Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Ψήφισμα – Διαμαρτυρία από το Κόκκινο Χωριό

Κύριε διευθυντά,

Εικόνα πλήρους παραμέλησης και εγκατάλειψης παρουσιάζει το Κόκκινο χωριό τα τελευταία 8 χρόνια.

• Έλλειψη στοιχειώδους καθαριότητας μέσα και έξω από το χωριό με σχεδόν μόνιμες τις στοίβες των σκουπιδιών και στις τρεις εισόδους του χωριού.
• Συχνές διακοπές υδροδότησης σε πολλά σημεία του χωριού, ειρωνεία και αντίθεση με τις 350 περίπου πισίνες στις αντίστοιχες βίλες στην περίμετρο του Κόκκινου Χωριού.
•Ελλιπής φωτισμός, κυρίως τον χειμώνα αλλά ακόμη και τώρα σε πολλά σημεία του χωριού.
• Έλλειψη οργανωμένου εξωτερικού χώρου παιχνιδιού, σύμφωνα με τις νόμιμες προδιαγραφές, για τουλάχιστον 50 παιδιά που βρίσκονται το καλοκαίρι στο χωριό μας. Ο σύλλογος τοποθέτησε καινούργια πιστοποιημένα όργανα παιδικής χαρά στην αυλή του Πολιτιστικού κέντρου, στην οποία δεν έχει τοποθετηθεί τάπητας ασφαλείας, όπως επανειλημμένα υποσχέθηκε ο δήμαρχος. Από την άλλη λειτουργεί η παλιά, σκουριασμένη παιδική χαρά η οποία δεν “ξηλώθηκε” όπως όλες.
• Δεν υπάρχει παντελής έλλειψη αθλητικού χώρου, ενώ υπάρχουν κατάλληλα οικόπεδα ιδιοκτησία της κοινότητας και μπασκέτες και τέρματα “ξαπλωμένα” να σκουριάζουν στην αυλή του Πολιτιστικού κέντρου παρά την υπόσχεση του Δημάρχου για το ασφαλές στήσιμο τους.
•Το παλιό σχολείο – κοινοταρχείο στο οποίο έχει συγκεντρωθεί υλικό για τη δημιουργία λαογραφικής γωνιάς- παλιού παραδοσιακού σπιτιού είναι σε άθλια κατάσταση, με άθλια πορτοπαράθυρα τα οποία πέφτουν.
• Το παλιό χωριό είναι “χωριό φάντασμα”, με ερειπωμένα και επικίνδυνα τα 60 από τα 100 παλιά σπίτια για την επικινδυνότητα και τις ευθύνες των ιδιοκτητών δεν έχει ενημερώσει ο Δήμος.
•Οι 40 ενετικές στέρνες του 17ου αιώνα που βρίσκονται στη θέση “Καπαρέ” είναι σκουπιδότοπος και δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τον καθαρισμό και την αναστήλωση τους.
• Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής το οχυρωματικό έργο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου- γαλαρία στον Αι- Γιώργη, δεν είναι επισκέψιμο, γιατί η έξοδος του από το παρατηρητήριο εδώ και 8 χρόνια έκλεισε από ιδιώτη χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς.
• Πολλοί δρόμοι μέσα και έξω από το χωριό είναι επικίνδυνοι γεμάτοι λακκούβες, όπως ο πολυσύχναστος το καλοκαίρι δρόμος προς τον όρμο “Κουταλά” που είναι σκαμμένος εδώ και 5 μήνες.
• Για όλους τους παραπάνω λόγους καταγγέλουμε τον εμπαιγμό, την αδιαφορία και εγκατάλειψη του χωριού μας από τη Δημοτική αρχή και θεωρούμε ότι η “συνδιοργάνωση” της εκδήλωσης της ιερής και θλιβερής επετείου της εξόντωσης των 120 συγχωριανών μας την 6η Αυγούστου του 1821 από τους Τούρκους επιδρομείς είναι προκλητική και υποκριτική. Τιμάμε τη μνήμη των εξοντοθέντων Κοκκινοχωριανών με ένα λιτό τρισάγιο στο μνημείο του χωριού.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου,
Βασιλική Βελεσιώτου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα