Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Προτάσεις και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις (φωτ.)

Τις προτάσεις του στους συνταξιούχους και στους φορείς του για το συνταξιοδοτικό κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση με θέμα: “Συνταξιοδοτικό: Η αλήθεια για τις συντάξεις και οι δεσμεύσεις μας” το βράδυ της Δευτέρας. Στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι οργανώσεις μελών πόλης Χανίων του “ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία” πέρα από τους ομιλητές έγιναν τοποθετήσεις από απλούς πολίτες, εκπροσώπους συνταξιοδοτικών και εργατικών φορέων.

Στην εκδήλωση, κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Διονύσης Τεμπονέρας, εργατολόγος μέλος Π.Γ. τομεάρχης κοινωνικής ασφάλισης και πρώην γ.γ. του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο κ. Τεμπονέρας δεν θέλησε να σταθεί όπως είπε στην αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής καθώς «αυτό το κάνει η ίδια η κυβέρνηση». Μιλώντας για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους συνταξιούχους την επόμενη ημέρα τόνισε: «Λέμε ότι θα πρέπει να επανέλθει η 13η σύνταξη που καταργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, να αποκατασταθεί η αδικία με τα αναδρομικά για τις παράνομες περικοπές σε επικουρικές και δώρα, να πάρουν αυξήσεις όλοι οι συνταξιούχοι και όχι μόνο όσοι είχαν προσωπική διαφορά, να υπάρχει αύξηση του αφορολογήτου στα 10.000 ευρώ για τους συνταξιούχους». Στη συνέχεια, μίλησε «για αποδόμηση της κυβερνητικής προπαγάνδας που παρουσιάζει μια εικόνα ότι το ασφαλιστικό και η χώρα τελικά άρχισε να υπάρχει το 2016 με το Νόμο Κατρούγκαλου. Είμαστε εδώ για να πούμε πως θα βελτιώσουμε το κοινωνικό κράτος και μέσω αυτού οι συνταξιούχοι θα μπορούν να έχουν αξιοπρεπείς παροχές».

Σε ερώτηση για το αν το κόστος αυτό είναι κοστολογημένο ο κ. Τεμπονέρας απάντησε ότι πως από τον Σεπτέμβρη του 2022 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας «παρουσίασε το πρόγραμμά μας που ήταν ακριβώς κοστολογημένο μέχρι το τελευταίο ευρώ. Οι συνταξιούχοι έχουν χάσει πάρα πολλά χρήματα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Έχουν χάσει 4 δις από την 13η σύνταξη για 4 χρόνια και έχουν χάσει και άλλα 2,5 δις από τα αναδρομικά, η κυβέρνηση τούς επιστρέφει μόλις 909 εκ. ευρώ λιγότερο από το 1/7. Για τους πολίτες που στενάζουν από την υπερφορολόγηση, τους άμεσους και έμμεσους φόρους λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, λέμε το αυτονόητο: Ότι θα πρέπει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που έδωσαν οι συνταξιούχοι να επιστρέψει σε αυτούς».

Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Ερωτηθείς από τα “Χ.ν.” για το νόμο Κατρούγκαλου απάντησε πως «αν ήταν τόσο κακός ο νόμος Κατρούγκαλου φαντάζομαι ότι η παρούσα κυβέρνηση θα τον είχε αλλάξει. Εφαρμόζεται ο ίδιος ακριβώς νόμος που ψηφίσθηκε το 2016 με ελάχιστες παραλλαγές. Κανένας νόμος δεν μπορεί να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας αν δεν βελτιωθούν τρία πράγματα: Η οικονομία (που τώρα δυστυχώς έχουμε μια βίαιη αναδιανομή του πλούτου από τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στα χέρια λίγων και ισχυρών), η αγορά εργασίας που έχουμε ευέλικτες μορφές απασχόλησης και μείωσης των μεροκάματων και αν δεν αλλάξει η δημογραφική πολιτική, δεν υπάρχει στήριξη αυτού που λέμε κοινωνικό κράτος. Η κυβέρνηση κινείται στον αντίποδα και εμείς έχουμε μια διαφορετική εναλλακτική πρόταση».

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σταθάκης επανέλαβε πως «ο Νόμος Κατρούγκαλου δεν μείωσε τις συντάξεις, οι συντάξεις είχαν μειωθεί 45% από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η διαπραγμάτευση που έγινε τότε είχε στο επίκεντρο ένα βιώσιμο σύστημα ενιαίο για όλες τις κατηγορίες (μισθωτούς, ελ. επαγγελματίες) με ενιαίους κανόνες και βιώσιμο για τα επόμενα 20 χρόνια. Η συμφωνία εισήγαγε τρία πράγματα: Την εθνική σύνταξη, τους ενιαίους κανόνες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως ίσχυε και ισχύει για τους μισθωτούς και η ιδέα από το 2019 και μετά να δοθεί η 13η σύνταξη. Αυτά ήταν τα βασικά σημεία μιας συμφωνίας που προχώρησε τότε και η ΝΔ επέλεξε στον αντίποδα να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση με τεράστιες συνέπειες για το μέλλον και να αλλάξει το σύστημα ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών, κάτι που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια».

Για την ρεαλιστικότητα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «έχει αποτιμηθεί το δημοσιονομικό κόστος αφενός και αφετέρου εγγράφοντας ένα ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που προβλέπουμε ότι μπορεί και να επιταχυνθεί, οι προτάσεις είναι απόλυτα ρεαλιστικές».

Διαδικτυακά τοποθετήθηκε ο κ. Απόστολος Καντάς (πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης). «Ακούμε τα ψέματα και τις μισές αλήθειες της κυβέρνησης και των πληρωμένων από τη “λίστα Πέτσα ΜΜΕ” που τάζουν κάθε μέρα και κάθε Σαββατοκύριακο από 4 μέχρι 22 αυξήσεις στις συντάξεις μας όταν όλοι γνωρίζετε πως η μοναδική αύξηση είναι αυτή που θεσμοθετήθηκε το 2016 με το Νόμο Κατρούγκαλου που έλεγε πως από το 2022 οι συντάξεις θα πρέπει να αυξηθούν με βάση τον τιμάριθμο. Και η κυβέρνηση αντί να δώσει την αύξηση αυτή, απέκλεισε σχεδόν 1.100.000 συνταξιούχους» τόνισε.

Τελευταίος ομιλητής, διαδικτυακά, ο κ. Παύλος Πολάκης λόγω χειρουργείου που είχε το μεσημέρι και επιτροπή της βουλής το απόγευμα, όπως ανέφερε. «Όταν παραλάβαμε το 2015 βρήκαμε 400.000 συντάξεις, παραδώσαμε 100.000 εκκρεμείς συντάξεις. Ένας λόγος ήταν οι 1.000 νέοι επιστήμονες που προσλήφθηκαν μέσω ΟΑΕΔ από το ΕΦΚΑ, η ΝΔ αυτό που έκανε ήταν να τους απολύσει και να τις πάει πάλι τις συντάξεις στις 400.000 και τις μειώνει ψεύτικα με τη “σύνταξη της εμπιστοσύνης”» είπε μεταξύ άλλων προσθέτοντας πως οι κυβερνήσεις πριν το 2015 είχαν προχωρήσει σε 12 μειώσεις συντάξεων.

ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ

«Βάλατε βέτο στην υποψηφιότητα Μ. Χαιρετάκη;» ρώτησαν τα “Χ.ν.” τον υποψήφιο βουλευτή και πρώην υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά για τις συντάξεις. «Ελάτε τώρα… δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Πριν από 15 ημέρες δήλωσα τη βούλησή μου να είμαι υποψήφιος αλλά είπα θα περιμένουμε 15 ημέρες για να αποφανθεί το κόμμα για τις υποψηφιότητες. Είναι μια συντεταγμένη διαδικασία όπου αποφασίζει το κόμμα, όλα τα άλλα είναι άνευ σημασίας» ήταν η απάντηση του κ. Σταθάκη.

Λίγο αργότερα στην εκδήλωση ο κ. Παύλος Πολάκης μιλώντας διαδικτυακά καθώς δεν μπόρεσε να δώσει το παρών δια ζώσης επεσήμανε με νόημα πως «όλοι μαζί και όταν λέω όλοι μαζί, εννοώ όλοι μαζί θα προχωρήσουμε σε μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Σε μια προσπάθεια με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μια προοδευτική κυβέρνηση. Ελπίζουμε τα κόμματα του δημοκρατικού προοδευτικού τόξου να ανταποκριθούν σε αυτό. Αν δεν ανταποκριθούν στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, με αυτοδύναμη κυβέρνηση θα υλοποιήσουμε αυτές τις δεσμεύσεις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα