Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Πρόταση Δυσπιστίας: Αντιπαράθεση μεταξύ κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

Με τις ομιλίες των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, άνοιξε η αυλαία της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε η αξιωματική αντιπολίτευση και θα τεθεί προς ψηφοφορία αργά το απόγευμα.

«Η απάντησή μας θα είναι ένα ομόφωνο βροντερό “ όχι” στην πρόταση δυσπιστίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας το ερώτημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές της ΝΔ για το τι στάση θα κρατήσουν με την ψήφο τους στην υπόθεση των υποκλοπών.

«Η ΝΔ ήταν, είναι, παραμένει και θα παραμένει πάντα ένα δημοκρατικό κόμμα. Η παράταξη που αποκατέστησε τη δημοκρατία, η παράταξη του έχει υψηλό αίσθημα ευθύνης στην τήρηση του Συντάγματος. Με τα λάθη, με τις αδυναμίες της, αλλά έχοντας πάντα ως υψίστη προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημοκρατίας και του Συντάγματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

«Η ΝΔ από την αρχή με τις πράξεις της απέδειξε ότι θέλει να χυθεί φως στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Είναι αστείο ως και τραγικό να σκέπτεστε ότι δυόμισι μήνες πριν από τις εκλογές θα ψηφιστεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που δεν εδράζεται σε αποδεδειγμένα στοιχεία και τα οποία διερευνά η δικαιοσύνη. Η απάντηση είναι ένα βροντερό “ όχι”. Οι Έλληνες δεν εξαπατούνται, κατανοούν, γνωρίζουν αξιολογούν και στηρίζουν σταθερά τη κυβέρνηση της ΝΔ και αυτό θα το αποδείξουν και στις επικείμενες εκλογές».

Επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Βρούτσης όμως και «για τη θλιβερή εικόνα της Βουλής και της ποιότητας του κοινοβουλευτικού διαλόγου», που, όπως είπε, «έπεσε στο χειρότερο επίπεδο».

«Διάλυση της δημοκρατίας, θεσμική εκτροπή, κατάλυση του Συντάγματος, παρακράτος. εγκληματική οργάνωση, βούρκο ήταν λέξεις που ακούστηκαν μέσα στη Βουλή ξεπερνώντας όχι μόνο τις κόκκινες γραμμές αλλά και το κράτος δικαίου. Δεν επιτρέπεται στον πολιτικό διάλογο να γίνονται τοποθετήσεις τόσο ακραίες και υποτιμητικές. Όπως είναι απαράδεκτο και δεν έπρεπε να ειπωθούν τα περί μαϊμούδων», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι με τις αντιθεσμικές της πρακτικές, επιστρέφει τη χώρα στις πιο μαύρες μέρες τις τρίτης ελληνικής δημοκρατίας.

«Το τελευταίο διάστημα ζούμε το αδιανόητο. Ουσιαστικά μας επιστρέφει στις πιο μαύρες μέρες της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας. Γιατί με τον πλέον επίσημο τρόπο, από πλευράς κράτους και από έγγραφα της συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, έχουμε επιβεβαιωμένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσωπικά, με αυτό το εγκληματικό δίκτυο που οργάνωσε και λειτούργησε μέσα στο Μαξίμου προέβη σε σειρά παράνομων παρακολουθήσεων για μεγάλο διάστημα κατά υπουργών του, πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό είναι τόσο βαρύ ολίσθημα, πολιτικά, ηθικά, συνταγματικά, δημοκρατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

«Το βάρος της πρότασης δυσπιστίας πέφτει στις πλάτες των βουλευτών της ΝΔ», επεσήμανε ο κ. Ραγκούσης και κατέληξε:

«Υπάρχει ένα ερώτημα. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ανοχή τους για όσους διαθέτουν ελάχιστη συνείδηση και αν με την ψήφο τους δεχτούν τα πολιτικά και ποινικά αδικήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το δίλημμα λοιπόν που υπάρχει σήμερα, είναι αν θα αποδειχθεί ότι η ΝΔ έχει αποφασίσει να είναι η παράταξη του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή, που αποκατέστησε τη δημοκρατία ή θα την μετατρέψει σε καταφύγιο για υπόθαλψη εγκληματιών του Συντάγματος και της δημοκρατίας».

«Μπορεί η δημοκρατία να μην κινδυνεύει αλλά διολισθαίνει συνεχώς», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης.

Παράλληλα, κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι «ευτελίζουν το πολιτικό διάλογο και το πολιτικό σύστημα ενόψει εκλογών, με απαράδεκτους αδιανόητους ακραίους χαρακτηρισμούς».

«Όλα στην αντιπαράθεση τους υποτάσσονται σε μία εκλογική σκοπιμότητα. Πώς θα συσπειρώσουν τα κομματικά τους ακροατήρια», ανέφερε.

Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι «δεν μπαίνουν όλα στην ίδια ζυγαριά με το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, και που σκόπιμα η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί για να αποπροσανατολίσει και να μην απαντάει στα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν για το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών».

«Η κυβέρνηση για την ταμπακιέρα, δεν μίλησε. Και έκανε αλγεινή εντύπωση ο τρόπος που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προσπάθησε να δικαιολογήσει τη θεσμική εκτροπή. Αφού αφαίρεσε κάθε δημοκρατικό κύτταρο της ΑΔΑΕ προσπάθησε να επιβάλει σιωπητήριο στα μέλη της καταφεύγοντας σε προσωπική επίθεση κατά του προέδρου της με αδιανόητους χαρακτηρισμούς.

Είναι μία θεσμική εκτροπή γιατί και με στοιχεία πλέον, ατράνταχτα και αποδεδειγμένα το σκάνδαλο των υποκλοπών κραυγάζει», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης και κατέληξε:

«Εμείς θα συνεχίσουμε με νηφάλιο τρόπο να ασκούμε κριτική και να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση. Και δεν θα σας ακολουθήσουμε στη προεκλογική σας ατραξιόν δημιουργώντας ένα τοξικό κλίμα. Και η ελπίδα μας είναι ότι μετά τις εκλογές το παιχνίδι δεν θα είναι για δύο αλλά με τρεις και με εμάς πρωταγωνιστές».

«Εμείς, υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας και προσέθεσε: «Αυτό πλέον που περιμένουμε είναι δούμε τι στάση θα κρατήσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ. Η Ελληνική Λύση είναι εναντίον της κυβέρνησης όχι μόνο λόγω των υποκλοπών αλλά και εναντίον του συνόλου της πολιτικής της και των γενικότερων πεπραγμένων της.

Και μπορεί αυτή την πρόταση μομφής να την προσπεράσετε με την πλειοψηφία σας αλλά τη μεγάλη πρόταση μομφής των εκλογών δεν πρόκειται να την ξεπεράσετε».

Είπε ακόμα ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «έστησαν ένα ωραίο φιλικό παιχνίδι πριν από τις εκλογές για να συσπειρώσετε και οι δύο το κομματικό σας ακροατήριο».

«Αυτό μόνο σας ενδιαφέρει. Για αυτό στήνετε παραστάσεις με λασπολογίες, χυδαιολογίες απαράδεκτους τακτισμούς ρίχνοντας στο βούρκο το πολιτικό επίπεδο. Ακούμε υπουργούς και πρώην υπουργούς να μιλούν με όρους χουλιγκανισμού χωρίς επιχειρήματα με άναρθρες κραυγές και οπαδικού τύπου τακτικές να αντιπαρατίθενται στο ναό της δημοκρατίας», σημείωσε.

«Υπερψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης καθώς δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι αποτελεί το χειρότερο πρόσωπο της ολιγαρχίας, ότι εργαλειοποιεί συστηματικά και απαξιώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς, καταλύοντας το Σύνταγμα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης και πρόσθεσε:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ευθεία απειλή κατά του συνόλου της χώρας και της ίδιας της δημοκρατίας. Λειτουργεί με τακτική που προσομοιάζει με μαφία. Το ΜέΡΑ25 ψηφίζει υπέρ της πρότασης μομφής συνολικά για την πολιτική της κυβέρνησης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα