Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Πρωτοβουλίες πολιτών για τα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά ζητήματα στον Σταυρό

Την επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστούν ρυθμίσεις και να δοθούν λύσεις σε ζητήματα θεσμικά, περιβαλλοντικά και πολεοδομικά τονίζουν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Σταυρού και η Προστασία Περιβάλλοντος Κρήτης, με αφορμή την ισχυρή νεροποντή το βράδυ της Πέμπτης και τα περιβαλλοντικά θέματα που προέκυψαν σε Σταυρό, Καλαθά, Μαράθι αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «η πρόταση της περιβαλλοντικής επιτροπής μας είναι η ακόλουθη:
-Πολεοδομικές και θεσμικές ρυθμίσεις πρέπει να σκεφθούν και να προτείνουν οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, ειδικά στους παραδοσιακούς οικισμούς κάτω των 2,000 κατοίκων και όχι μόνο, επίσης η περιοχή του Σταυρού πρέπει να ανακηρυχτεί Natura, με προέκταση την ανατολική παραλία της Παχιάς Αμμου, λόγω κύριας ωοτοκίας caretta – caretta.
-Τα θεσμικά και πολεοδομικά ζητήματα σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτιστική κληρονομιά του Κρητικού τόπου βρίσκονται σήμερα στην κύρια επικαιρότητα αλλά και την ατζέντα πολλών περιβαλλοντικών επιτροπών.
-Η αρνητική εικόνα στο θαλάσσιο περιβάλλον της παραλίας Ζορμπά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μόνο τυχαίο γεγονός δεν ήταν, σε αυτό το οδυνηρό φαινόμενο συνέβαλε τόσο η επερχόμενη κλιματική αλλαγή όσο η άναρχη και αναξέλεγκτη ανθρώπινη παρέμβαση.
-Ειδικά στην περιοχή του Σταυρού – τοποθεσία Αυλέμονας – ένα βράδυ πριν 1 ½ χρόνο έγινε ογκώδης μετακίνηση άμμου όπως φαινεται σε φωτογραφία για άγμωστους λόγους από άγνωστη ανθρώπινη παρέμβαση.
-Δυστυχώς θα μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να επανέλθει η βιοποικιλότητα του βυθού σε πρώτερη περιβαλλοντική ισορροπία.
-Καλούμε τους τοπικούς φορείς και ΕΛΚΕΘΕ – Κρήτης να προβούν σε επιστημονικές μετρήσεις της περιβαλλοντικής ζημιάς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα