Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Πυρκαγιά στις τιμές

Δεν λέει, να εκλείψει το “σύμπλεγμα των ολιγοπωλίων” από ομίλους επιχειρηματιών εντός και εκτός Ελλάδος, από τραπεζικούς και εφοπλιστικους κύκλους και από ομάδες, που ζουν αλληλοϋποστηριζόμενες με τρόπο θεμιτό ή παράνομο για ιδιοτελή συμφέροντα, στους δημόσιους φορείς. Σημαντικό ρόλο παίζουν τα μέσα ενημέρωσης και ιστοσελίδες, που εκπροσωπούνται κυρίως από πρόσωπα με μεγάλη περιουσιακή επιφάνεια. Οι εργαζόμενοι είναι υποταγμένοι στη δουλική συμπεριφορά των “επιφανών προσώπων” αυτών των ολιγοπωλίων.
Τον περασμένο μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή ξεπέρασε το 7% οι δε οικονομολόγοι στην πλειοψηφία τους θεωρούν, ότι οι τιμές έφθασαν στα ύψη τον Δεκέμβριο και μέχρι τον Μάρτιο θα πιάσουν ταβάνι. Παραμένουμε μια απ’ τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Το Μ. Μαξίμου γίνεται δέκτης φραστικών επιθέσεων και εκ των ένδον για την ελλιπή παρακολούθηση και αντιμετώπιση της ακρίβειας. Σε διαμάχη με την αντιπολίτευση στηρίζει τις ελπίδες της σε αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων μετά το α’ εξάμηνο!
Η φτώχεια, που προκάλεσε η ενεργειακή ακρίβεια, μεταφέρει τον πλούτο απ’ τους αδύνατους στους εύπορους και η κυβέρνηση παρακολουθεί και αυτοθαυμάζεται, ενώ η αντιπολίτευση επικρίνει. Θεωρούν, ότι η αύξηση των τιμών δεν έχει σχέση με την κατάσταση της υγείας απ’ την πανδημία, αλλά με τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων απ’ όλο τον κόσμο, που παράγουν αγαθά και υπηρεσίες. Το κεφάλαιο γεννάει χρήμα και επανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Το λιανεμπόριο έπαψε να κινείται, όπως στο παρελθόν.
Η έξαρση του πληθωρισμού, που ξεπερνά ρεκόρ 10ετίας και εξαπλώνεται απ’ άκρου εις άκρον στην Ευρώπη έχει προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο ψάχνει ν’ αποτιμήσει το μέγεθος των ζημιών, στα δημόσια ταμεία. Κατέβηκε ο αναπτυξιακός πήχης και αυξηθηκε το έλλειμμα του ΑΕΠ από 1,4 στο 1,9%, σημειώνεται δε ότι αν επιμείνει η πανδημία, το έλλειμμα θα προσεγγίσει το 2 έως 2,5%. Ο κίνδυνος θα προέλθει απ’ την ανάγκη συνέχισης των επιδοτήσεων στο οικοιακό ρεύμα και στο αέριο και η επέκτασή των για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Η μείωση του τζίρου στα καταστήματα έπεσε στις γιορτές κατά 40% εν σχέση με πέρυσι. Το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ, που προτείνει να κάνει η κυβέρνηση, είναι αβέβαιο, αν θα ωφελήσει τους καταναλωτές, γιατί δύσκολα ελέγχεται η εφαρμογή του. Η τελική τιμή δεν θα πέσει και τη μείωση του ΦΠΑ θα την καρπώνονται τα πολυκαταστήματα και τα μικρομάγαζα.
Οι προβλέψεις των διεθνών οικονομολόγων είναι δυσοίωνες, ότι ο πληθωρισμός θα τρέχει γρήγορα και θα διαρκέσει για πολύ. Μετά το δεύτερο τρίμηνο θα υπάρξει κάποια σταδιακή αποκλιμάκωση, αλλά οι τιμές των αγαθών δεν πρόκεται να επανέλθουν στην προ covid περίοδο.
Για την κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο δύσκολη η αναχαίτιση της ακρίβειας, οι δε χορηγήσεις επιδοτήσεων θεωρούνται πυροσβεστικά μέτρα.
Τα επιτελεία γνωρίζουν ότι προμηνύονται κι άλλες ανατιμήσεις των προϊόντων από 5 έως 20% και αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης. Στο μεταξύ προπαγανδίζουν περί κανονικότητος, η οποία είναι πιο επικίνδυνη από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα