Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Ψυχία ο “Sure” για την Ελλάδα

Αρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα “Sure”. Πρόκειται για την απόφαση των Ευρωπαίων, να στηρίξουν προσωρινώς τους εργαζομένους με ένα ποσόν της τάξεως των 100 δισ. ευρώ εμπνευσμένη από τον Γαλλογερμανικό άξονα. Από τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. που εδικαιούντο υπέβαλαν σχέδια χρηματοδότησης 15 μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Εγκρίθηκε να χορηγηθούν 82 δισ. ευρώ, η εκταμίευση των οποίων θα γίνεται με δόσεις κατόπιν διαβουλεύσεως της Επιτροπής με τον αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων κ. Τζεντιλιόνι.
Στη χώρα μας κατενεμήθη ποσόν 2,7 δισ. ευρώ, ενώ τη μερίδα του λέοντος παίρνουν Ιταλία και Ισπανία με 27,4 και 21,3 δισ. ευρώ αντιστοίχως, τα δε μικρότερα ποσά πήγαν στη Μάλτα 244 εκ. ευρώ και στη Λετονία 194 εκ. ευρώ.
Τα ποσά θα δοθούν ως δάνειο χαμηλότοκο 1% και θά ’χουν διάρκεια 15 ετών. Προορίζονται αποκλειστικά για εθνικά προγράμματα στήριξης της εργασίας και για δαπάνες, που έχουν γίνει για αποζημιώσεις σε εργαζόμενους από την εισβολή του κορωνοϊού. Θα υπόκειται, πάντως, σε έλεγχο απ’ την ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποδίδεται λογ/σμός ανά 6μηνο.
Από πληροφορίες που βγήκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι μέχρι τώρα έχουν δοθεί σε εισφορές και σε αποζημιώσεις λόγω πανδημίας ποσά ύψους 1,56 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται το υπόλοιπο 1,14 δισ. ευρώ, να διατεθεί στους εργαζόμενους, των οποίων η εργασία έχει ανασταλεί και σε επιχειρήσεις για την κάλυψη εργοδοτικών εισφορών και ως βοήθεια επειδή δεν δούλεψαν καθόλου τη φετινή τουριστική περίοδο και εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο. Από αυτό το ποσό θα πάρουν κάποια αποζημίωση οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες επιστήμονες και θα ενισχυθεί η μερική απασχόληση μειωμένων ωρών εργασίας έως 50%.
Υπ’ όψιν ότι μέρος του προγράμματος “Sure” θα δοθεί ως επιχορήγηση ανάλογα με τη συμμετοχή του κάθε κράτους – μέλους στον Π/Υ της Ε.Ε. Αυτό το ποσό για την Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό. Δεν ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ.
Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι η δαπάνη για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού θα έφθανε στο 1,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή θα της λείψουν απ’ το πρόγραμμα 360 εκ. ευρώ. Τι θα την εμπόδιζε να χρησιμοποιήσει μέρος απ’ το μαξιλάρι των 36 δισ. ευρώ, που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ; Βέβαια οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι «απ’ αυτά τα ποσά δεν αγγίζουμε τίποτα». Οι διαβεβαιώσεις συνήθως διαψεύδονται, αν βρουν αλλού “πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια” για μια ακόμα φορά μείωση των συντάξεων!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες