Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

“Ανοιχτά πανιά” για ελάχιστους ντόπιους καλλιτέχνες

Eρωτήματα αλλά και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρόγραμμα “Ανοιχτά Πανιά 2021” του Δήμου Χανίων και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ καθώς η συντριπτική πλειονότητα των τοπικών καλλιτεχνών και ομάδων που υπέβαλλαν αίτημα είδαν να μένουν εκτός από τις εγκεκριμένες προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν.
Η εξέλιξη αυτή έχει δυσαρεστήσει πολλούς τοπικούς δημιουργούς που λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία έχουν μείνει χωρίς δουλειά για πολλούς μήνες και προσπαθούν τώρα να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατατέθηκαν συνολικά 203 αιτήσεις για να εγκριθούν 15 προτάσεις και για τις 3 συνολικά κατηγορίες χρηματοδότησης (έως 7.000, έως 14.000 και έως 21.000 ευρώ).
Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι παρότι στην προκήρυξη του προγράμματος αναφέρεται ως μια εκ των προϋποθέσεων συμμετοχής «η ανάδειξη του τοπικού επαγγελματικού καλλιτεχνικού δυναμικού» (κάτι απόλυτα λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρόγραμμα προϋπολογισμού 150.000 ευρώ χρηματοδοτείται με ιδίους πόρους του Δήμου Χανίων), οι δημιουργοί και οι ομάδες από τα Χανιά που είδαν την πρότασή τους να εγκρίνεται ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ

Αναμφίβολα δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το κύρος και την επάρκεια των μελών της Επιτροπής που αξιολόγησε τις προτάσεις, καθώς πρόκειται για γνωστούς και καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους των γραμμάτων. Ωστόσο, αφήνει σκιές ως προς το τυπικό της διαδικασίας το γεγονός ότι ενώ, σύμφωνα με την προκήρυξη, τα ονόματα των μελών της Επιτροπής θα έπρεπε να είχαν γνωστοποιηθεί «εντός Φεβρουαρίου», τελικά η σχετική ανακοίνωση έγινε μαζί με τα αποτελέσματα στις 10 Μαΐου.
«Η έλλειψη αυτής της διαφάνειας γεννά προβληματισμούς κατά πόσον η Επιτροπή προϋπήρχε της υποβολής υποψηφιοτήτων ή διαμορφώθηκε εκ των υστέρων», σχολίασε στα “Χ.ν.” -θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του- καλλιτέχνης που συμμετείχε στη διαδικασία, ενώ τόνισε ότι πιθανόν θα έπρεπε να συζητηθεί το ενδεχόμενο ασυμβίβαστου για κάποια μέλη της επιτροπής που μπορεί να είχαν ή έχουν επαγγελματική συνεργασία με καλλιτέχνες που υπέβαλλαν αίτηση.
Ερωτήματα, για το τυπικό της διαδικασίας, γεννά επίσης το γεγονός ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη, η υποβολή των προτάσεων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 22 Μαρτίου στις 8 το βράδυ. Ωστόσο, δόθηκε παράταση δύο ημερών, έως τις 24 Μαρτίου, χωρίς να διευκρινίζεται στα αποτελέσματα ποιες προτάσεις ήταν εμπρόθεσμες και ποιες όχι, αλλά και για ποιον λόγο κρίθηκε απαραίτητη αυτή η μικρή παράταση.
Τέλος, οι προτάσεις που εγκρίθηκαν υπερβαίνουν τον ανακοινωθέντα προϋπολογισμό κατά 25.000 ευρώ (δηλαδή ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 175.000 ευρώ αντί για 150.000 που αναφέρεται τόσο στην προκήρυξη όσο και στην ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ.). Και βέβαια μπορεί να μην θεωρηθεί μεμπτό το ότι ο Δήμος Χανίων θέλησε να στηρίξει ακόμα περισσότερους καλλιτέχνες. Όμως ένας προϋπολογισμός – “λάστιχο” είναι λογικό να προκαλεί απορίες για το πώς αποφασίστηκε να αυξηθεί το αρχικό κονδύλι κατά αυτό κι όχι κάποιο άλλο ποσό.
Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον για φέτος και σε μια συγκυρία πολύ δύσκολη οικονομικά για τον κόσμο της τέχνης, ελάχιστοι τοπικοί δημιουργοί θα “ανοίξουν πανιά” με τη βοήθεια του Δήμου και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. για να επικοινωνήσουν με το κοινό μετά από μια μακρά περίοδο αναγκαστικής ανεργίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα