 2021 και δεν βλέπω να προχωράει όπως θα θέλαμε. Στα άσχημα που έχω να θυμάμαι ήταν και τα γεγονότα με τα σκουπίδια τότε τη δεκαετία του ΄90, με τη χωροθέτηση των απορριμμάτων στο “Στρογγυλό Κεφάλι” που είχαν γίνει κάποια επεισόδια στο Νομαρχιακό Συμβούλιο».
Όσο για τη σημερινή εικόνα των Κουνουπιδιανών ο πρόεδρος της κοινότητας και παλιός κάτοικος δεν είναι…πολύ υπερήφανος. «Έγινα όλα πολύ γρήγορα, αναπτύχθηκαν ραγδαία τα Κουνουπιδιανά, κτίσθηκαν πάρα πολύ και δεν φροντίσαμε όλοι ώστε να προχωρήσει το ΓΠΣ και τα πολεοδομικά γρήγορα, να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις περιοχές εκτός οικισμού ώστε οι δρόμοι να είναι πιο άνετοι, να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι κτλπ. Αυτό είναι ένα θέμα που με στεναχωρεί πάρα πολύ για αυτό και είναι μεγάλη ανάγκη να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο».
Η τοπική κοινότητα Κουνουπιδιανών εκτείνεται μέχρι το Σταυρό, η απογραφή του 2011 έδωσε έναν αριθμό 8.500 κατοίκων και σήμερα ο κ. Τσιτωνάκης εκτιμάει ότι φτάνουν τους 15.000.
Αναφερόμενος στο σήμερα ο πρόεδρος της κοινότητας σημειώνει πως υπήρξαν μια σειρά απο σημαντικές εξελίξεις. «Πήραμε ως Δήμος το “Μπειλίτικο” με τη συμβολή του Μ. Βολουδάκη και προορίζουμε να το κάνουμε ΚΑΠΗ και έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το Δήμαρχο τον κ. Π. Σημανδηράκη. Στα σχέδια μας να αγοράσουμε μια έκταση 3 στρ. πίσω από το ΚΕΠ ώστε να κάνουμε εκεί μια πλατεία που έχουν ανάγκη τα Κουνουπιδιανά» καταλήγει ο κ. Τσιτωνάκης.

Οδοί “Μ. Γλέζου- Π. Μπακογιάννη”

Να δώσει το όνομα σημαντικών προσωπικοτήτων της χώρας που δεν είναι πια στη ζωή σε δρόμους της περιοχής του αποφάσισε το τοπικό συμβούλιο Κουνουπιδιανών. Όπως μας είπε ο πρόεδρος κ. Μ. Τσιτωνάκης:
«Ήταν μια ομόφωνη απόφαση μας να βγάλουμε το όνομα ανθρώπων που έχουν αγωνιστεί για τη χώρα σε κεντρικούς δρόμους του οικισμού. Έτσι το δρόμο που συνδέει τα Κουνουπιδιανά με τις Πλακούρες, το Χορδάκι θα έχει το όνομα “Μανώλης Γλέζος” στη μνήμη του αγωνιστή της εθνικής αντίστασης. Ο δρόμος “Φιλίας των Λαών” που είναι από τη διασταύρωση Κουνουπιανών προς Χωραφάκια θα μετονομαστεί σε “Παύλου Μπακογιάννη” στη μνήμη του δημοσιογράφου που αγωνίσθηκε κατά της χούντας και δολοφονήθηκε από τη 17 Ν. ».
Η κοινότητα αναμένει την έγκριση από την “Αποκεντρωμένη Διοίκηση” ώστε να τοποθετήσει τις σχετικές πινακίδες, ενώ αν το επιτρέψουν και οι συνθήκες θα πραγματοποιήσει και σχετική εκδήλωση.
Η τοπική κοινότητα έχει δώσει τα ονόματα των ηρώων του επαναστατικού στρατοπέδου Ακρωτηρίου και σε άλλους δρόμους της περιοχής, ενώ υπάρχει και η σκέψη να δοθεί και το όνομα του Σήφη Βαλυράκη σε άλλη οδό του οικισμού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα