Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ψηφιακοί νομάδες στα Χανιά

Μετακόµισαν στην πόλη µας, εργάζονται µέσω διαδικτύου και µιλάνε για τις εµπειρίες τους

 

Ο ένας µετά τον άλλον, άνθρωποι από άλλες περιοχές του κόσµου, οι οποίοι εργάζονται από απόσταση µέσω του υπολογιστή τους, επιλέγουν να κατοικήσουν στα Χανιά. Η κύρια πηγή εισοδήµατός τους είναι ακριβώς η απασχόληση µέσω του διαδικτύου. Η δουλειά τους µπορεί να έχει έδρα την Ευρώπη ακόµη και την Αµερική αλλά οι ίδιοι ζουν εδώ. Μάλιστα, έχουν γνωριστεί µεταξύ τους και έχουν συγκροτήσει τη δική τους κοινότητα ψηφιακών νοµάδων (digital nomads), πραγµατοποιούν συναντήσεις ενώ ασκούν και δραστηριότητες: τρέξιµο, εκδροµές, παρέες. Συνοµιλήσαµε µε έξι ψηφιακούς νοµάδες για τη δουλειά τους, την επιλογή τους να έρθουν στα Χανιά, τις εµπειρίες τους.
Τι είναι όµως αυτό που τους προσέλκυσε στα Χανιά; Όπως οι ίδιοι λένε, µεταξύ άλλων, η ποιότητα ζωής και η φιλοξενία.

«Κοσµοπολίτικος τόπος»

Η Jenia Hadas και ο Omer Oron είναι ζευγάρι από το Ισραήλ που ζει στα Χανιά από το περασµένο Σεπτέµβριο.
H Jenia εργάζεται µέσω διαδικτύου. Έχει επιχείρηση ενδυµάτων (παραγωγή, διανοµή, εµπόριο) και εργάζεται ψηφιακά καθώς κάνει ηλεκτρονικό εµπόριο (e-shop).
Όπως η ίδια λέει, στην Ελλάδα ήρθε τον περασµένο Ιούνιο.
Ζούσε στην Αθήνα αλλά προτίµησε να µείνει σε ένα µικρότερο µέρος και περισσότερο κοσµοπολίτικο όπως είναι τα Χανιά.
Στη Jenia άρεσε έτσι και αλλιώς να ταξιδεύει και ξεκίνησε να έχει αυτόν τον τρόπο ζωής περίπου 20 χρόνια πριν. Όταν έγινε µητέρα, έµεινε σταθερά στον τόπο της, αλλά όταν µεγάλωσε το παιδί τους, µαζί µε τον Omer, αποφάσισαν να φύγουν γιατί δεν τους άρεσε η πολιτική κατάσταση στη χώρα τους. Ήθελαν να µείνουν σε ένα µέρος κοσµοπολίτικο γιατί, όπως λέει, όταν υπάρχει ανάµιξη πολιτισµών είναι πιο ανοιχτές οι κοινωνίες. Έτσι, έκαναν έρευνα και αποφάσισαν να µείνουν στα Χανιά.
Ένας ακόµη λόγος είναι για τη Jenia ότι τα Χανιά και γενικότερα η Ελλάδα είναι σχετικά κοντά στην πατρίδα της όπου ζουν οι γονείς της. Επίσης, της αρέσουν η ελληνική κουλτούρα και η ελληνική φύση, νιώθουν ότι «υπάρχουν κοινά σηµεία µε τη χώρα τους».
Ακόµα η ίδια αναφέρει ότι στα Χανιά υπάρχει µεγάλη κοινότητα ψηφιακών νοµάδων και θεώρησαν ότι εδώ θα είναι εύκολο να βρίσκονται σε κοινότητα. Για τους ίδιους είναι θετικό το ότι τα Χανιά είναι µέρος που προτιµούν άνθρωποι για διακοπές. «Οταν ένα µέρος είναι τουριστικός προορισµός και έρχονται άνθρωποι για διακοπές είναι πιο χαρούµενη η ατµόσφαιρα».
Ο Omer εργάζεται στο digital marketing.
Οπως µας λέει, εργάζεται εδώ και 15 χρόνια και το ότι µπορεί να δουλεύει από απόσταση το συνειδητοποίησε την περίοδο του covid. Τότε, εργάστηκε πρώτη φορά από απόσταση και είδε ότι µε τον υπολογιστή µπορεί να διατηρεί τη δουλειά του, τη θέση του και να δουλεύει από οπουδήποτε.
Ο ίδιος λέει ότι έφυγαν από το Ισραήλ για πολιτικούς λόγους και λόγω της ακρίβειας. Ήθελαν να ζήσουν σε ένα κράτος το οποίο θα είναι κοσµικό, έχοντας γνώση της Ελλάδας και της ελληνικής παράδοσης. Οπότε, όπως αναφέρει, επέλεξαν την Ελλάδα ως ένα φιλελεύθερο κράτος, ένα κοσµικό κράτος, χωρίς θρησκευτικό φανατισµό. Επίσης, σηµειώνει ότι η Ελλάδα ανήκει στον ανεπτυγµένο κόσµο και είναι πιο φτηνή χώρα σε σχέση µε το Ισραήλ. Ακόµα, προτιµούσαν να ζήσουν σε ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να έχει όλες τις υποδοµές. Τα Χανιά και ειδικά το Ακρωτήρι, είχαν δει από την έρευνα που έκαναν ότι προσελκύουν εργαζόµενους από άλλα µέρη γιατί ακριβώς ήθελαν ένα περιβάλλον να ενταχθούν. Ειδικά στο Ακρωτήρι όπου κατοικούν, έχει αρκετούς εργαζόµενους από άλλες χώρες.

 

Από την Amazon στα Χανιά!

Η Άννα Κλεισούρα, γεννήθηκε στην Κολωνία από µητέρα Γερµανίδα και Έλληνα πατέρα. Έζησε στο Βερολίνο επί 20 χρόνια ενώ στην Ελλάδα ήρθε πριν τρία χρόνια. Από τον περασµένο Σεπτέµβριο ζει στα Χανιά.
Εργάστηκε στην Amazon για 8 χρόνια από το γραφείο του Βερολίνου σε ευρωπαϊκά έργα και άφησε τη δουλειά της στην Amazon για να ζήσει στα Χανιά ως σύµβουλος επιχειρήσεων µέσα από δική της ιστοσελίδα και στις επιχειρήσεις µε τις οποίες συνεργάζεται, πλέον από τη νέα της δουλειά ως ελεύθερη επαγγελµατίας, είναι και η Amazon.
Όπως η ίδια σηµειώνει: «Όταν συνέβη ο Covid, έπρεπε να δουλέψω από το σπίτι µε τον φορητό υπολογιστή µου. Αυτό µου έδωσε την ιδέα ότι θα µπορούσα να κάνω αυτή τη δουλειά από οπουδήποτε στον κόσµο. Έτσι αποφάσισα να δουλέψω από την Ελλάδα. Είµαι µισή Ελληνίδα, οπότε ένιωσα συνδεδεµένη µε την Ελλάδα. Ταξίδευα πολύ στα ελληνικά νησιά και ήθελα να µείνω ξανά σε ένα νησί. Αλλά ήθελα ένα νησί µε ζωή και υποδοµή. Επέλεξα λοιπόν την Κρήτη. Είχα πάει µόνο µια φορά στο παρελθόν και δεν είχα έρθει ποτέ στα Χανιά. Έµεινα δύο µήνες και αµέσως ερωτεύτηκα την πόλη. Ο ήρεµος τρόπος ζωής, ο καιρός, η όµορφη φύση και οι υπαίθριες επιλογές ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόµουν. Μετά από αυτό, έπρεπε να επιστρέψω στο Βερολίνο γιατί η Amazon δεν µου επέτρεψε να µείνω περισσότερο. Αλλά ήρθα ξανά και ξανά. Τότε αποφάσισα να αγοράσω ένα σπίτι εδώ, να παρατήσω τη δουλειά µου και να µετακοµίσω µόνιµα εδώ. Από τον Σεπτέµβριο, έχω πλέον τη δική µου εταιρεία συµβούλων επιχειρήσεων (www.anna-klissouras.com) και συµβουλεύοµαι εταιρείες σε όλο τον κόσµο µέσω διαδικτύου, µεταξύ των οποίων και η Amazon. Αναζητώ πελάτες και ενδιαφέροντα έργα στα Χανιά».

«Ποιότητα ζωής»

Στο Κουµ Καπί συναντήσαµε τρεις ακόµη ψηφιακούς νοµάδες. Τον Kristjan Oro, την Ελένη Γαλεράκη και τη Κρυσταλλία Σαραντοπούλου.
Ο Kristjan Oro είναι από την Εσθονία και ορισµένους µήνες το χρόνο εργάζεται ψηφιακά από τα Χανιά. Είναι ελεύθερος επαγγελµατίας και εργάζεται ως κειµενογράφος σε ιστοσελίδες.
Όπως µας λέει, ήρθε στα Χανιά πρώτη φορά πριν τρία χρόνια ως τουρίστας γιατί ζούσε εδώ ένας φίλος του από την Εσθονία και από τότε έρχεται κάθε χρόνο το χειµώνα για να δραπετεύσει από το χειµώνα της Εσθονίας και εργάζεται το διάστηµα αυτό από τα Χανιά.
Εδώ ανακάλυψε περισσότερα χόµπι. Πηγαίνει για τρέξιµο και ορειβασία στο βουνό ενώ απολαµβάνει και τη θάλασσα.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η εργασία από απόσταση έχει µέλλον αλλά «χρειάζεται και µία ισχυρή προσωπικότητα γιατί πρέπει να µπορείς να πειθαρχείς και να µη σε επηρεάζουν άλλοι παράγοντες». Η Ελένη Γαλεράκη (Helen Galerakis) είναι «σύµβουλος επιχειρήσεων» στο digital nomand κοµµάτι της εργασίας της ενώ έχει ιδρύσει και δική της εταιρεία που οργανώνει τρέξιµο στα βουνά της Κρήτης.
Μάλιστα, η ίδια, ιδρύτρια του Cretan Wild, πραγµατοποίησε πέρυσι έναν αγώνα 250 χλµ. για καλό σκοπό. Η Κρητικής καταγωγής και Βρετανίδα, ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 να διανύσει 250 χλµ. (τον γύρο του Νοµού Χανίων), µε σκοπό να συγκεντρώσει κεφάλαια για την νεοσυσταθείσα Ελληνική Οµάδα ∆ιάσωσης στα Χανιά.
Επίσης, οργανώνει εκδηλώσεις για την ψηφιακή κοινότητα.
Όπως µας λέει «στα Χανιά ζω εδώ και τρία χρόνια. Είµαι Κρητικιά και Αγγλίδα. Γεννήθηκα και µεγάλωσα στην Αγγλία. Μετά µε την εταιρεία έµεινα στο Χονγκ Κονγκ, στην Αµερική αλλά αποφάσισα να γυρίσω στην Κρήτη και όταν ήρθα δεν γνώριζα ότι υπάρχει στα Χανιά κοινότητα digital comands. Στα Χανιά έχουµε αρκετό κόσµο από παντού που εργάζονται ως ψηφιακοί νοµάδες. Είναι πάρα πολύ ωραία εδώ».
Για την ίδια ξεχωριστή και ιδιαίτερη ανάµνηση είναι ο αγώνας δρόµου που είχε πραγµατοποιήσει στα Χανιά.
Η Κρυσταλλία Σαραντοπούλου κατάγεται από την Αθήνα, έζησε στην Ολλανδία και εδώ και έναν χρόνο ζει στα Χανιά ενώ εργάζεται µέσω διαδικτύου σε εταιρεία στην Αµερική.
«Είµαι freelancer και δουλεύω από το σπίτι από την πανδηµία και µετά. Η εργασία από το σπίτι µετά την περίοδο της πανδηµίας, έγινε τρόπος ζωής. Έχω έδρα εδώ σαν freelacer και µε έχουν προσλάβει στο εξωτερικό, στην Αµερική», µας λέει.
Όσο για τις εντυπώσεις της, τονίζει:
«Τα Χανιά είναι πανέµορφα. Η Κρήτη είναι µεγάλο νησί και συνδυάζει της πόλης τα πλεονεκτήµατα ενώ έχεις την αίσθηση ότι είσαι διακοπές κάθε µέρα. Και οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι ενώ υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που εργάζονται εδώ (digital nomads).
Επειδή είχα µείνει δύο µήνες στην Αθήνα πριν έρθω στα Χανιά, µε το που έφτασα εδώ είδα διαφορά στο πόσο ήρεµοι είναι οι άνθρωποι και µε λιγότερο άγχος. Στην Αθήνα και Σαββατοκύριακο να βγεις σε καφετέρια, υπάρχει το άγχος τριγύρω.
Η ποιότητα ζωής εδώ είναι ανώτερη».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα