Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Προβληματισμός – αβεβαιότητα στα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς

» Αλλά και ελπίδες για γρήγορη έξοδο από την πανδημία

“Κουμπωμένοι” αλλά και με “χαραμάδες αισιοδοξίας” επαγγελματίες αλλά και καταναλωτές της Δημοτικής Αγοράς. Όπως και όλος ο εμπορικός κόσμος, έτσι και το σημείο αναφοράς της πόλης των Χανίων “στενάζει” από τη δεύτερη καραντίνα.

Aυτό αντιλαμβάνεσαι συνομιλώντας με τον κόσμο, το βλέπεις από την κίνηση και από το ενδιαφέρον των πολιτών. Την ίδια ώρα οι επαγγελματίες ζητούν από τον Δήμο Χανίων να του δοθεί μια ανάσα με μια έκπτωση στα ενοίκια που καταβάλλουν αφού όπως μας λένε «είναι ξεκάθαρο ότι δεν βγαίνουμε».

«Η κίνηση είναι πεσμένη κακά τα ψέματα, αλλά όλο το 2020 δεν έχει πάει έτσι; Πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για τους περισσότερους επαγγελματίες. Τώρα για το αν στηρίζουν οι Χανιώτες τη Δημοτική Αγορά; Από τη στιγμή που υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας, πηγαίνουν μόνο στα super market, δεν κάνουν μετακινήσεις προς το κέντρο της πόλης και αυτό μας πλήττει πάρα πολύ» επισημαίνει ο επαγγελματίας κ. Νίκος Καρκάνης. Ο κ. Καρκάνης τονίζει την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης από τον “ιδιοκτήτη” της Δημοτ. Αγοράς, το Δήμο Χανίων. «Εγώ βλέπω μια αδράνεια, πολύ γραφειοκρατία που μας βάζει εμπόδια. Θέλουμε περισσότερη στήριξη» σημειώνει.
«Τα πράγματα είναι…χαλαρά. Είμαστε ανήσυχοι γιατί δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι» δηλώνει ο κ. Ψεγιαννάκης, συμπληρώνοντας πως οι τακτικοί πελάτες των καταστημάτων της Δημ. Αγοράς, τη στηρίζουν αφού «έχουν εμπιστοσύνη ξέρουν ότι τα μαγαζιά μας αξίζουν. Θα θέλαμε όμως ανάλογη στήριξη και από το Δήμο Χανίων, μια σοβαρή έκπτωση στα ενοίκια».

Κακοκαιρία, κορωνοϊός, διεθνής και αθλητική επικαιρότητα, αλλά και το… μενού των αρχαίων Ελλήνων! Η τοπική και όχι μόνον επικαιρότητα της ημέρας, έτσι όπως την κατέγραψαν οι δημοσιογράφοι των “Χ.ν.” την Τρίτη

 

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ

«Στην πρώτη καραντίνα ο κόσμος αιφνιδιάστηκε, δεν το περίμενε τώρα είναι πιο συνειδητοποιημένος. Από την Αγορά έχει αραιώσει λίγο αλλά ανταποκρίνεται. Ελπίζουμε να μην συνεχιστεί η καραντίνα Δεκέμβρη και Ιανουάριο γιατί τότε δεν πιστεύω ότι θα αντέξουμε οι περισσότεροι. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τον τρόπο να ενισχύσει τις εμπορικές, παραγωγικές, μεταπρατικές επιχειρήσεις» αναφέρει ο κ. Γιώργος Κοματσουλάκης επισημαίνοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας. «Πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχει κανείς δικαίωμα να θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο. Το “ωχ αδελφέ δεν βαριέσαι” πρέπει κάποια στιγμή να το βγάλουμε από τη ζωή μας» τονίζει.
«Την προηγούμενη εβδομάδα Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή πήγαμε πολύ καλά, την πρώτη ημέρα της καραντίνας ήταν ένα κανονικό Σάββατο, Δευτέρα και Τρίτη…τίποτα. Ευελπιστώ ότι 2-3 ημέρες την εβδομάδα θα έχουμε κάποια δουλειά για τα προς το ζην» είναι τα λόγια του Παναγιώτη Κλειδαρά, προέδρου του συλλόγου των καταστηματαρχών της Δημ. Αγοράς. Ο ίδιος εκτιμά πως η καραντίνα δεν θα τελειώσει στις 30 Νοεμβρίου καθώς «το σύστημα υγείας οχυρώθηκε, όχι όμως στο βαθμό που έπρεπε». Ρωτάμε τον κ. Κλειδαρά για το αίτημα πολλών συναδέλφων του για εκπτώσεις στα ενοίκια από τον “ιδιοκτήτη” της Δημ. Αγοράς. «Ο Δήμος θα ακολουθήσει τη νόμιμη γραμμή που δίνει το κράτος. Δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που κάνει τώρα» λέει.
«Τις τρεις ημέρες πριν την καραντίνα είχαμε κάποια κίνηση. Πιστεύουμε ότι στο είδος μας (κρεοπωλείο) και γενικά στα τρόφιμα ακόμα και αν συνεχιστεί το lock down ο κόσμος θα κάνει τις αγορές του μέσα στα Χριστούγεννα» δηλώνει ο κ. Παναγιώτης Κουκουδάκης. Παράλληλα εκτιμά πως το «σκεπτόμενο μέρος της κοινωνίας θα στηρίξει τη Δημ. Αγορά και τα μικρά καταστήματα. Το μέρος της κοινωνίας που δεν το ενδιαφέρει η ποιότητα θα απευθυνθεί αλλού».
Από τη μεριά του ο κ. Λεωνίδας Μοχλάκης δηλώνει προβληματισμένος. «Η προσέλευση του κόσμου έχει πέσει πολύ. Λίγο η καραντίνα, λίγο ο καιρός οι καταναλωτές είναι κουμπωμένοι» εκτιμά, ενώ ο ίδιος επισημαίνει πως «μέχρι στιγμής από το κράτος είμαστε ικανοποιημένοι, ενεργεί σωστά».

 

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ

«Την προηγούμενη εβδομάδα ο κόσμος κυκλοφόρησε και έκανε τις αγορές του ξέροντας ότι θα έμπαινε σε καραντίνα. Από τη Δευτέρα δυστυχώς υπάρχει μια ελεύθερη πτώση σε όλη την αγορά και στα δικά μας προϊόντα» υπογραμμίζει ο κ. Βαγγέλης Κωστάκης. Η δεύτερη καραντίνα ήλθε να πιέσει ακόμα περισσότερους τους επαγγελματίες όλων των ειδών. «Είχαμε μια κακή τουριστική χρονιά, δύο lock down, επομένως τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολα. Θέλουμε όμως να κρατάμε την αισιοδοξία μας και θέλουμε από τον κόσμο να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» καταλήγει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μανώλης Λεβεντάκης. «Φάνηκε αμέσως η διαφορά, υπάρχει κάθετη μείωση της προσέλευσης από τη Δευτέρα. Ελπίζουμε πως όσο περνάνε οι μέρες θα υπάρχει μια κάποια κίνηση. Περιορίζοντας την κίνηση του ο κόσμος αποφεύγει το κέντρο και αυτό μας κάνει ζημιά. Παρότι τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Θα θέλαμε βέβαια και από το το Δήμο να βοηθήσει περισσότερο, να κάνει μια γενναία έκπτωση στα ενοίκια γιατί τα μαγαζιά με τρόφιμα που δεν μπορούν να μπουν στο “Εργάνη” δεν έχουν καμία βοήθεια» λέει.
Πολύ προβληματισμένος ο κ. Γιάννης Μαυριγιαννάκης. Όπως εκτιμά «η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη καραντίνα, ο κόσμος είναι πιο “κουμπωμένος” και τα μαγαζιά με τα τρόφιμα δεν έχουν πελάτες. Ανησυχώ για την βιωσιμότητα όλων μας, γιατί και ο κόσμος δεν έχει λεφτά και φοβάται για την υγεία του. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καλά!».
«Όπως βλέπετε και εσείς…είμαστε εμείς και εμείς!» σχολιάζει ο κ. Βαγγέλης Τσαγκαράκης εμφανίζεται πολύ ανήσυχος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Όταν η μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων είναι κλειστά τι να περιμένεις; Στην πρώτη καραντίνα έλεγες ότι θα περάσει σε 1-2 μήνες, θα έχουμε ζέστες, θα πέσουν τα περιστατικά…Τώρα τι να πεις ότι έχουμε όλο το χειμώνα μπροστά;»

 

«Είναι σημείο αναφοράς…»

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και η βροχή έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια μείωση των καθημερινών επισκεπτών στη Δημ. Αγορά. Κλειστό είναι και το καφενείο ενώ κάποια από τα εστιατόρια λειτουργούν δίνοντας φαγητό σε πακέτο. Παρόλα αυτά αρκετοί Χανιώτες θα περάσουν τα ψαράδικα για το φρέσκο ψάρι, τα κρεοπωλεία, τα τυροκομικά, τα τρόφιμα κα.
«Προτιμώ την Δημοτική Αγορά γιατί είναι σημείο αναφοράς για την πόλη μας αλλά και γιατί έχει ποιοτικά και φρέσκα προϊόντα. Οι Χανιώτες μπορεί να περιορίσουν την κίνηση τους αλλά πρέπει να έρχονται στη Δημοτική Αγορά» μας λέει ο κ. Μανώλης (φωτ.).

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα