Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Προϋπόθεση οι πτήσεις για χειμερινό τουρισμό στα Χανιά!

>> Περιορισμένο το ενδιαφέρον επισκεπτών

Περιορισμένο ως ανύπαρκτο είναι το τουριστικό ρεύμα προς τα Χανιά την περίοδο των εορτών, με βάση τα στοιχεία ξενοδοχείων, καταλυμάτων και τις πτήσεις στο αεροδρόμιο “Δασκαλογιάννης”. Καλύτερα είναι τα πράγματα αναφορικά με τις αγροτουριστικές μονάδες στην ύπαιθρο με επισκέπτες κυρίως από την υπόλοιπη Κρήτη.

Άνθρωποι του τουρισμού τονίζουν στα “Χ.ν.” πως χωρίς ενίσχυση του αριθμού των πτήσεων δεν μπορείς να μιλάς για τα Χανιά ως τόπο προορισμού και το χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά την πόλη των Χανίων, τα ξενοδοχεία πόλης έχουν ελάχιστες κρατήσεις. Χαρακτηριστικά ξενοδόχος μας ανέφερε πως «φέτος για πρώτη φορά σκέφτομαι να το κλείσω το ξενοδοχείο μέσα στα Χριστούγεννα», ενώ από άλλο ξενοδοχείο μας επισήμαναν πως μετά τα τέλη Οκτωβρίου και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου οι πιο τακτικοί πελάτες είναι οι εμπορικοί αντιπρόσωποι που έρχονται στα Χανιά για 1-2 ημέρες!

«Αν έχουμε κάποια κίνηση αυτό θα γίνει τις παραμονές των εορτών. Γενικά την περίοδο των Χριστουγέννων δεν είχαμε ποτέ τουριστικό ρεύμα προς τα Χανιά δεν θα έχουμε και φέτος. Ίσως έχουμε κάποιους επισκέπτες από την υπόλοιπη Κρήτη, από την Αθήνα αλλά την τελευταία στιγμή και όχι σε μεγάλους αριθμούς», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων κ. Μανώλης Γιαννούλης ερωτηθείς σχετικά από τα “Χ.ν.”.

Αναφορικά με τα κλεισίματα διαμερισμάτων, δωματίων ή άλλων καταλυμάτων μέσων πλατφορμών όπως η Arnbn, παρότι γενικά τα Χανιά βρίσκονται ψηλά στην αναζήτηση των πελατών, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα δωμάτια, παρότι επίσης ένας μεγάλος αριθμός είναι κλειστά για τη χειμερινή σεζόν.

Για τα αγροτουριστικά καταλύματα ο κ. Νίκος Φραντζεσκάκης πρόεδρος του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας μας τόνισε πως «για την περιοχή μας το Βάμο, υπάρχει ενδιαφέρον κυρίως από επισκέπτες από το Ηράκλειο. Και για άλλα αγροτουριστικά καταλύματα στο νομό μας υπάρχει κίνηση, ωστόσο βέβαια καμία σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα (Ήπειρο, ορεινή Θεσσαλία) όπου όπως είναι φυσικό λόγω κλίματος η επισκεψιμότητα είναι πολύ μεγάλη».

ΧΑΜΗΛΕΣ… ΠΤΗΣΕΙΣ

Και πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ρεύμα αφού οι πτήσεις προς τα Χανιά είναι οι συνηθισμένες της χειμερινής περιόδου. Δύο πτήσεις της Ryanair από την Πάφο, οι πτήσεις της Aegean και της Sky Express προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με στοιχεία από το αεροδρόμιο Χανίων δεν υπάρχει καμία έκτακτη κλεισμένη πτήση για την περίοδο των εορτών.

Ο κ. Χρήστος Μυλωνάκης, πρώην αντιπρόεδρος στο ΕΒΕΧ και πρόεδρος στο “Σύλλογο Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων” εξηγεί: «Για να έχουμε χειμερινό τουρισμό πρέπει να ακολουθήσουμε μια σειρά από βήματα. Πρώτα και κύρια να πιέσουμε να δοθούν κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες για να πετάνε το χειμώνα. Ο Δήμος και η Περιφέρεια αν θέλουν να δημιουργηθεί τουριστικό ρεύμα να ζητήσουν επιτακτικά από το αεροδρόμιο να κατεβάσει τις τιμές τους για τις εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν το χειμώνα. Επίσης να προσεγγίσουμε διάφορα target group. Πχ αυτούς που δουλεύουν από μακριά ότι έχουμε καλό καιρό, καλό internet, μπορούν να έλθουν και να μείνουν στα Χανιά και να εργάζονται από εδώ. Αυτούς που έχουν αγοράσει σπίτι στα Χανιά να τα προτιμήσουν και το χειμώνα, να πείσουμε βορειοευρωπαίους που θέλουν να περάσουν το χειμώνα τους σε περιοχές με ήπιο κλίμα πως είμαστε οι ιδανικοί, μπορεί να μην έχουμε χιόνια όλο το χειμώνα αλλά μπορούμε να αναπτύξουμε αγροτουριστικές δράσεις όπως επισκέψεις σε τυροκομεία και καζάνια, συμμετοχή στην ελαιοκαλλιέργεια, να προσφέρουμε ποδηλατικές διαδρομές στην ύπαιθρο. Επίσης η πόλη μας έχει τα ξενοδοχεία και προσφέρετε για City Break μπορεί να φιλοξενήσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών».

Σημειώνεται πως όταν η Ryanair είχε πιο ανεπτυγμένο δίκτυο πτήσεων προς τα Χανιά, την περίοδο 2013-2018 καθημερινά και τη χειμερινή περίοδο έρχονταν στην Δυτ. Κρήτη ένας σεβαστός αριθμός επισκεπτών από διάφορες χώρες που συντηρούσαν ξενοδοχειακές μονάδες, καταλύματα και καταστήματα εστίασης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα