Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Ψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο από το ΔΣ Χανίων για τη διαχείριση των νερών

Ψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των νερών από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Το Δ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα (δημοτική αρχή, παράταξεις Παπαδογιάννη, Σαρρή, Βουρλάκη) το ψήφισμα του σωματείου των εργαζομένων, ενώ απείχε η παράταξη του Γρ. Αρχοντάκη, με εξαίρεση την κ. Αποστολάκη και τον κ. Σφυράκη.

Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημανδηράκης μίλησε για “σπουδή” στο σχέδιο νόμου να πάρει τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Υδάτων και να την μεταφέρει σε μια νέα Ρυθμιστική αρχή που θα αποτελεί ελεγκτικό μηχανισμό των ΔΕΥΑ. Τόνισε πως πρόκειται για μια “πολύ αρνητική πρόταση” στην οποία μπορεί να υπάρξει απάντηση από τη ΔΕΥΑ Χανίων “με την ποιότητα των υπηρεσιών, την ποιότητα του νερού, την πολύ καλή οικονομική της κατάσταση”. Μίλησε επίσης για την απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης Ελλάδας που είναι κοντά στο πλαίσιο των εργαζομένων και για επικοινωνία του Υπουργού κ. Σκρέκα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ κ. Μαρινάκη, με τον Υπουργό να αναφέρει πως η κυβέρνηση δεν θα φέρει το νομοσχέδιο προς ψήφιση αλλά θα προχωρήσει σε διάλογο με την ΕΔΕΥΑ και την Κεντρική Ένωση Δήμων.

Ο κ. Γούλας είπε πως προσυπογράφει αυτά που ανέφερε ο δήμαρχος και ότι “είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλοι αυτό που υποψιαζόμαστε ότι πάει να γίνει. Η δική μας ΔΕΥΑΧ είναι μια υγιής επιχείρηση που μπορεί να σταθεί μόνη της”. Μια σειρά από παρατηρήσεις έκανε ο κ. Γρ. Αρχοντάκης λέγοντας πως από τα κείμενα που έχει διαβάσει “δεν προκύπτει ότι υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση. Το νομοσχέδιο αφορά και τους ΤΟΕΒ, τον ΟΑΚ, και όλους όσοι διαχειρίζονται νερό”. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας διαχείρισης που να καλύπτονται όλοι και υποστήριξε ότι δεν “προκύπτει ιδιωτικοποίηση του νερού”.

Για ένα νομοσχέδιο που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση “ενός βασικού αγαθού όπως το νερό” και στο οποίο δεν καταγράφονται “οι πραγματικές προθέσεις” μίλησε ο Γ. Σαρρής, τονίζοντας πως η διαβούλευση κράτησε μόλις τέσσερις ημέρες! Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων “που είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης”, ζητώντας την απόσυρσή του.

Στη συνέχεια, ο Ν. Βουρλάκης μίλησε για “κατάπτυστο νομοσχέδιο” που “πατάει σε Ευρωπαϊκή οδηγία – πλαίσιο. Όλα τα κόμματα που συναινούν στον ευρωμονόδρομο την έχουν ψηφίσει! Αυτή η οδηγία δεν αφήνει κανένα περιθώριο κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής”. Την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε σχέδιο ιδιωτικοποίησης νερού εξέφρασε ο κ. Π. Κοκοτσάκης, ενώ ο Γ. Φραγκάκης είπε πως “πουθενά στο νομοσχέδιο δεν προκύπτει ιδιωτικοποίηση του νερού!”. Από τη μεριά του ο κ. Χ. Λουτσέτης διάβασε τμήμα οδηγίας της Ε.Ε. που όπως είπε αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα. Για “εμμονές της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το νερό, κάτι που θα έχει ολέθριο αποτέλεσμα” έκανε λόγο κ. Χ. Κουρούσης.

Παρακολουθήστε τη συνεδρίαση:


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα