Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Προβλήματα – αιτήματα στον κλάδο των οικοδόμων

» Συζητήθηκαν χθες στη συνέλευση του Συνδικάτου Χανίων

Υποχρεωτική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, υπογραφές εργοταξιακών συμβάσεων είναι ανάμεσα στα αιτήματα των Οικοδόμων που και στην Κρήτη πραγματοποιούν 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στις 8 Νοεμβρίου.

Τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν τη συνέλευση του “Συνδικάτου Οικοδόμων Χανίων” το απόγευμα της Πέμπτης.
«Την ίδια ώρα που η ηγεσία της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Χανίων “σφυρίζει κλέφτικα” για το επαίσχυντο νομοσχέδιο Γεωργιάδη που αυξάνει το ωράριο εργασίας στις 13 ώρες, η Ομοσπονδία μας και τα Συνδικάτα μας βγαίνουν μπροστά διεκδικώντας τα αυτονόητα» τόνισε στα “Χ.ν.” ο κ. Μανώλης Ξανθουδάκης, πρόεδρος του Σωματείου.
Για τις 8 Νοεμβρίου έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συγκέντρωσης όλων των οικοδόμων της Κρήτης στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με παρέμβαση στη συνέχεια και στην “Αποκεντρωμένη Διοίκηση”.

Αναφορικά με τα βασικά αιτήματα της απεργίας ο κ. Ξανθουδάκης σημείωσε πως είναι:
• Η αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά ασφάλισης από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας στον χώρος της οικοδομής.
• «Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας καθώς ήδη μετράμε 19 νεκρούς σε όλη την χώρα στον κλάδο της Οικοδομής το 2023» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, συμπληρώνοντας πως την τελευταία 10ετία έχουν αποψιλωθεί οι Επιθεωρήσεις Εργασίας με αποτέλεσμα να μην γίνονται παρά ελάχιστοι ελέγχοι.
•«Κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα βοηθήσει τους συναδέλφους να έχουν μια καλύτερη σύνταξη, ένα καλύτερο δωρόσημο» είπε ο κ. Ξανθουδάκης.
• Έκτακτο επίδομα για τους οικοδόμους στις πληγείσες περιοχές από φωτιές και πλημμύρες.
• Υπογραφή Εργοταξικών συμβάσεων σε όλα τα μεγάλα εργοτάξια της χώρας με αύξηση των μεροκαμάτων πιο πάνω και από την κλαδική όπως έχει γίνει στα έργα στο Ελληνικό, στο αεροδρόμιο στο Καστέλι και στο Μετρό.
Αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας στην οικοδομή ο κ. Ξανθουδάκης αφού παρατήρησε πως με βάση τα μητρώα του ΕΦΚΑ το 2010 εργάζονταν στην οικοδομή 360.000 άτομα και σήμερα περίπου 95.000 κάτι που δείχνει ότι πολλοί μετανάστευσαν ή άλλα εργασία τόνισε πως «οι συνάδελφοι φεύγουν από το ένα μεροκάματο και πάνε στα άλλο για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια που έχει φτάσει στα ύψη σε όλα τα επίπεδα».

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Στη συνέλευση τέθηκε και το ζήτημα του οικοδομικού επιδόματος. «Πάρα πολλοί συνάδελφοι εδώ και καιρό έχουν συμπληρώσει την αίτηση για το οικοδομικό επίδομα στον ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) , ωστόσο παρότι για πολλούς έχουν περάσει και δύο μήνες δεν τους έχει καταβληθεί ακόμα! Συνήθως καταβάλλονταν 20 ημέρες μετά την αίτηση» είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου προσθέτοντας πως «σε τηλεφωνική παρέμβαση στο διευθυντή της ΔΥΠΑ μας είπε ότι υπάρχει μεγάλο φόρτος εργασίας και θα καθυστερήσει και άλλο η πληρωμή. Ωστόσο το οικοδομικό επίδομα είναι κάτι που το έχουν ανάγκη οι συνάδελφοι ειδικά αυτήν την εποχή και δεν μπορεί να υπάρξει και άλλη καθυστέρηση».

Τέλος στη συνέλευση έγινε και ενημέρωση για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έχει ανακοινώσει η “Επιτροπή Ειρήνης” για το Παλαιστινιακό. «Οι ανταγωνισμοί οξύνονται, υπάρχει τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή ανάμεσα τους και ελληνικά πολεμικά σκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η χρήση της βάση της Σούδας. Ζητάμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας και βέβαια την κατάπαυση πυρός » κατέληξε ο κ. Ξανθουδάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα