Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

“Ξέσπασμα” για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στα Νεροκούρου

Την αγάπη της Κωστούλας Στούπη για τα αδέσποτα, τον κόπο και τις οικονομίες μιας ζωής που δαπανούσε για να συντηρεί το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στα Νεροκούρου, φαίνεται πως εκμεταλλευόταν η Δημοτική Αρχή Χανίων, μεταφέροντας συνεχώς ζώα στην δομή, χωρίς να ανταποκρίνεται στις ελάχιστες υποχρεώσεις της.

Αυτό καταγγέλλει η Κωστούλα Dorbrach Στούπη σε ανοιχτή επιστολής της, την οποία απευθύνει προς τον δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον αντιδήμαρχο Χανίων και πρόεδρο της 5μελούς Επιτροπής του Δήμου Χανίων για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς κ. Ιωάννη Νικηφοράκη, με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων και στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου “Η κιβωτός του Νώε” γνωστοποιεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο και προχωρά σε αποκαλύψεις αναφορικά με τη συμπεριφορά που αντιμετώπισε από τη Δημοτική Αρχή.

Στο 36ο επεισόδιο σχολιάζουμε τα γεγονότα απ’ τα Χανιά ως ττην Αμερική ενώ περιμένουμε όταν βγούμε από την καραντίνα να δούμε το παλιό λιμάνι των Χανίων χωρίς καλώδια της ΔΕΗ!

Αναλυτικά η κα Στούπη αναφέρει στην επιστολή της τα εξής:
«Κύριε δήμαρχε,
κύριε αντιδήμαρχε,
όπως γνωρίζετε, τα τελευταία είκοσι και πλέον έτη έχω αφιερώσει την ζωή μου στην διάσωση και την προστασία των αδέσποτων ζώων του Δήμου Χανίων, έχοντας διαθέσει ολόκληρη την προσωπική μου περιουσία και στηριζόμενη και στην βοήθεια από εθελοντές.
Οι συνθήκες με οδήγησαν στην ανάληψη της ευθύνης του καταφυγίου αδέσποτων ζώων στα Νεροκούρου Χανίων, στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα χιλιάδες εγκαταλειμμένοι σκύλοι, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα διαβιούσαν και θα αναπαράγονταν στους δρόμους του Δήμου Χανίων. Με ιδιωτικούς πόρους και με αδιάκοπη προσωπική εργασία φρόντιζα πάντοτε ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι κατάλληλες και τα ζώα αυτά να λαμβάνουν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, να τρέφονται καθημερινά, να στειρώνονται στην κατάλληλη ηλικία και να αναζητούνται οικογένειες να τα υιοθετήσουν, ώστε να φύγουν από την κατάσταση εγκλεισμού του καταφυγίου και να μην ξαναβρεθούν στους δρόμους.
Τα τελευταία χρόνια είμαι σε επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, προκειμένου ο Δήμος να αναλάβει τις ευθύνες του ως προς την φροντίδα των φιλοξενούμενων αδέσποτων ζώων σύμφωνα με το Νόμο, αλλά και ως προς το μέλλον του καταφυγίου, δεδομένης της προχωρημένης ηλικίας μου.

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ

Όπως γνωρίζετε, έχω λάβει στο πρόσφατο παρελθόν υποσχέσεις για τη νομιμοποίηση του καταφυγίου στα Νεροκούρου και την ανάληψη της ευθύνης του από τον Δήμο Χανίων. Με αυτή την προοπτική άλλωστε, τα τελευταία δυο περίπου χρόνια ο Δήμος Χανίων έχει στείλει τουλάχιστον 60 σκύλους για φιλοξενία στο καταφύγιο, χωρίς να έχει μεριμνήσει για την κτηνιατρική τους περίθαλψη, τις καθημερινές τους ανάγκες για τροφή και την περαιτέρω υιοθεσία τους, προκειμένου να φύγουν από το καταφύγιο. Οι συνεννοήσεις αυτές έγιναν μεταξύ του Δήμου και της υπεύθυνης την οποία είχα ορίσει τότε λόγω της προσωπικής μου αδυναμίας να βρίσκομαι εκεί, Ε.Μ., η οποία ορίστηκε και από τον κ. Δήμαρχο ως αναπληρωματικό μέλος στην 5μελή επιτροπή του Δήμου. Οι ενέργειες αυτές του Δήμου οδήγησαν στον διπλασιασμό του αριθμού των σκύλων που βρίσκονταν στο καταφύγιο, την στιγμή που εγώ είχα ήδη δηλώσει ότι τόσο η ηλικία μου όσο και τα οικονομικά μου δεν θα μου επιτρέπουν για πολύ ακόμα να προσφέρω προσωπικά την καθημερινή σκληρή εργασία και τα χρήματα που απαιτούνται για την ευζωία των φιλοξενούμενων ζώων.
Η αγάπη μου για τα ζώα και η ηθική μου είναι τέτοια, που μέχρι και σήμερα, με ιδιαίτερη επιβάρυνση της υγείας μου κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την υιοθεσία των ζώων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο, για την καθημερινή διατροφή τους, την κτηνιατρική τους περίθαλψη και εν γένει την ευζωία τους, παρά του ότι οι δυνάμεις μου με εγκαταλείπουν. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου προς τον Δήμο Χανίων, ζητώντας το αυτονόητο, να αναλάβουν δηλαδή την πλήρη ευθύνη για τα ζώα τα οποία βρίσκονται εντός του καταφυγίου – η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται εκεί εξάλλου με δική τους πρωτοβουλία – αντιμετωπίζω μια συνεχή άρνηση και αδιαφορία. Συγκεκριμένα:

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Το καταφύγιο, για όσο ακόμα παραμείνει σε λειτουργία, χρειάζεται καθημερινή καθαριότητα και φρέσκο νερό για τα ζώα. Γιατί ο Δήμος δεν μεριμνά για αυτές τις εργασίες;
Η πλειοψηφία των ζώων που διαβιούν σήμερα στο καταφύγιο είναι ήδη στειρωμένα και φέρουν ηλεκτρονική σήμανση, όλα αυτά με προσωπικά μου έξοδα.
Κάποια όμως ζώα έχουν φτάσει τώρα στην κατάλληλη ηλικία για να στειρωθούν ενώ όλα τα ζώα χρειάζονται κτηνιατρική παρακολούθηση. Γιατί ο Δήμος δεν μεριμνά για την κτηνιατρική παρακολούθηση και την στείρωση των ζώων;
Τα ζώα που διαβιούν στο καταφύγιο έχουν χωρίς αμφιβολία ανάγκη για καθημερινή σίτιση. Αυτό σημαίνει ότι για τον συγκεκριμένο αριθμό ζώων, απαιτούνται 100 περίπου σακιά ξηρή τροφή, συν ένας αριθμός κονσερβών για τα κουτάβια. Ο Δήμος δίνει μόλις 40 σακιά τροφή το μήνα, καταδικάζοντας τα ζώα στην πείνα για περισσότερο από τον μισό μήνα. Είναι νόμιμο να αφήνει ο Δήμος τα ζώα σε ασιτία;
Έτσι σκοπεύει άραγε ο Δήμος να διαχειριστεί μελλοντικά το καταφύγιο που έχει αναγγείλει ότι θα ιδρύσει;
Ένα καταφύγιο κύριοι απαιτεί σκληρή εργασία σε καθημερινή βάση, πολλά χρήματα για την διατήρηση και βελτίωση των εγκαταστάσεων, πολλά χρήματα για την κτηνιατρική παρακολούθηση και την καθημερινή σίτιση των φιλοξενούμενων ζώων, πολλά άτομα προσωπικό, αυτοκίνητο το οποίο θα αναλαμβάνει την μεταφορά των ζώων στα κτηνιατρεία, και πολύ σκληρή προσωπική εργασία και πάθος, προκειμένου τα φιλοξενούμενα ζώα να βρίσκουν τις κατάλληλες οικογένειες, για να μην ξαναβρεθούν ποτέ πια στον δρόμο. Προς μεγάλη μου απογοήτευση διαπιστώνω ότι τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους αρμόδιους.
Με την παρούσα επιστολή μου σας καλώ, πέρα από τις εθιμοτυπικές -διαπιστωτικές επισκέψεις των κλιμακίων σας στο καταφύγιο στα Νεροκούρου, να αναλάβετε- όπως ο νόμος ορίζει – την καθημερινή ευθύνη για την ευζωία των αδέσποτων ζώων που φιλοξενούνται σε αυτό.
Είμαι στην διάθεσή σας να σας εξηγήσω με κάθε λεπτομέρεια τις εργασίες και τα χρήματα που απαιτούνται. Από πλευράς μου θα συνεχίσω να προσπαθώ για την υιοθεσία των ζώων αυτών, προκειμένου για να κλείσει το καταφύγιο το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα και με την Διάταξη του Εισαγγελέα.
Είναι καιρός να αποσυρθώ και να φροντίσω για την υγεία μου, διαθέτοντας την σύνταξή μου για τον σκοπό αυτό και όχι πια για να καλύπτω τα κενά του Δήμου Χανίων, κενά τα οποία στοιχίζουν σε ζωές, τις οποίες οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες