Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Προβληματισμός για την οικονομία στους Χανιώτες

» Πολίτες μιλούν στα “Χ.ν.” για τη διαχείριση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της

Συνεπείς με τα μέτρα προστασίας για τη μη διάδοση του κορωνοϊού δηλώνουν οι Χανιώτες που επισημαίνουν πως αναπόφευκτα η πανδημία έχει ήδη επηρεάσει την οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Μιλώντας στα “Χ.ν.”, κάποιοι πολίτες επικροτούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης και κάποιοι άλλοι τονίζουν ότι με συνέπεια και ατομική ευθύνη, η κοινωνία θα βρει τον βηματισμό της και θα ξεπεράσει κι αυτήν την υγειονομική κρίση.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ:Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας

«Η αλήθεια είναι πως στην αρχή της πανδημίας δεν φοβόμουνα αλλά αυτό άλλαξε μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα μέτρα αυτοπεριορισμού στο σπίτι γιατί έχω παιδιά. Έτσι τώρα χρησιμοποιούμε όλοι μάσκα και στην δουλειά και στην καθημερινότητα π.χ στο σούπερ μάρκετ. Παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας» μας είπε η Καλλιόπη η που συναντήσαμε έξω από την Δημοτική Αγορά. Όσον αφορά την οικονομία η ίδια πιστεύει ότι «ήδη όλοι μας έχουμε επηρεαστεί δηλαδή κι εμείς που δουλεύουμε κι έχουμε βγει σε αναστολή και αυτοί που ξεκινάνε να δουλεύουνε τώρα αλλά δεν θα έχουν τόση δουλειά όπως πέρυσι ή πρόπερσι. Ο τουρισμός δεν πάει καλά, έχω γνωστούς που έχουν μαγαζιά και ξέρω ότι δεν δουλεύουνε τώρα, έχω γνωστό που δουλεύει σε ταξί αλλά δεν εξυπηρετεί τον απαραίτητο κόσμο όπως παλιά. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ελπίζω κι εύχομαι να βγούμε σύντομα από όλο αυτό… »

ΑΝΝΥ: Δεν φοβάμαι αλλά έχει επηρεαστεί η επιχείρηση μου

«Δεν φοβάμαι καθόλου γιατί προστατεύω τον εαυτό μου πλένοντας συχνά τα χέρια μου, προσπαθώ τα ρούχα να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, πάω για τρόφιμα μόνο όταν είναι αναγκαίο κτλ » είπε η Άννυ, η οποία είναι επιχειρηματίας και όπως λέει: « δυστυχώς δεν μπορώ να λειτουργήσω την επιχείρηση μου που έχει να κάνει με τουρισμό. Κι αυτό σίγουρα με επηρεάζει οικονομικά. Θα μπορώ να την λειτουργήσω από τον Ιούλιο».

ΑΝΝ:Εγινε καλή διαχείριση από την κυβέρνηση

«Λυπάμαι πολύ για όσα συμβαίνουν. Η αλήθεια είναι πως προσωπικά η καθημερινή μου ζωή δεν άλλαξε και πάρα πολύ γιατί δεν δουλεύω, έχω βγει στην σύνταξη, όμως το ότι δεν μπορούσα για έξι εβδομάδες να κάνω κάποιες δραστηριότητες που αγαπούσα όπως π.χ το να κολυμπάω ήταν πολύ άσχημο» ανέφερε η Ανν, η οποία επεσήμανε τους αποτελεσματικούς χειρισμούς του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην χώρα μας. «Αν βρισκόμουν στην Ν. Υόρκη σίγουρα θα ανησυχούσα περισσότερο. Νοιώθω περισσότερο ασφαλής στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά αφήνοντας υπαινιγμούς για τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου.

ΓΙΑΝΝΗΣ:Η οικονομία θα επηρεαστεί

«Η άποψη μου είναι ότι υπάρχει μια υπερβολή γύρω από το θέμα. Γιατί κανείς δεν μιλάει για τους νεκρούς που έχουμε κάθε χρόνο από γρίπη; » ανέφερε ο Γιάννης, προσθέτοντας πως « η οικονομία σίγουρα θα επηρεαστεί. Ζούμε έναν… τρίτο παγκόσμιο πόλεμο αλλά με καθαρά οικονομικούς όρους»

ΓΙΩΡΓΟΣ:Συνέπειες στον ξενοδοχειακό κλάδο

«Προσέχω κι εγώ και η οικογένεια μου. Τώρα μπορούμε να πάμε πότε πότε στα εγγονάκια μας» μας είπε ο Γιώργος, επισημαίνοντας πως « οπωσδήποτε η οικονομία θα επηρεαστεί και κυρίως ο ξενοδοχειακός κλάδος λόγω του τουρισμού. Πιστεύω όμως πως θα το ξεπεράσουμε… γιατί υπάρχει πρόβλημα. Ο κόσμος βαδίζει και παραμιλεί…»

ΣΠΥΡΟΣ: Τα μέτρα χαλάρωσης έπρεπε να εφαρμοστούν σταδιακά

«Πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση για την επόμενη μέρα. Πολλοί κυκλοφορούν δίχως να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς μάσκα και προφυλάξεις για να αποφευχθεί η διάδοση του ιού. Δεν υπάρχει ατομική ευθύνη όπως θα έπρεπε. Από την άλλη δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυστηρός αυτοπεριορισμός και μετά να αφήνεται ο κόσμος τελείως ελεύθερος δίχως καμιά προετοιμασία-προστασία. Έπρεπε αυτό να γίνει ελεγχόμενα και πιο σταδιακά να τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα χαλάρωσης» επεσήμανε ο Σπύρος. Παράλληλα τόνισε ότι « η οικονομία έχει ήδη επηρεαστεί και θα υπάρξει τρομερή ανεργία, τα ξενοδοχεία και όσοι απασχολούνται με τουρισμό δεν θα δουλέψουν όπως παλιότερα, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα τελειώσουν και η οικοδομή επίσης θα επηρεαστεί».

ΙΖΑΜΠΕΛΑ: Ανησυχούμε και προσέχουμε

« Η οικονομία σίγουρα θα επηρεαστεί αρνητικά αλλά θα το υπομείνουμε κι ελπίζουμε να το ξεπεράσουμε στο τέλος. Σίγουρα όλοι ανησυχούμε για την υγεία μας, ιδιαίτερα όσοι έχουμε παιδιά. Εμείς δεν κυκλοφορούσαμε καθόλου καθ’όλη την διάρκεια της καραντίνας αλλά και τώρα προσπαθούμε να κυκλοφορούμε ελάχιστα π.χ μια σύντομη βόλτα. Επίσης φροντίζουμε μόνο ένας, δηλαδή ο σύζυγός μου να μπαίνει στα καταστήματα για αγορές » μας είπε η Ιζαμπέλλα την οποία συναντήσαμε στο κέντρο μαζί με το μωρό της.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ: “Θα βάλουμε όλοι πλάτη” να ξεπεραστεί κι αυτό

«Η οικονομία μας σίγουρα θα επηρεαστεί αρνητικά όπως και οι θέσεις εργασίας. Ευελπιστώ όμως ότι “θα βάλουμε όλοι πλάτη” για ξεπεραστεί όλο αυτό και να υπάρξουν λιγότερες συνέπειες στην οικονομία, λιγότεροι άνεργοι κ.λπ.» είπε ο Μανούσος, ο οποίος ανέφερε ότι καθ’ όλη την διάρκεια της καραντίνας παρέμεινε συνεπής με τα μέτρα της κυβέρνησης. «Συνεχίζω να τηρώ τα μέτρα αυτοπροστασίας, δεν έχει αλλάξει κάτι π.χ απόσταση, συχνό πλύσιμο χεριών. Ευχόμαστε να περάσει γρήγορα η κρίση αυτή και να αναπτυχθεί η οικονομία μας και πάλι».

ΕΛΠΙΔΑ:Προσέχουμε όσο πρέπει

«Τηρώ όσα μέτρα πρέπει όπως απόσταση, συχνό πλύσιμο χεριών. Προσέχουμε όσο πρέπει δίχως υπερβολές. Και κατά την διάρκεια της καραντίνας εφαρμόσαμε τα μέτρα αυτοπροστασίας κτλ» ανέφερε η Ελπίδα η οποία πιστεύει ότι πανδημία θα επηρεάσει αναπόφευκτα την οικονομία αλλά και τον εργασιακό χώρο, λόγω του τουρισμού. «Όλοι θα επηρεαστούν γιατί όλα είναι αλυσίδα» σημείωσε.

ΚΑΙΤΗ: Αν μειωθούν τα εισοδήματα, τίποτα δεν θα είναι ίδιο

«Εκτιμώ πως θα υπάρξει ανεργία και οι θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν από την πανδημία, ειδικά στον ξενοδοχειακό κλάδο. Βέβαια αν μειωθούν τα εισοδήματα των καταναλωτών τίποτα δεν θα μείνει ανεπηρέαστο» ανέφερε η Καίτη, που χαρακτήρισε υπερβολή όσα συμβαίνουν γύρω από την πανδημία. Η ίδια πάντως σημείωσε πως και ανησυχεί και προσέχει καθώς έχει ευπαθή άτομο στην οικογένειά της.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες