Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

“Κίτρινες κάρτες” στον ΕΟΦ και στα Χανιά για παρενέργειες από εμβόλια

Δύο σοβαρά περιστατικά με πιθανή συσχέτιση με εμβολιασμό από το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν σημειωθεί στα Χανιά τις τελευταίες εβδομάδες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των «Χ.ν.», πάνω από 10 «κίτρινες κάρτες» έχουν σταλεί από το Νοσοκομείο Χανίων προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, από την έναρξη των εμβολιασμών τον περασμένο Ιανουάριο, μέχρι σήμερα.
Στην πλειοψηφία τους, οι αναφορές αυτές, αφορούν παρενέργειες χωρίς ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως δερματικές αλλεργίες, κνιδώσεις, μούδιασμα ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες σημειώθηκαν τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη των εμβολιασμών, όταν τόσο οι πολίτες όσο και ο ιατρικός κόσμος δεν ήξερε τι ακριβώς να περιμένει. Τα περιστατικά αυτά, σχετίζονται και με τα δύο εμβόλια. Ωστόσο, τα δύο σοβαρότερα αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca. Το πρώτο έχει διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για θρομβοπενία και χρειάστηκε εισαγωγή στην ΜΕΘ ενώ το δεύτερο είναι πρόσφατο, αφορά ασθενή που έλαβε εξιτήριο μόλις χθες και είναι υπό διερεύνηση.
Στο νοσοκομείο Χανίων έχουν γίνει συνολικά περίπου 13.000 εμβολιασμοί σε ειδικά διαμορφωμένο εμβολιαστικό κέντρο με επταήμερη λειτουργία σε τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές. Σε τρεις γραμμές χορηγείται το εμβόλιο της PfizerBionTech και στην τέταρτη γραμμή που λειτουργεί από την περασμένη Τετάρτη, το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson. Συνολικά στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, μέχρι το Σάββατο είχαν γίνει 57.494 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 1.768 έγιναν το Σάββατο. Συνολικά 37.647 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την α’ δόση και 19.847 και με τις δύο δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα