Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

“Πυξίδα” για την παραγωγή αβοκάντο μέσα από δράση της Περιφέρειας Κρήτης

» Πιστοποιημένο υλικό και κατάρτιση παραγωγών

 

Τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η υγιής και απρόσκοπτη ανάπτυξη της καλλιέργειας αβοκάντο στην Κρήτη φιλοδοξεί να αποτελέσει το έργο “Δράσεις Έρευνας, Στήριξης και Προώθησης της Καλλιέργειας του Avocado στην Κρήτη”, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Αντώνη Παπαδεράκη.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης έκανε τη χθεσινή εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το προτεινόμενο έργο αφορά στη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με το Πολυτεχνείο Κρήτης, τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και την ΠΑΝΕΤΑΙΚ, με σκοπό την υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων της καλλιέργειας των κρητικών αβοκάντο, καθώς και για την ανάδειξη του προϊόντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδεράκης, οι τρεις παράμετροι, Εκπαίδευση-Πιστοποιημένο υλικό-Χρόνος Συγκομιδής, λύνουν σημαντικά προβλήματα που εμποδίζουν τους παραγωγούς να γίνουν ανταγωνιστικοί στις αγορές με ένα αποδοτικό προϊόν.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Ο ερευνητικός χαρακτήρας που έχει το Έργο έγκειται στην παραγωγή μιας μοναδικής Ελληνικής Προβασικής Φυτείας αβοκάντο, για παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού προς διάθεση σε φυτωριακές επιχειρήσεις, με τελικούς αποδέκτες τους παραγωγούς. Επίσης, για πρώτη φορά, η καλλιέργεια αβοκάντο θα αποκτήσει ημερομηνίες αναμενόμενης συγκομιδής, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υψηλής ποιότητας του προϊόντος που διατίθεται στην αγορά. Επιπλέον η σύγχρονη μελέτη χημικών χαρακτηριστικών των κρητικών αβοκάντο με χρήση σύγχρονων αλλά και κλασσικών αναλυτικών τεχνικών θα προσφέρουν νέα τεχνογνωσία και προστιθεμένη αξία στην ποιότητα του κρητικού αυτού προϊόντος ενώ η χρήση νέων τεχνολογιών για τη μεγιστοποίηση της μετα-συλλεκτικής αποθήκευσης των αβοκάντο θα λειτουργήσει προς όφελος των παραγωγών αλλά και της εξαγωγικής και εμπορικής διαχείρισης των καρπών. Βασικό μέλημα του έργου είναι η στήριξη της καλλιέργειας αβοκάντο στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, η υποστήριξη των παραγωγών, η προστασία της ποιότητας και η προώθηση στην αγορά προϊόντος ποιοτικά αναβαθμισμένου.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ειδικότερα, θα υλοποιηθούν οι εξής δράσεις:
• Σύγχρονη μελέτη χημικών χαρακτηριστικών των κρητικών αβοκάντο. (Υπεύθυνος υλοποίησης: Πολυτεχνείο Κρήτης).
• Χρήση τριών νέων τεχνολογιών για τη μεγιστοποίηση της μετασυλλεκτικής αποθήκευσης των αβοκάντο χωρίς την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος. (Υπεύθυνος υλοποίησης: Πολυτεχνείο Κρήτης).
• Δημιουργία πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού αβοκάντο, δηλαδή η διαθεσιμότητα για φυτωριούχους και παραγωγούς υγιούς και αναγνωρισμένου φυτικού υλικού, από πιστοποιημένη μητρική φυτεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που θα περιλαμβάνει τις ποικιλίες Zutano, Fuerte και Hass. (Υπεύθυνος υλοποίησης: ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ).
• Προσδιορισμός των επίσημων ημερομηνιών συγκομιδής για τις κύριες εμπορικές ποικιλίες αβοκάντο στην Κρήτη (Zutano, Fuerte, Hass, Lamb Hass). (Υπεύθυνος υλοποίησης: ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ).
• Εκπαίδευση & κατάρτιση παραγωγών & γεωπόνων στο αντικείμενο του αβοκάντο και τις απαραίτητες καλλιεργητικές τεχνικές. (Υπεύθυνος υλοποίησης: ΠΑΝΕΤΑΙΚ ΑΕ).
Δημιουργία ιστοσελίδας και έντυπου ενημερωτικού υλικού μέσω των οποίων θα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια και την εμπορία των καρπών. (Υπεύθυνος υλοποίησης: ΠΑΝΕΤΑΙΚ ΑΕ).
Ως επιστημονικοί υπεύθυνοι του έργου ορίζονται:
α) για το ερευνητικό μέρος του Πολυτεχνείου Κρήτης, η Καθηγήτρια Ελευθερία Ψυλλάκη (Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος).
β) για το ερευνητικό μέρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η Δρ. Θηρεσία – Τερέζα Τζατζάνη, (Εντεταλμένη Ερευνήτρια ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», ΙΕΛΥΑ).
Η δράσει έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα