Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Προτυπώσεις και Προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης Για το πάθος και την Ανάσταση του Θεανθρώπου Χριστού

Δρος Ηλία Ε. Μαζοκοπάκη

“Στην παρούσα μελέτη κατεβλήθη προσπάθεια να αναδειχθεί κατά το δυνατόν η στενή σχέση της Παλαιάς με την Καινή Διαθήκη και η άρρηκτη θεολογική τους ενότητα”.
(Ο συγγραφέας)
Ηδη το βιβλίο “κινείται” στην τοπική -για τώρα- δημοσιότητα, έμπλεο εξαιρετικών κριτικών, γι’ αυτή τη μνημειώδη έκδοση. Μια έκδοση αμιγώς θεολογική, εμπεριστατωμένη, τεκμηριωμένη και, και ενδυναμωμένη εξειδικευτικά, από ένα ισχυρό, ισχυρότατο βιβλιογραφικό οπλισμό, άκρως εντυπωσιακό και για την πληθώρα των αυθεντικών της Επιστήμης, Ιστορικής, Φιλοσοφικής, Θρησκευτικής που κατατίθεται αφειδώς, αφού μιλούμε για 30 ολόκληρες σελίδες, βιβλιογραφία!
…Χρόνια εντρύφησε ο συγγραφέας, γιατρός – θεολόγος και χριστιανός πρώτιστα, στο εύρος και στο βάθος της Ορθοδοξίας γι’ αυτόν τον σκοπό.
Εμφροντίς, ευλαβικός, με τη βάσανο του ενήμερου και υπεύθυνου επιστήμονα, κατέθεσε πνευματικό ιδρώτα ποτάμι, αφού ανέτρεξε, συγκέντρωσε, μελέτησε, αξιολόγησε και επέλεξε το υλικό του τελικώς με επίγνωση και σιγουριά.
Συνέγραψε, λοιπόν, αξιωμένος τούτο το βιβλίο ευτυχής, επιτυγχάνοντας ένα εγχείρημα πάρα πολύ σημαντικό, κατά κοινή ομολογία· και παραχώρησε με ιερή γενναιοδωρία στη Γραμματεία της Θεολογίας μας ένα “Κειμηλιακό τιμαλφές”, να το πω έτσι, το οποίο αναπτύσσεται σε τετρακόσιες σχεδόν σελίδες! Ενα θαυμάσιο πόνημα. Μία “δέλτο” πυκνότατη, δομημένη υποδειγματικά, με ατελείωτο πλούτο και απολύτως δόκιμη γλώσσα· ένα συλλεκτικό απόκτημα για όλους μας, με απαντήσεις σε ηθικά ζητούμενα, έγκριτο, ιστορισμένο, στιβαρό! Ενα συγγραφικό αποτέλεσμα που δικαίωσε πανηγυρικά τον κύριο Μαζοκοπάκη και την ευγενή του συλλογιστική.
Να θέσει δηλαδή, κάτω από τον φωτισμό του, ικανό μέρος κειμένων της Παλαιάς Διαθήκης, με προφητείες, σημεία και τύπους, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το θεϊκό Πάθος και την Αναστάσιμη Δόξα του Χριστού μας, τα οποία πραγματώνονται συγκλονιστικά (για τον Θεάνθρωπο γαρ) με ακρίβεια και πιστότητα στην Καινή Διαθήκη. Ετσι αναδεικνύεται, έτσι καταδεικνύεται και έτσι αποδεικνύεται από την “Ιερή αλληλουχία” λαμπρό και άρτιο, το “Κλεινόν Ολον” του “Αγίου Συνειρμού” τους… Της σύνδεσης των δύο Διαθηκών. Ενα ΟΛΟΝ, ομοούσιο και σύνοχο! Αρραγές, αδιαίρετο, διττό!
Οχι “αδιανέμητο” ωστόσο. ΟΧΙ!!
Διανέμεται αντίδωρο αυτή η γνώση· ή έστω μέρος της κατά το δοκούν ενός εκάστου, προσφορά της Χριστιανικής Πίστης, πνευματική και ψυχική πληρότητα, ες αεί. Να δέχεται σιωπηλό τις “επισκέψεις” του, για Παιδεία, για ενημέρωση, για πληροφορία, για επαλήθευση ανά πάσα στιγμή και ώρα, μέσω αυτού του ωραίου βιβλίου.
…Ο Ηλίας Μαζοκοπάκης, μια σπουδαία οντότητα του τόπου μας ,πολυτάλαντη, χαρισματική, ένας… “ασφαλής δύτης στο βάθος της ορθοδόξου θεολογίας και έρευνας”(1), μας ευχαρίστησε πάλι με ένα τόσο αξιόλογο έργο.
Την πιο πρόσφατη δουλειά του. Ενα έργο, το οποίο παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, από πανεπιστημιακούς ομιλητές, υπό την αιγίδα της περιφέρειας, σ’ έναν χώρο που πλημμύρισε κόσμο έως και τον εξώστη· που πλημμύρισε ψαλμούς κατανυχτικούς και ωραία αισθήματα και που δηλώθηκε εις ευήκοον όλων, από τον κ. Λιονή, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκ των ομιλητών της εκδήλωσης, η ακόλουθη… δέσμευση, στο περίπου, εννοείται. Οτι δηλαδή, θα αντιγράψει το σκεπτικό του συγγραφέα περί την ανάδειξη του ερμηνευτικού αλληλένδετου των Διαθηκών για τη διδαχή των φοιτητών του! Ωραία… Ολα ωραία και καλά. Συγχαρητήρια.

(1) Είναι η φράση του πατρός Ιγνάτιου Χατζηνικολάου, θεολόγου, τ. λυκειάρχη (“Χ.Ν.” Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 στη βιβλιοπαρουσίασή του, σελίδα 38.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα