Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Προτάσεις στα… συρτάρια

» Με χαμηλό κόστος θα μπορούσε να αναβαθμιστεί ο χώρος χωρίς να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του
Στα… συρτάρια του Δήμου Χανίων παραμένουν προτάσεις για την ουσιαστική βελτίωση και ανάδειξη του Δημοτικού Κήπου των Χανίων, με χαμηλό κόστος και χωρίς να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του χώρου, που συμπληρώνει φέτος 150 χρόνια “ζωής”.

Την ίδια ώρα, η Δημοτική Αρχή Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης προχωρούν σε σχέδια ανάπλασης που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την ενοποίηση των χωμάτινων διαδρομών με τις επιφάνειες πρασίνου, με περιορισμό πράσινων περιφράξεων, ανασχεδιασμό της παιδικής χαράς αλλά και έξωση όλων των ζώων!

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ωστόσο, οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί τόσο στην σημερινή δημοτική αρχή όσο και σε προηγούμενες, αν είχαν υλοποιηθεί είτε στο σύνολό τους είτε σε τμήμα τους, ήδη ο Δημοτικός Κήπος θα ήταν εμφανώς βελτιωμένος και θα είχε αναδειχθεί τα μέγιστα.
Χαρακτηριστικά στις προτάσεις που έχουν πρωτοκολληθεί επίσημα, συμπεριλαμβάνεται:
• Πλακόστρωση στους κεντρικούς διαδρόμους που οδηγούν από τις εισόδους στο κέντρο του Δημοτικού Κήπου.
• Μελέτη φωτισμού όλου του Δημοτικού Κήπου για ανάδειξη του φυσικού κάλους αλλά και διευκόλυνση των επισκεπτών το βράδυ.
• Καλλωπισμός πρασίνου και φύτεμα εποχιακών χρωματιστών λουλουδιών για να αποκτήσει χρώμα ο Δημοτικός Κήπος. Φύτεμα γιασεμιών καθώς τα Χανιά είχαν χαρακτηριστεί η πόλη των γιασεμιών.
• Ανακαίνιση της παιδικής χαράς.
• Αυτοηλεκτροδότηση του Δημοτικού Κήπου και των κτηρίων το.
• Δημιουργία ράμπας ΑμεΑ για την άνετη πρόσβασή τους στον Δημοτικό Κήπο.
• Απαγορευτικές καλαίσθητες πινακίδες για την είσοδο οχημάτων και κατοικίδιων ζώων όπως προβλέπει ο νόμος και μελέτη για ειδικό χώρο φύλαξης κατοικίδων ζώων συντροφιάς.
• Φύλαξη για ασφάλεια του Δημοτικού Κήπου και κλείσιμο των τριών εισόδων τη νύχτα μετά το κλείσιμο του Καφέ και του κινηματογράφου και άνοιγμα με το ξημέρωμα.
• Δημιουργια σταθμού δημοτικών ποδηλάτων.
• Κατασκευή κιόσκι για δράσεις πολιτισμού.
• Τοποθέτηση καλαίσθητων πινακίδων ονοματοθεσίας επί των κεντρικών διαδρόμων του Δημοτικού Κήπου που θα αναφέρονται σε Κρητικούς που έχουν διαπρέψει διεθνώς.
• Ανάδειξη της χλωρίδας και πανίδας σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς.
• Προφύλαξη του χώρου με όλα τα σύγχρονα μέσα πυροπροστασίας.
• Τοποθέτηση καλαίσθητων ενημερωτικών πινακίδων σε τρεις γλώσσες τουλάχιστον, σε κάθε δένδρο και φυτό του Δημοτικού Κήπου με αναφορά στην ονομασία του, την προέλευσή του, το είδος του και την ηλικία του.
• Τοποθέτηση περιμετρικά της λίμνης με τις πάπιες, διάφανης επιφάνειας ύψους 2,5 μέτρων αντί συρματοπλέγματος για οπτική επαφή αλλά και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
• Κατασκευή πισίνας για ενήλικες στα ανατολικά του καφέ.
Επίσης, έχει προταθεί η ενοποίηση του Δημοτικού Κήπου με το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. Ετσι, θα διαμορφωθεί ο μεγαλύτερος οργανωμένος χώρος περιπάτου της Κρήτης.

Το ευρωπαϊκό παράδειγμα Κήπων με ζώα
H πρώτη “γνωριμία” των Χανιωτών με το κρητικό αγρίμι αλλά και με τις πάπιες γίνεται στον Δημοτικό – Ζωολογικό Κήπο στον οποίο έχουν “μεγαλώσει” γενιές και γενιές.
Είδος προστατευμένο, το αγρίμι βρήκε στον Κήπο ένα χώρο όπου επιτεύχθηκε η αναπαραγωγή του, την ώρα που ο πληθυσμός του στα Λευκά Ορη μειώνεται συνεχώς.
Στην ισοπεδωτική λογική της έξωσης των ζώων, υπάρχει η αντιπρόταση της ανάπλασης που θα μπορεί να φιλοξενεί τα ζώα σε ακόμη καλύτερες συνθήκες, με τεχνογνωσία από το εξωτερικό.
Το παράδειγμα ευρωπαικών πόλεων ως προς το πως διατηρούν και αναδεικνύουν τους Ζωολογικούς τους Κήπους θα αποτελούσε ευκαιρία και για διατήρηση και βελτίωση του Ζωοολογικού Κήπου των Χανίων.
Στην Γερμανία, ο ζωολογικός κήπος του Βερολίνου είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο καθώς φιλοξενεί 17.000 ζώα σε 35 εκτάρια ενώ στη Γαλλία, ο Ζωολογικός Κήπος του Beauval έχει από γιγάντια πάντα μέχρι κοάλα, σε έκταση 35 εκταρίων.
Στην Ισπανία λειτουγεί το Βιοπάρκο της Βαλένθια, στη Βρετανία ο Ζωολογικός Κήπος του Chester, στην Τσεχία ο Ζωολογικός Κήπος της Πράγας και στην Ιταλία λειτουργεί το Βιοπάρκο της Ρώμης.
Στην Πορτογαλία το Ζωολογικό Πάρκο του Λάγος διαθέτει χώρο ειδικά αφιερωμένο για παιδιά ώστε να εξοικειωθούν με τα ζώα.
Στο Βέλγιο λειτουργεί ο Ζωολογικός κήπος Pairi Daiza και στην Αυστρία ο Ζωολογικός κήπος της Βιέννης ο οποίος ιδρύθηκε το 1752 και είναι από τους παλαιότερους του κόσμου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Σωτήριες επεμβάσεις στην Α΄Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Πολύτιμο ιατρικό έργο επιτελεί η Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Τα “Χανιώτικα νέα”, συνεχίζοντας την παρουσίαση του έργου που...

Υπερήλικας παρέσυρε με το αυτοκίνητό του 16χρονη μαθήτρια

Αυτοκίνητο που οδηγούσε 91 ετών άνδρας παρέσυρε 16χρονη, έξω από τα Άνω Πορόια Σερρών. Η ανήλικη, που σύμφωνα με την αστυνομία είναι ισπανικής καταγωγής και...

Μεγάλη η κινητοποίηση για τον Παλίγκρεμνο στον Πλακιά (φωτ.)

Ο Πλακιάς και ο Παλίγκρεμνος υποδέχονται ανθρώπους από όλη την Κρήτη, αλλά και τουρίστες που δίνουν το παρών στην κινητοποίηση που διοργανώνει η “Κίνηση...

Πολυτελής θαλαμηγός στο λιμάνι της Σούδας

Προορισμό για πολυτελείς θαλαμηγούς φαίνεται πως αποτελούν τις τελευταίες μέρες τα Χανιά. Μετά το εντυπωσιακό γιοτ Al Waab που ανήκει σε εκατομμυριούχο από το Κατάρ...

Ρεκόρ Γκίνες για την Κρήτη με … 32.000 “λυχναράκια”

Μία γευστική εκδοχή της Κρήτης φτιαγμένη από 32.000 “λυχναράκια” στήθηκε σήμερα στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου! Με πρωτοβουλία ιδιωτικού ΙΕΚ και με τη συμμετοχή πλήθους...

Γεύσεις της Κρήτης ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέσα από το βιβλίο της Ελ. Αλιφιεράκη

Το βιβλίο Ελευθερίας Αλιφιεράκη «Ελληνική κουζίνα με άρωμα Κρήτης», που ταξιδεύει τον αναγνώστη στην ελληνική και κρητική γαστρονομία, παρουσιάστηκε το Σάββατο στο θέατρο “Μίκης...

1 Comment

  1. Αγαπητέ κύριε Λυβιάκη
    Δεν μας λέτε ποιος έχει κάνει αυτές τις προτάσεις.Δεν θα έπρεπε να το αναφέρετε;
    Επίσης γράφετε…..Κατασκευή πισίνας για ενήλικες στα ανατολικά του καφέ….
    Μπορείτε παρακαλώ να μας εξηγήσετε τι σημαίνει αυτό;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα