Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Προτάσεις για βιώσιμη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη στα Χανιά

«Hρθε η ώρα να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού, που θα σέβεται και θα αναδεικνύει το πλούσιο φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα του τόπου και θα επενδύει στην ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών του Δήμου Χανίων».

Aυτό επισημαίνει, όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συναντήσεις του με εκπροσώπους τοπικών φορέων και πολίτες, ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά» Ευτύχης Δαμιανάκης, τονίζοντας την ανάγκη μίας βιώσιμης τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου Χανίων.
«Ο παραγωγικός μετασχηματισμός της τοπικής οικονομίας περνάει μέσα από την ενίσχυση των τομέων του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση και ανάδειξη του πρωτογενή τομέα. Η στόχευσή μας εστιάζει στην ενδυνάμωση των υποδομών, στην προσέλκυση επενδύσεων και στον εμπλουτισμό των τουριστικών υπηρεσιών, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, στην ενίσχυση των συνεργασιών φορέων του τουρισμού σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και στην προβολή της πόλης και του Δήμου μας, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση των Χανίων, ως τουριστικού προορισμού, 12 μήνες, 365 ημέρες τον χρόνο», σημειώνει ο κ. Δαμιανάκης, παρουσιάζοντας τις βασικές προτάσεις και δεσμεύσεις της Δημοτικής Κίνησης «Χανιά – Κοιτάμε μπροστά», που είναι οι εξής:
δημιουργία Ενιαίου Φορέα Τουρισμού -σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τους λοιπούς Δήμους του νομού και τους τοπικούς τουριστικούς φορείς- για την αποτελεσματική διαχείριση και προβολή του τουριστικού προϊόντος του τόπου.
►εκπόνηση ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη δημιουργία ταυτότητας προορισμού (place branding) για τα Χανιά.
αναβάθμιση της λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και του Δημοτικού Γραφείου Τουριστικής Πληροφόρησης, το οποίο θα μεταστεγαστεί σε νέο χώρο, κατάλληλο για την κάλυψη των αναγκών πληροφόρησης και ενημέρωσης των επισκεπτών του Δήμου μας.
προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών για την προσθήκη νέων δρομολογίων από και προς το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων, τόσο για πτήσεις εσωτερικού όσο και εξωτερικού, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
► διεκδίκηση δημιουργίας μαρίνας σκαφών αναψυχής στον κόλπο της Σούδας, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς (Λιμενικό Ταμείο Ν. Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.λπ.).
►συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Ν. Χανίων και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών στο λιμάνι της Σούδας, με στόχο τη μετατροπή του, μακροπρόθεσμα, σε home port.
►στήριξη των προσπαθειών για τη λειτουργία υδατοδρόμιου στο λιμάνι της Σούδας.
►ανάπτυξη ειδικών – εναλλακτικών μορφών τουρισμού (αγροτουρισμού, γαστρονομικού, αθλητικού, συνεδριακού, περιηγητικού – πεζοπορικού, καταδυτικού, πολιτιστικού τουρισμού κ.ά.). Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην περαιτέρω ανάδειξη και προβολή της κρητικής διατροφής ως στοιχείου της τουριστικής μας ταυτότητας καθώς και στη δημιουργία υπηρεσιών και δράσεων που αναδεικνύουν την ταξιδιωτική εμπειρία των Χανίων ως τουριστικού προορισμού, τόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και κατά τη χειμερινή περίοδο, με την ανάδειξη, π.χ., μονοπατιών και φαραγγιών του Δήμου μας όπως είναι το φαράγγι του Δίκταμου και το φαράγγι του Αλετρουβαρίου στη Δημοτική Ενότητα Κεραμειών.
►χωροθέτηση και δημιουργία καταδυτικού πάρκου, με σκοπό τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος του Δήμου.
►αναβάθμιση της επιτυχημένης διοργάνωσης της Έκθεσης Κρητικών Προϊόντων «Αγροτικός Αύγουστος», εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο και τις δράσεις αυτής και στοχεύοντας στη δικτύωση και την εξωστρέφεια της έκθεσης.
►υλοποίηση παρεμβάσεων για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, με την αναγνώριση και συνδυασμένη προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την κατάλληλη σήμανση και ενημέρωση των επισκεπτών για τη θέση και το περιεχόμενο των τουριστικών προορισμών και την εξασφάλιση εύκολης πρόσβασης σε αυτούς.
►ανάδειξη και προβολή των δυνατοτήτων τόσο της πόλης όσο και των χωριών του Δήμου μας ως αυτόνομων προορισμών τουρισμού σύντομης διάρκειας (city break).
►ενίσχυση των δράσεων τουριστικής προβολής, με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση του Δήμου στο εξωτερικό και την προσέλκυση νέων τουριστικών αγορών, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και τους τουριστικούς φορείς.
►συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα του τόπου μας, για την εισαγωγή καινοτομιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στους τομείς τουρισμού – πολιτισμού και αγροδιατροφής.
►αναζωογόνηση του εμπορικού κέντρου της πόλης με παρεμβάσεις αισθητικών αναπλάσεων και βελτίωση της λειτουργικότητας και προσβασιμότητας του δημόσιου χώρου -σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο- με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση ενός ανοιχτού εμπορικού κέντρου με ενιαία ταυτότητα και διασύνδεση με τις υπόλοιπες λειτουργίες της πόλης (πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, κ.ά.).
►εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος περισυλλογής, περίθαλψης και στείρωσης εγκαταλελειμμένων ή αδέσποτων ζώων και στελέχωση του Δημοτικού Κτηνιατρείου με μόνιμο κτηνίατρο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα που έχει άμεσο αντίκτυπο και στο τουριστικό προϊόν του τόπου.
►σχεδιασμός και υλοποίηση «τοπικών συμφώνων συνεργασίας» στους τομείς τοπικών αγροτικών, κτηνοτροφικών παραγωγών και προϊόντων, μεταποίησης, τουρισμού, υπηρεσιών και απασχόλησης. Ταυτόχρονα, πρωτοστατούμε στη δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, μέσω της πιστοποίησής τους από τον Δήμο και στη δικτύωσή τους με αντίστοιχα δίκτυα από άλλες χώρες.
► διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου, σε τοπικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών για τουριστική χρήση και άμβλυνσης των συνεπειών του σε οικονομικό, κοινωνικό και τουριστικό επίπεδο, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς (Επιμελητήριο, Ένωση Ξενοδόχων, Τουριστικά Καταλύματα, Δικηγορικό Σύλλογο, κ.ά.).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Μηχανική βλάβη στο BLUE HORIZON με 930 επιβάτες

Μηχανική βλάβη εκδηλώθηκε στην δεξιά κύρια μηχανή του E/Γ-O/Γ BLUE HORIZON με 930 επιβάτες και 102 μέλη πληρώματος κατά την εκτέλεση δρομολογίου του από...

Τουρίστες πολλοί – έσοδα μετρημένα στον Πλατανιά

Ποσοστά πληρότητας που πλησιάζουν αυτά του 2019 παρουσιάζει τις ημέρες αυτές ο Πλατανιάς με τις ενδείξεις να είναι θετικές ως προς τις αφίξεις μέχρι...

Παρανομίες δίχως τέλος στα Τοπόλια

Nέα καταγγελία για παράνομες επιχωματώσεις ρυακιών στην ευρύτερη περιοχή των Τοπολίων, αυτή τη φορά στον Άι κυρ Γιάννη Κισσάμου από κατοίκους της περιοχής. Σε ανακοινώσεις...

Αποκαλύπτεται ο ναός της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων

» Ξεκίνησε νέα αρχαιολογική ανασκαφή Έπιασε… δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη για την αποκάλυψη του ναού της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων! Η επίσημη τελετή...

K.K.E. για δήμαρχο Χανίων: «Χάρισε χιλιάδες ευρώ χρέη σε μεγάλη εταιρία μπετόν»

Υποκριτική στάση του δημάρχου Χανίων στα αιτήματα για κοινωνική πολιτική διαπιστώνει το Κ.Κ.Ε. Χανίων με τον  γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του κόμματος Σπύρο...

Τροχαίο ατύχημα στον Βαντέ Χανίων

Τροχαίο ατύχημα με ελαφρύ τραυματισμό σημειώθηκε γύρω στις 4 το απόγευμα της Τρίτης, στον δρόμο λίγο μετά τον Βαντέ προς Κεραμειά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελαφρά...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα