Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Ψηφιακό αρχείο στον Αποκόρωνα

» Με τη συμετοχή του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου

Τη συμμετοχή του στη συγκρότηση Ψηφιακού Αρχείου Αποκορώνου γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το Ιδρυμα “Αγία Σοφία”, ενώ εταίρος στην πρωτοβουλία αυτή θα είναι και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.

Aναλυτικά, στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Ανταποκρινόμενοι σε σχετική πρόταση του Δήμου Αποκορώνου, ενημερώνουμε ότι το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία», αγκαλιάζει την πρωτοβουλία του Δήμου Αποκορώνου να συγκροτήσει το Ψηφιακό Αρχείο Αποκορώνου, ενός -κατά βάση- ηλεκτρονικού αρχείου που θα περιλαμβάνει φωτογραφικό, έντυπο και άλλο υλικό ποικίλης ύλης με αντικείμενο την ιστορία του τόπου μας, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τους ανθρώπους του. Εταίρος στη συνεργασία αυτή είναι επίσης το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, το οποίο ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση. Την περασμένη Πέμπτη (25/02) έγινε η πρώτη συνάντηση εργασίας των τριών φορέων, με σκοπό τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό των περαιτέρω κινήσεών μας.
Ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο πως μπορεί να στέλνει το ηλεκτρονικό υλικό του στο email του Ιδρύματος: agiasofia50@hotmail.com ή και δια ζώσης με usb ή σε φυσική μορφή, κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 2825071494 και 6970650973 (Σελλιανάκης Μάρκος)».

Παράλληλα, το Ιδρυμα αποφάσισε τη διοργάνωση μίας ετήσιας εκδήλωσης για το σημαντικότερο τεκμήριο που κατατέθηκε τη χρονιά που πέρασε, σε μία προσπάθεια ενθάρυνσης ιδιωτών, πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων να συνδράμουν στην πρωτοβουλία αυτή.

«Το σημαντικότερο τέτοιο τεκμήριο για το 2020 είναι ένα ημερολόγιο του Εμμανουήλ Κονταξάκη από την Εξώπολη, ο οποίος κατατάχθηκε στην Κρητική χωροφυλακή το 1914, κλήθηκε κατά την επιστράτευση του 1915 και θήτευσε στο Δ΄ Σώμα Στρατού, το οποίο παραδόθηκε στους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο του 1916 και στάλθηκε στην πόλη Γκέρλιτς (Görlitz) της Γερμανίας, όπου οι περισσότεροι αιχμάλωτοι παρέμειναν μέχρι το τέλος του πολέμου, τον Νοέμβριο του 1918. Για το τεκμήριο αυτό βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με ακαδημαϊκούς, ιστορικούς και ερευνητές για τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης στα τέλη Ιουλίου (αν οι συνθήκες το επιτρέπουν), σχετικά με την οποία θα ανακοινώσουμε περισσότερα προσεχώς», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο Διευθυντής του Ιδρύματος, π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης.

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τους σκοπούς του Ψηφιακού Αρχείου μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου Δρ. Γιώργο Λιμαντζάκη στο jorgelimantzakis@yahoo.gr, ή επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο FB: Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγία Σοφία”, όπου υπάρχει σχετική ενημερωτική επιστολή και βεβαίωση παραχωρητηρίου υλικού.
Για διευκρινίσεις σχετικά με τα προσωπικά σας δεδομένα και την προστασία τους μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Μανώλη Νικολούδη στο nikoloudis.madara@gmail.com.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες