Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Προβλήματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών και των ενισχύσεων δημιουργεί το ΟΣΔΕ

Πολλά είναι τα προβλήματα που δημιουργεί το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου, γνωστό και ως ΟΣΔΕ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων, κ. Ευθύμη Ιακωβάκη. Με αφορμή την επιστολή που απέστειλε προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ η Ομοσπονδία, ο κ. Ιακωβάκης έκανε δηλώσεις για το θέμα στον ΑγροΤύπο: «από το 2003 υπάρχει μια κατάσταση την οποία έχουμε επισημάνει επανειλημμένα. Τα πράγματα πάντοτε ήταν άσχημα, ωστόσο συνεχώς χειροτερεύουν. Όλες οι χώρες έχουν τακτοποιήσει το ΟΣΔΕ βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων. Από το 2005 η χώρα μας είχε την υποχρέωση να εντάξει το σύστημά μας σε αυτή την λογική και από το 2009 ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, με συνεχείς διορθώσεις και προσαρμογές ακόμα και μέσα στην ίδια χρονιά», ανέφερε ο κ. Ιακωβάκης, ο οποίος μίλησε για τα προβλήματα σε χάρτες, αγροπεριβαλλοντικά και τηλεπισκόπηση.

«Το σύστημα της καταχώρησης των αιτήσεων Ενιαίας ενίσχυσης έχει μια λογική. Από το 2005 η χώρα μας είχε την υποχρέωση να εντάξει το σύστημά μας σε αυτή την λογική και από το 2009 ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια με συνεχείς διορθώσεις και προσαρμογές ακόμα και μέσα στην ίδια χρονιά», ανέφερε ο κ. Ιακωβάκης.

«Κρυβόμαστε πίσω από την δήλωση ότι την ευθύνη την έχει ο παραγωγός»

«Κάθε φορά προσπαθούσαμε να προσαρμόσουμε το σύστημα και να το κάνουμε αξιόπιστο, συνεχώς το διορθώναμε. Όταν οι διορθώσεις γίνονται μέσα στην ίδια χρονιά θα υπάρχει πρόβλημα στην δήλωση. Όταν έχει κάποιος ζωγραφίσει την εκμετάλλευσή του σε έναν ψηφοποιημένο χάρτη τον Μάιο και έρχεται μετά ένας άλλος χάρτης τον Οκτώβριο καταλαβαίνετε ότι θα υπάρχουν αποκλίσεις , με ό,τι αυτό συνεπέγεται. Βεβαίως όλοι κρυβόμαστε πίσω από την δήλωση ότι την ευθύνη την έχει ο παραγωγός, είναι όμως σωστό να πηγαίνει εκεί τελικά η ευθύνη;»

Όταν μπεις στο διαδίκτυο να δεις τις αποτυπώσεις των αγροτεμαχίων στην Ισπανία όπου μιλάμε για πολλαπλάσιες εκτάσεις, τα βλέπεις σε ένα PDF. Aν επιχειρήσεις να κάνεις το ίδιο με την Ελλάδα θα δεις ότι το αρχείο είναι πολύ πιο μεγάλο και «βαρύ». Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί έχει γίνει συρραφή στην συρραφή, με αποτέλεσμα οι αποκλίσεις και τα λάθη να είναι εύκολα. Κατά τη γνώμη μου όταν έχεις αυτό το ζήτημα με τις αλλεπάλληλες διορθώσεις και συρραφές θα πρέπει να το ξεμπλέξεις και να φτιάξεις ένα ενιαίο σύστημα, να είναι πιο ελαφρύ, πιο εύχρηστο».

Το πρόβλημα με τα αγροπεριβαλλοντικά

«Κάποιος παραγωγός που έχει μπει στα αγροπεριβαλλοντικά του 2012, μέχρι και το 2013, είχε τα κτήματά σε διάφορα σημεία. Το 2014 όταν έγιναν περισσότεροι οι φορείς για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, παρατηρήθηκε το πρόβλημα ότι το κτήμα που είχε στην πραγματικότητα δεν είχε σχέση με την θέση που βρισκόταν στο χάρτη. Όταν είναι ένας ο φορέας, καλύπτεται αυτή η ατέλεια. Όταν είναι και άλλος φορέας, αν πας και διορθώσεις τον χάρτη και βάλεις το χωράφι στην σωστή θέση, αυτομάτως βγαίνεις από το πρόγραμμα. Το πράγμα έχει αρχίσει και βελτιώνεται, όσο όμως βελτιώνεται, δημιουργούνται προβλήματα σε όσους ήταν ενταγμένοι εντωμεταξύ στα προγράμματα. Σημαντικός αριθμός παραγωγών αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει οι ίδιοι οι παραγωγοί εφόσον έχουν την γνώση, είτε με την καθοδήγηση ενός διαπιστευμένου συμβούλου να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο κράτος, έχουμε ήδη αρκετό, εξάλλου ήδη ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσθέτει πιστοποιημένους φορείς από το 2014 και μετά».

Για τα γεωχωρικά προβλήματα

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντιμετωπίζει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ βάζοντας κάποιες προδιαγραφές και αρχίζει και βγάζει ποινές . Ό,τι δώσεις στην τηλεπισκόπηση, αυτό καταλαβαίνει. Θα σας δώσω ένα πράδειγμα: καλλιεργεί κάποιος βαμβάκι 10 στρέμματα και τα δύο στρέμματα την ώρα που πέρασε ο δορυφόρος είχαν χόρτα. Αυτά τα 2 στρέμματα θα φανούν ακαλλιέργητα ή ως μη συμβατά με την βαμβακοκαλλιέργεια. Μετά υπάρχει το θέμα με τα περιθώρια, υπάρχει ο ίσκιος από τα δένδρα που βρίσκονται στην άκρη των αγροτεμαχίων. Και σε αυτή την περίπτωση ο δορυφόρος θα βγάλει την έκταση μη επιλέξιμη. Δεν είναι τελειοποιημένοι οι αλγόριθμοι και δεύτερον είναι πολύ αυστηροί οι έλεγχοι της τηλεπισκόπησης. Συμφωνούμε ότι πρέπει να πιάσουμε όσους πάνε να κλέψουν, δε μπορεί όμως να βγαίνουν τόσοι πολλοί αυτοί που κλέβουν».

(Πηγή: agrotypos.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα