Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

“Photodays” από τη ΛΕΦΚΙ: Στο “Σπίτι” της φωτογραφίας

Διαφορετικά έργα και τεχνικές συναντώνται σε μια κοινή έννοια, το “Home”, στην έκθεση φωτογραφίας της ΛΕΦΚΙ. Εκεί, το “σπίτι” με την ευρεία έννοια πρωταγωνιστεί στις εικόνες των σπουδαστών της ομάδας που φιλοξενούνται μέχρι και το Σάββατο 20 Μαΐου στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”.

Eίναι η πρώτη φορά που η ΛΕΦΚΙ κάνει ένα φωτογραφικό φεστιβάλ, το λεγόμενο “Μέρες φωτογραφίας”, το οποίο πλαισιώνεται με παράλληλες δράσεις: έκθεση μαθητών, έκθεση φωτογραφικού χειροποίητου βιβλίου παλιών μελών, δωρεάν reviews σε φοιτητές και μαθητές από αναγνωρισμένους φωτογράφους του χώρου, ενώ σήμερα Τετάρτη παρουσιάσεις από δύο Κρητικές φωτογράφους.
Στα Χανιά, 15 χρόνια τώρα, η ΛΕΦΚΙ έχει αποκτήσει πολλά μέλη αλλά κι ένα δυνατό όνομα σε όλη τη χώρα, παρόλο που δεν έχει τον δικό της χώρο όπως αναφέρει με παράπονο ο πρόεδρος της ομάδας Σπύρος Ζερβουδάκης. Κάθε χρόνο οι μαθητές παρουσιάζουν τα έργα τους στην έκθεση, με τη φετινή θεματική να έχει επηρεαστεί από την καραντίνα των προηγούμενων ετών και να ονομάζεται “home”, το σπιτικό. Έτσι ο επισκέπτης εισερχόμενος στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” αντικρίζει 18 χειροποίητα φωτογραφικά βιβλία και 100 φωτογραφίες 28 μαθητών που δείχνουν πώς αντιλαμβάνεται ο κάθε φωτογράφος την έννοια αυτή· ένας προσωπικός χώρος, ένα καταφύγιο, η φύση που μας φιλοξενεί, ένα συναίσθημα, ένα κτήριο, ένα αντικείμενο, μέσα από τις εικόνες των οποίων οι σπουδαστές εκφράζουν τι σημαίνει σπίτι για τους ίδιους. «Αν και το λέμε πάντα αυτό, τα έργα φέτος είναι καταπληκτικά και κάθε χρόνο και καλύτερα! Είναι πολύ ενδιαφέρον να προβληματίζεις έναν μαθητή και να ξεφεύγει από την ινσταγκραμική φωτογραφία» σχολιάζει ο κ. Ζερβουδάκης, μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” στα εγκαίνια της Δευτέρας.
Ο ίδιος είναι πολύ περήφανος που ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το έργο της ΛΕΦΚΙ και τη βλέπουν πλέον ως κάτι δικό τους, ενώ οι Χανιώτες έχουν μάθει πια να “διαβάζουν” μια εικόνα όπως μας λέει. Ο Σάββας Κόης τονίζει από την πλευρά του τη δημιουργικότητα και την εξέλιξη που γνωρίζει κάθε φορά το εγχείρημα της ομάδας, με την φωτογραφία να αποτελεί για τον ίδιο μεράκι, εσωτερική έκφραση και διέξοδο για κάποιους ανθρώπους. Μιλώντας με τη μία εκ των δύο φωτογράφων που θα παρουσιάσουν το έργο τους, τη Χανιώτισσα Γεωργία Ματσαμάκη, καταλαβαίνουμε πόσο εμπλουτισμένο είναι φέτος το πρόγραμμα της ομάδας. Η κα Ματσαμάκη ανήκει στο πεδίο της σκηνοθετημένης φωτογραφίας και “ζουμάρει” στα καθημερινά αντικείμενα, δίνοντας αξία σε κάτι ευτελές που μπορεί να υπάρχει στο σπίτι μας, επιδιώκοντας να εκπλήσσει τον εαυτό της πρώτα από όλα με την επιλογή τους κι έπειτα το κοινό.

Έργα Γεωργίας Κοντοδήμου

Έργα Γεωργίας Ματσαμάκη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 (20:00-21:30 Λεκτόριο)
Παρουσίαση φωτογραφικού έργου Γεωργίας Κοντοδήμου και Γεωργίας Ματσαμάκη
Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 (20:00-21:30 Λεκτόριο)
Ομιλία Γιώργου Γιατρομανωλάκη με θέμα τα φωτογραφικά βιβλία
Σάββατο 20 Μαΐου 2023 (19:00-22:00 Μίκης Θεοδωράκης)
Portfolio review, σε φοιτητές και εφήβους από τον Γιώργο Αναστασάκη και τους Πάνο Χαραλαμπίδη και Μαίρη Χαιρετάκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα