Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Προβληματισμός για Λαφονήσι, Δημοτική Αγορά, Δημοτικό Κήπο, “Ιστορικό καφέ Κήπος”

Κύριε διευθυντά,
προβληματισμός για Λαφονήσι, Δημοτική Αγορά, Δημοτικό Κήπο, “Ιστορικό καφέ Κήπος”.
Επανειλημμένα αυτές τις μέρες, στην έγκριτη εφημερίδα σας, τα δημοσιεύματα για τα προβλήματα της πόλης μας, είναι έντονα. Προβληματιζόμαστε όλοι οι Χανιώτες για τα διαφορά έργα της πόλης μας.
Το έργο της δημοτικής Αγοράς
Ένα τεράστιο έργο που χρειάζεται και μελέτη, και χρήματα αλλά και χρόνο. Είναι ευνόητο.
Όλοι μας όπως επισημάνθηκε και από πολλούς συμπολίτες μας διαπιστώνουμε ότι οι εργασίες δεν προχωράνε με γοργό ρυθμό. Κάποιοι το ανέφεραν στην εφημερίδα σας και οι αρμόδιοι εργολάβοι του έργου απάντησαν ότι ενισχύονται τα θεμέλια ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες της οροφής. Σίγουρα εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι και δεν γνωρίζουμε “τα των μηχανικών”. Αυτό που επισημάνουμε είναι ότι ίσως θα έπρεπε να υπάρχουν πολλά συνεργεία για γρήγορο αποτέλεσμα. Χάθηκε για τους καταστηματάρχες μια σεζόν. Σίγουρα θα χαθεί και η επόμενη σεζόν. Κρουαζιερόπλοια κατακλύζουν την πόλη μας. Ας συντομεύουμε τον χρόνο ολοκλήρωσης των έργων. Η ίδια “ηρεμία” και φαινομενική “απραξία” υπάρχει και στα έργα του δημοτικού Κήπου. Σίγουρα έγιναν κάποιες εργασίες. Κάθε φορά όμως που περνά κάποιος από τον “Κήπο” δεν βλέπει συνεργεία να δουλεύουν έντονα. Φορτωτές να πηγαινοέρχονται να υπάρχει μια κινητικότητα που να δείχνει ότι το έργο προχωράει. Ο “Κήπο” ο πνεύμονας της πόλης μας για το καλοκαίρι φέτος ήταν “νεκρός” και δυστυχώς ίσως και για το επόμενο. Το “ιστορικό καφέ Κήπος” κατάκλειστο, έρημο, αραχνιασμένο, σκοτεινό, δείχνει σαν ένα κουφάρι βυθισμένο πλοίο που σιγά – σιγά το καταπίνει η θάλασσα.
Ο αγαπητός μας Βασίλης Σταθάκης και το προσωπικό του περνάνε την τρίτη “καραντίνα” ενώ όλοι μας, σιγά – σιγά, επανερχόμεθα στην κανονικότητα. Και αυτή η “καραντίνα” είναι πιο δύσκολη, είναι “αφύσικη”. Βέβαια για να γίνει ένα δημόσιο έργο, χρειάζεται χρόνος, συλλογική προσπάθεια. Θίγονται κάποιοι πιο πολύ και κάποιοι λιγότερο ή καθόλου. Πρέπει όμως να βρεθεί τρόπος να γίνονται κάποιες εργασίες πιο γρήγορα και με τροπο ώστε η ζημιά να είναι μικρότερη. Φέτος κατόπιν προσκλήσεων του κ. Βασίλη Σταθάκη, προέδρου των “ιστορικών καφέ” διοργανώνεται το 11ο διεθνές συμβουλευτικό συνέδριο των πολιτιστικών διαδρομών του συμβουλίου της Ευρώπης. Θα γίνει 5-6 και 7 Οκτωβρίου στο Μινώα Παλάς. Οικονομική υποστήριξη από Περιφέρεια, Δήμο Χανίων, και ΕΒΕΧ, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Τουρισμού, ΕΟΤ, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακεραλοπούλου. Το “ιστορικό καφέ” και ο κ. Σταθάκης, δεν μπόρεσαν να είναι οι “οικοδεσπότες” της συνάντησης. Λυπηρό…
Οι αρμόδιοι ας προσπαθήσουν για το καλύτερο, εν όψη τουλάχιστον του χειμώνα το “ιστορικό καφέ” και τον χειμώνα χαρίζει θαλπωρή και ζεστασιά σε όλους μας.
Οι αρμόδιοι και για το Λαφονήσι συσκέπτονται και προβληματίζονται έντονα. Η δημοτική αρχή Σέλινου και Κισσάμου προσπαθεί με κάθε τροπο να διαφυλάξει τον “επίγειο παράδεισο” το Λαφονήσι. Την απέραντη παραλία του με τα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, τη ροζ αμμουδιά, τη λιμνοθάλασσα που διανύουν αμέτρητοι επισκέπτες για να πάνε στην απέναντι παραλία, τα ολόλευκα κρινάκια αυτή την εποχή, που εκτός από την μοναδικότητα τους, την ομορφιά τους δημιουργούνε ένα αίσθημα μελαγχολίας η παρουσία τους ότι τελειώνει το καλοκαίρι. Μια αποχαιρετιστήρια επίσκεψη μου, για φέτος, στο Λαφονήσι, το περασμένο Σάββατο με στεναχώρεσαν απλά πράγματα που διαπίστωσα ότι δεν υπάρχουν ή που υπάρχουν και δημιουργούν πρόβλημα. Πράγματα εύκολα να γίνουν δίχως να χρειάζεται ο προϋπολογισμός του κράτους… Πράγματα πρώτης ανάγκης της καθημερινότητας των χιλιάδων επισκέψεων ημερησίως. Αποδυτήρια 3-4 και όχι περισσότερα σε όλη την παραλία. Καλαίσθητα για τον χώρο αλλά ανεπαρκή.
Ντουζ 2 στον χώρο δίπλα σε καντίνες. Το ένα δεν λειτουργεί.
Ομπρελοκαθίσματα αντιθέτως, άπειρα. Κάθε φορά που επισκέπτομαι τον χώρο, φέτος 3-4 φορές, διαπιστώνω όλο και πιο πολλά. Είναι σαν την “αγριάδα” και τα “ζιζάνια” που απλώνονται λυσσασμένα να καταβροχθίσουν ό,τι βρουνε. Μέχρι εκεί που “σκάει” το κύμα υπάρχουν καθίσματα. Προφανώς είναι πιο επικερδές. “Πρώτο τραπέζι πίστα”.
Και το πιο απογοητευτικό, σε αντίθεση με τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σέλινου και Κισσάμου για χημικές τουαλέτες υπάρχουν 3 τουαλέτες για τους χιλιάδες επισκέπτες προπολεμικές. Νο1, Νο2, Νο3.
Η τιμή εισόδου 0,50 λεπτά με απόδειξη. Η κατάσταση ήταν απαράδεκτη. Οι λεκάνες βαμμένες με κάποιο λευκό χρώμα, ασβέστης ή πλαστικό, δεν κατάλαβα ακριβώς και το νιπτηράκι δεν θύμιζε πορσελάνη. Δεν θεωρώ ότι κοστίζει πολλά για κάθε αρχή σεζόν η αντικατάσταση των ειδών υγιεινής. Η είσπραξη μιας ημέρας 0,50 επί 1000=…. Είναι αρκετή για μια πολιτισμένη εγκατάσταση. Αστραφτερά είδη υγιεινής περισσότερες τουαλέτες, αρκετά συχνό καθάρισμα και το αποτέλεσμα “υγεία” και “πολιτισμός”. Ένας πολιτισμός από αρχαιοτάτων χρόνων. Η Ελλάδα ακτινοβολεί παγκόσμια.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Μαριάννα Μαυροματάκη

Υ.Γ: Ό,τι γράφω, με καλή πρόθεση από εκτίμηση και σεβασμό για κάποιους ανθρώπους για διατήρηση κάποιων θεσμών και από αγάπη για το περιβάλλον και των θησαυρών του τόπου μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα