Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

“Γωνιές” του τόπου μας: Αγία Γαλήνη

Παραλιακό χωριό στα νότια του Ρεθύµνου

Στο πρόσφατο οδοιπορικό µας απολαύσαµε την οµορφιά, παράλια και πεδινή, της Αγίας Γαλήνης, ένα παλιό ψαροχώρι νοτιοανατολικά της περιφερειακής ενότητας Ρεθύµνου, στο Λιβυκό Πέλαγος στα όρια µε την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.

Η Αγία Γαλήνη έχει χτιστεί αµφιθεατρικά πάνω στα ερείπια της αρχαίας Μινωικής πόλης Σουλίας που συµπεριλαµβανόταν ως µία από τις εκατό πόλεις του νησιού όπως περιγράφει ο Όµηρος. Η περιοχή αποτελούσε παλιά τόπο λατρείας και υπήρχε ναός που ήταν αφιερωµένος στη θεά Άρτεµη. Η ακµή της κράτησε µέχρι τον 6ο αιώνα µ.Χ. και αποτελούσε λιµάνι της αρχαίας Συβρίτου.

Ο µύθος του ∆αιδάλου και του Ίκαρου

Σύµφωνα µε το µύθο, ο ∆αίδαλος και ο Ίκαρος κρύφτηκαν σε µια σπηλιά που βρίσκεται σήµερα στο κέντρο της Αγίας Γαλήνης, στο λιµάνι της, όταν δραπέτευσαν από τον βασιλιά Μίνωα. Ο ∆αίδαλος είχε φτιάξει τα κέρινα φτερά τους και δίδαξε τον Ίκαρο πως να τα χρησιµοποιεί. Εκεί βρίσκεται και ο βράχος πάνω στον οποίο ανέβηκαν πετώντας για το µοιραίο ταξίδι τους. Στο σηµείο του βράχου υπάρχουν σήµερα τα αγάλµατα του ∆αιδάλου και του Ίκαρου

Η ονοµασία Αγία Γαλήνη

Η ονοµασία του χωριού Αγία Γαλήνη συνδέεται µε τους Βυζαντινούς χρόνους όταν το πλοίο που µετέφερε σε εξορία τη νεαρή αυτοκράτειρα Ευδοκία περνώντας νότια της Κρήτης και ευρισκόµενο κοντά στην περιοχή της Σουλίας, συνάντησε σφοδρή θαλασσοταραχή. Τότε η Ευδοκία προσευχήθηκε στην Παναγία να γαληνέψει τη θάλασσα  και στη χάρη της θα έχτιζαν στην ακτή µια εκκλησία µε την ονοµασία Παναγία η Αγία Γαλήνη. Η Παναγία εισάκουσε την προσευχή και το θαύµα έγινε. Τα νερά γαλήνεψαν και το τάµα έγινε πραγµατικότητα µε το κτίσιµο της εκκλησίας βόρεια του χωριού.
Στα µεταγενέστερα χρόνια οι Σαρακηνοί πειρατές κατέστρεψαν σχεδόν το ναό της Παναγίας, αποµένοντας µαζί µε το ιερό ελάχιστες αγιογραφίες και ένα µέρος της επιγραφής για να θυµίζουν τη βυζαντινή περίοδο…

Η πιο κοντινή σήµερα χιλιοµετρική απόσταση  από το Ρέθυµνο για την Αγία Γαλήνη, απέχει περίπου 55 χιλιόµετρα και µε τα νέα έργα που γίνονται ο δρόµος θα βελτιωθεί ουσιαστικά. Τα τελευταία 20 χρόνια η Αγία Γαλήνη έχει αποκτήσει ικανοποιητική τουριστική υποδοµή, πλην όµως, οι τιµές που ισχύουν για διαµονή στα ξενοδοχεία και στα υπόλοιπα τουριστικά καταλύµατα της, επιβάλλεται να προσαρµόζονται σύµφωνα και µε την  παλαιότητα των κτιρίων και όχι µε την λογική της καθιερωµένης τακτικής που ισχύει στα περισσότερα τουριστικά θέρετρα και αφορά την προσφορά και τη ζήτηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα