Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

“Πληρώνει το μάρμαρο” η τοπική κοινωνία για την ανάπλαση της Αγοράς

» Από τη δεξαμενή πόρων της Περιφέρειας για τον νομό Χανίων τα 15 εκατομμύρια για τα οποία ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη ο δήμαρχος

 

Ακριβά διαφαίνεται ότι θα πληρώσει ο Νόμος Χανίων το έργο ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς καθώς η κάλυψη των 15 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Κρήτης θα αντληθούν από την πεπερασμένη “δεξαμενή” πόρων που αφορούν ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Τον “λογαριασμό” που καλείται να πληρώσει ολόκληρος ο νομός για την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς ανέδειξε ο επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για τα Χανιά της Επόμενης Ημέρας” Γρηγόρης Αρχοντάκης, καυτηριάζοντας τον πανηγυρικό τόνο της ανακοίνωσης για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου που είχε κάνει λίγο νωρίτερα ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης.
Ειδικότερα ο κ. Αρχοντάκης επεσήμανε πως εδώ και χρόνια βάσει μιας άτυπης συμφωνίας, η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει από το δικό της ΠΔΕ το 24% στον Νομό Χανίων και αντίστοιχα ποσοστά κατανέμονται στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες του νησιού.
Κατά συνέπεια – εξήγησε – τους πόρους που θα πάνε στο έργο της Δημοτικής Αγοράς θα τους στερηθούν άλλα υποψήφια – ώριμα έργα στον Νομό και στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι θα ήταν πολύ καλύτερα για τα Χανιά οι πόροι να αντληθούν από το εθνικό ΠΔΕ όπως είχε δρομολογηθεί αρχικά – για ένα ποσό 5 εκατ. ευρώ – επί υπουργίας Γιώργου Σταθάκη.

Ο απόηχος του Δημοτικού Συμβουλίου

Απαντώντας στον κ. Αρχοντάκη, ο κ. Σημανδηράκης, αφού εξήρε την συμβολή του περιφερειάρχη Κρήτης, του αντιπεριφερειάρχη Χανίων καθώς του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών βουλευτών του νομού, υπεραμύνθηκε των τελευταίων εξελίξεων που υπήρξαν τονίζοντας πως αφενός η χρηματοδότηση θα καλύψει το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου και αφετέρου δεν θα χρειαστεί δανεισμός που να επιβαρύνει τον Δήμο. Παραδέχθηκε, πάντως, ο λογαριασμός είναι αυξημένος, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν επιβαρύνει τους δημότες και κάλεσε τον κ. Αρχοντάκη να αφήσει τις “μιζέριες”. Σημείωσε, ακόμα πως η έναρξη των εργασιών εκτιμάται ότι θα γίνει στα τέλη του 2021 με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης του έργου τα 2 χρόνια.
Θετικά ως προς την τροπή που παίρνει το έργο τοποθετήθηκε εκ μέρους της παράταξης Δαμιανάκη ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γεωργακάκης, ενώ ο επικεφαλής του “Δήμου Ενεργών Πολιτών” Τάσος Βάμβουκας άφησε αιχμές για πολιτικές “σκοπιμότητες” κατά του περιφερειάρχη Κρήτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο ήταν ήδη ώριμο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και θα μπορούσε ο κ. Αρναουτάκης να το είχε χρηματοδοτήσει από τότε.
Σε άλλα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως το ποδηλατοδρόμιο και το κλειστό κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της “Πρωτοβουλίας Πολιτών” Γιάννης Σαρρής, ενώ εκ μέρους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ο Χαράλαμπος Λουτσέτης επεσήμανε ότι τα 15 εκατ. ευρώ δεν είναι “χάρισμα” όπως επιχειρεί να τα παρουσιάσει η Δημοτική Αρχή αλλά χρήματα των φορολογουμένων πολιτών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα