Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Προβολή των Χανίων σε 37 χώρες μέσα από το Φόρουμ των Πολιτιστικών Διαδρομών

Εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για τα Χανιά και όλη την Κρήτη αποτελεί η πραγματοποίηση του 11ου διεθνούς ετήσιου συμβουλευτικού φόρουμ των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου στα Χανιά στα οποία θα χτυπά αυτές τις μέρες η “καρδιά” του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Στο Φόρουμ, θα συμμετέχουν περίπου 400 εκπρόσωποι από 37 κράτη που είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαικών οργανισμών, ενώ αναμένεται να παραστούν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, η πρόεδρος του ΕΟΤ, Αντζελα Γκερέκου, η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόρα Μπακογιάννη, κ.α..
Το θέμα του φετινού Φόρουμ, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν σε ξενοδοχείο στον Πλατανιά, είναι: «Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης: Διαφύλαξη των Ευρωπαϊκών Αξιών, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Διαλόγου».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνελ συζητήσεων, αλλά και τελετή απονομής πιστοποιήσεων στις νέες Πολιτιστικές Διαδρομές του Προγράμματος από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η λήξη των εργασιών θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στο ενετικό λιμάνι των Χανίων.

ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΦΕ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΟΝ “ΔΡΟΜΟ”

Η πρόταση για τη διεξαγωγή του φετινού φόρουμ στα Χανιά είχε γίνει από τον “Δρόμο Ιστορικών Καφέ”.
Οπως είπε στα “Χανιώτικα νέα” ο πρόεδρος του “Δρόμου Ιστορικών Καφέ” και ιδιοκτήτης του Ιστορικού Καφέ “Κήπος”, Βασίλης Σταθάκης, «το 11ο διεθνές συμβουλευτικό συνέδριο των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης γίνεται για πρώτη φορά στα Χανιά. Είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση σε επίπεδο πολιτιστικών εκδηλώσεων ενώ σκοπός είναι να αναδειχθεί ο θεσμικός τουρισμός και τα Χανιά να μετατραπούν, αργότερα, σε μια πόλη από τις πόλεις – πυλώνες του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως είναι το Λουξεμβούργο, το Στρασβούργο και οι Βρυξέλλες.Μια μέρα πριν την έναρξη των εργασιών και κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου, δηλαδή στις 4 και 5 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αξιοθέατα και μουσεία του Νομού, όπως Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Τυπογραφίας».
Ο κ. Σταθάκης σημειώνει ότι «το συνέδριο το οποίο είναι υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κας Σακελλαροπούλου, υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων» και αποτελεί διοργάνωση έπειτα από πρόσκληση του Δρόμου Ιστορικών Καφέ. «Εκανα την πρόταση στον επικεφαλής του Ινστιτούτου των πολιτιστικών διαδρομών, κ. Στέφανο Ντομινιόνι, το 2017 στη Λούκα, το 2018 περάσαμε από Επιτροπή στο Λουξεμβούργο και εγκρίθηκε η υποψηφιότητα της πόλης των Χανίων. Το Φόρουμ επρόκειτο να γίνει το 2020 αλλά, εξαιτίας του κορωνοιού, αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο του 2022.
Ο στόχος ήταν τα Χανιά να ζήσουν αυτή τη γιορτή πολιτισμού. Ετσι την αισθάνομαι εγώ. Ως μια γιορτή πολιτισμού για την πόλη αλλά και για τη χώρα. Εάν υπήρχε ολυμπιάδα πολιτιστικών διοργανώσεων, το συνέδριο των πολιτιστικών διαδρομών είναι ακριβώς αυτό: μια ολυμπιάδα του πολιτισμού».
Ο ίδιος εξήγησε ότι «το αντικείμενο του συνεδρίου θα είναι η ενημέρωση, οργάνωση και εργασίες που αφορούν όλες τις πολιτιστικές διαδρομές. Οχι μόνο όμως αυτό. Θα είναι και η έκφραση προβληματισμών, ανησυχιών και στόχων για το αύριο, για την εξέλιξη των πολιτιστικών διαδρομών. Σύμφωνα με τον κ. Ντομινιόνι, θα είναι το μεγαλύτερο συνέδριο όσα χρόνια διοργανώνεται, με 400 συνέδρους».
Αναφερόμενος στις πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης εξήγησε ότι «είναι 48. Οι νέες πιστοποιημένες διαδρομές είναι τρεις. Είναι ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ που πιστοποιηθήκαμε την 1η Ιουνίου του 2022, είναι η διαδρομή των γυναικών συγγραφέων και η διαδρομή των παραμυθιών, οι οποίες θα βραβευτούν στο πλαίσιο του συνεδρίου την πρώτη μέρα.
Ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ πέρα από την πιστοποίησή του, την 1η Ιουνίου 2022, κατάφερε πριν από αυτό, την ένταξή του στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη».

Η ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΗΠΟ

Ωστόσο, οι εργασίες θα διεξαχθούν με κλειστό το “Ιστορικό Καφέ Κήπος” από το οποίο και με πρωτοβουλία του Βασίλη Σταθάκη ξεκίνησε η δημιουργία του Δρόμου Ιστορικών Καφέ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των “Χανιώτικων νέων”, ο κ. Σταθάκης σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Δεν μπορώ να πω ότι δεν με στενοχωρεί το γεγονός ότι ο Κήπος θα είναι κλειστός γιατί ο Κήπος είναι ο χώρος που είναι η αιτία που θα σμίξουμε όλες οι πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα σμίξουν εκπρόσωποι 50 χωρών στα Χανιά. Εύχομαι η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου να αρέσει στον κόσμο αλλά πρωτίστως θα αναδεικνύει την ιστορικότητα του χώρου με σεβασμό στην παράδοσή του. Είναι πολιτιστικό ατόπημα να ‘ναι κλειστός ο χώρος που έφερε το συνέδριο, δηλαδή το Ιστορικό Καφέ Κήπος εν όψει του συνεδρίου, αλλά ευελπιστώ στην καλή πρόθεση των υπευθύνων. Να είναι μια επιτυχημένη ανάπλαση, να αρέσει στον κόσμο, να φέρει όλους αυτούς τους ανθρώπους, τους θαμώνες που είχαν περάσει και που θα περάσουν, γιατί η αλήθεια είναι ότι μου λείπει και η μυρωδιά του καφέ και η αισθητική και το περιβάλλον του Κήπου και η καθημερινή μου επαφή με τον κόσμο. Δεν λέω με τους πελάτες, λέω με τους θαμώνες γιατί ήμασταν όλοι μια οικογένεια. Ετσι νιώθω».
Ο κ. Σταθάκης συμπλήρωσε ότι «ο στόχος μου δεν ήταν μόνο να αναδειχθεί ο χώρος αλλά να διαφημιστεί και ο τόπος. Αυτό σίγουρα το πετυχαίνουμε.
Τρία πράγματα με κάνουν και νιώθω πολύ περήφανος. Το ένα είναι ότι κατάφερε ο “Κήπος” να βάλει ένα λιθαράκι στον πολιτισμό της πόλης, να φέρει το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός που συμβαίνει στην Ευρώπη, μέσα από τις πολιτιστικές διαδρομές. Το δεύτερο είναι η πιστοποίηση του Δρόμου Ιστορικών Καφέ. Και επίσης το συναίσθημα που ένιωσα κοιτάζοντας το πρόγραμμα του Φόρουμ και τα δρομολόγια των εκδρομών στις 8 του Οκτωβρίου, καθώς στο δρομολόγιο προς το Ελαφονήσι, θα κάνουμε στάση για να δούμε τους κομόλιθους της Ποταμίδας.
Ξέρετε τι σημαίνει όταν πληκτρολογείς στο google Αριζόνα της Κρήτης να σου βγάζει τους κομόλιθους της Ποταμίδας; Αυτό είναι για εμένα ένα δυνατό συναισθημα γιατί μπόρεσα μέσα απο αυτή την προσπάθεια να αναδείξω και τον τόπο μου, όχι μόνο την πόλη των Χανίων αλλά και την ενδοχώρα και όλη την Κρήτη».
Το Φόρουμ συνδιοργανώνεται από τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Διαδρομών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, καθώς και την Πολιτιστική Διαδρομή “Δρόμος Ιστορικών Καφέ”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα