Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Πρωτοβουλίες για δημιουργικότητα, ευζωία και μακροζωία

«Είμαι πολύ απασχολημένος για να πάρω σύνταξη»
Frank Gehry, ετών 92, αρχιτέκτονας

Μέχρι ποια ηλικία εργαζόμαστε; Είναι το όριο των 67 ετών το τέλος μιας δημιουργικής διαδρομής; Ή μήπως είναι απλά ένα εφαλτήριο σκαλοπάτι για μια άλλη πορεία;
Όταν συζήτησα το θέμα για λίγο, στα όρθια, με φίλους συνομήλικους Χανιώτες αρχιτέκτονες μου είπαν…

«Καλά δεν έχεις ακουστά για τον αρχιτέκτονα Όσκαρ Νίεμαϊερ».

Εργαζόταν μέχρι τα 105 του, και παρουσίαζε μια συνεχή κι αδιάκοπη εξέλιξη των καλλιτεχνικών του δυνατοτήτων. Τα ίδια χαρακτηριστικά που υπήρχαν στην πρώιμη δουλειά του ξεχωρίζουν και στα κυβερνητικά κτήρια της Μπραζίλια τα οποία ανακηρυχθήκαν πολιτισμικά μνημεία από την UNESCO.

Στο σημείωμα παρουσιάζω τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις με τριπλή στόχευση τη μακροζωία, την ευζωία και την δημιουργικότητα.

Υπέρ-πολυάσχολος

Αρχίζω με τον 92χρονο Frank Gehry, που έχει 162 εργαζόμενους στο αρχιτεκτονικό του γραφείο και πολλές μεγάλες αναθέσεις να είναι σε εξέλιξη. Σκόπιμα δεν θα κάνω απολογισμό του έργου του.

Αντίθετα, θα απαριθμήσω τα έργα που τρέχουν, όπως τα ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη στους ΝΥ Times. Ας τα δούμε:

• Είναι οι ουρανοξύστες που αλλάζουν το κέντρο του Λος Άντζελες,
• Τα σκηνικά για την τζαζ όπερα “Iphigenia,”
• Το Μουσείο Τεχνών στη Φιλαδέλφεια,
• Ένας ξενώνας για άστεγους βετεράνους,
• Το κτήριο της Φιλαρμονικής για άπορους νέους,
• Οι δίδυμοι πύργοι στη γενέτειρα του, το Τορόντο,
• Ένα τεράστιο πάρκο με πολιτιστικό κέντρο στο Λος Άντζελες.

Όταν ρωτήθηκε γιατί σε αυτή την ηλικία και με όσα έχει πετύχει δεν κάνει ένα διάλειμμα στοχασμού ή δεν ασχολείται με λιγότερα έργα, απάντησε αποστομωτικά: «Και τι να κάνω; Απολαμβάνω την εργασία και τη δημιουργία. Τώρα εστιάζω σε ό,τι με ενδιαφέρει πολύ και ιδιαίτερα στα έργα τα οποία αποδίδουν κοινωνική δικαιοσύνη. Απελευθερώθηκα, δεν με απασχολούν οι αμοιβές».

Εμπνευσμένος από την εγγονή του δημιουργεί γιγαντιαία γλυπτά που απευθύνονται σε παιδιά.

Τα δημιουργικά του ενδιαφέροντα δεν έχουν τέλος. Τώρα δημιουργεί καλλιτεχνήματα από μέταλλο αξίας εκατομμυρίων δολαρίων στην Καλιφόρνια και για το Μουσείο Ιατρικής στην Ταιβάν.

Η προσπάθεια του να βοηθά άπορους καλλιτέχνες και να προσφέρει στην πόλη που ζει και εργάζεται εντείνεται όσο περνάνε τα χρόνια.

Ακουστική κατανόηση

Πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι τα άτομα 4ης-5ης ηλικίας έχουν δυσκολία αποκρυπτογράφησης ήχων ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχουν περίεργοι θόρυβοι στο παρασκήνιο ή όταν μιλάνε ταυτόχρονα πολλά άτομα. Τι σημαίνει; Πάει η ευζωία μας;

Μην πανικοβάλλεστε – είναι μάλλον φυσιολογικό αν και οι ερευνητές δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει μια έκπτωση στις λειτουργίες, άλλοι διαφωνούν, κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι φταίει η ακοή μας που αδυνατίζει κι άλλοι όχι.

Όπως και να έχει λειτουργεί ένας μηχανισμός αναπλήρωσης στον εγκέφαλο μας που μας βοηθάει να εξισορροπούμε τα ελλείματα που έχει η ακοή μας. Προϋπόθεση είναι να εντείνουμε την προσοχή μας, όταν προσδοκούμε να ακούσουμε κάτι.

Ας πούμε ότι προσπαθείτε να κρυφακούσετε, θα δυσκολευτείτε αν στο δωμάτιο παίζει η τηλεόραση… Για αυτό καλύτερα να βάλετε ένα εγγόνι σας να κάνει αυτή τη δουλειά. Θα έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει ήχους και ομιλίες ότι παράσιτα και να παρεισφρέουν.

Μην ανησυχείτε. Αυτή η δυσκολία στην αποκρυπτογράφηση ήχων με παρεμβολές δεν αφορά τις υψηλές γνωστικές σας λειτουργίες, τη μνήμη σας ή την ευζωία σας.

Βραβείο Ryman γηριατρικής

Το βραβείο αξίας Ε 150.000 απονέμεται στην καλύτερη ανακάλυψη ή επίτευγμα που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων άνω των 75 ετών. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από κριτική επιτροπή που διορίζεται από το Ίδρυμα Ryman.

Το βραβείο, ξεκίνησε το 2015 από τον John Key, πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, κι είναι μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται ανεξάρτητα, απολιτικά και ο δωρητής είναι ανώνυμος.

Στο μεγαλύτερο μέρος του Δυτικού κόσμου – ο πληθυσμός ηλικίας 75+ θα τριπλασιαστεί τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτή η μεγάλη δημογραφική αλλαγή συνοδεύεται από χρόνια προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης και νόσος Alzheimer.

Η καθηγήτρια Kivipelto, φετινή νικήτρια, εμπνεύστηκε στην έρευνα της από την εμπειρία της φροντίδας της γιαγιάς της που έζησε με τη νόσο του Alzheimer.

Η Φινλανδή καθηγήτρια και η ομάδα της δημιούργησαν ένα μοντέλο-εργαλείο -γνωστό ως FINGER.

Το FINGER έδειξε ότι οι παρεμβάσεις σε πολλαπλούς τομείς του τρόπου ζωής μειώνουν τον κίνδυνο γνωστικής και λειτουργικής έκπτωσης των ηλικιωμένων με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Το FINGER έχει υιοθετηθεί σε 30 χώρες και χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό και παροτρυντικό εργαλείο με παρεμβάσεις για όσους κινδυνεύουν κλινικά.

Η καθηγήτρια Kivipelto πιστεύει ότι η προληπτική προσέγγιση που στοχεύει πολλούς παράγοντες κινδύνου είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

Συμπερασματικά

• Η προσφορά προς την ανθρωπότητα και προς ομάδες ατόμων που έχουν ανάγκη μπορεί να γίνεται από μικρά κράτη πλούσια σε ανθρωπιά, όπως η Νέα Ζηλανδία και η Φινλανδία.
• Η δημιουργικότητα δεν γνωρίζει ηλικιακά όρια. Αρκεί η Παιδεία μας να είναι απελευθερωτική, ολιστική και ανθρωπιστική.
• Το γνωστικό δυναμικό και οι αντοχές των ατόμων 4ης και 5ης ηλικίας μας εκπλήσσουν παρά τις φυσιολογικές εκπτώσεις στις γνωστικές λειτουργίες.
• Όσοι και όσες δεν το βάζουν κάτω έχουν αρωγούς τη νέα τεχνολογία, την προσαρμοστικότητα του εγκέφαλου μας, τις συσσωρευμένες εμπειρίες, και την ολιστική θεώρηση των θεμάτων.

Τα βιβλία του “Μαθαίνω εύκολα”, “Θυμάμαι εύκολα”, “Γνωστική ανάπτυξη” διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία ΚΥΒΟΣ και LIBRAIRIE.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα