Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Προστάτες τραπεζών

Όχι εμφύλιος, φαινομενικά αρχικά φίλιος. Αν ήταν εμφύλιος θα είχε αίμα, αλλά τώρα ανακαλύφτηκε μια άλλη (εμφύλια) μάχη, η αναίμακτη μάχη. Δεν υπάρχουν ούτε πολιτικά ούτε άλλα διωκόμενα ιδεώδη, αλλά αρχή προστασίας! Προστασία Τραπεζών πάση θυσία.
Ο πολίτης δεν διώκεται πια για πολιτικά φρονήματα. Διώκεται για χρέη που ξεκίνησαν στην αρχή βατά, έγιναν δυσβάστακτα και τον αφήνουν άστεγο. Μετά τη φιλική εξυπηρέτηση των τραπεζών (ΜΑΖΙ), (ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ) και άλλα μαρκετινικά κόλπα, τραβήχτηκε ξαφνικά το χαλί κάτω από τα πόδια μας.

Ο νόμος δεν προβλέπει δομές Ελλήνων αστέγων, προβλέπει μόνο διασυρμό κατά την απώλεια της κατοικίας του. Όλοι, δικαστές, αρχές, πολιτικά κόμματα, έχοντες και κατέχοντες σε ένα μέτωπο για την εξόντωση του αξιοπρεπούς. Ο βωμός περιλαμβάνει ανυποψίαστους και το ανελθών θυμίαμα οδεύει προσφερόμενο προς τράπεζες.
Καθημερινά με πυρκαγιές ή χωρίς, βρέξει χιονίσει, με δεξιά ή αριστερά, πλήθος συνανθρώπων μας χάνουν τα σπίτια τους. Όχι δεν μπορώ να δεχτώ πώς είναι εμφύλιος, όχι. Σίγουρα όμως είναι επίθεση από αυτούς που χτυπούσαν φιλικά τις πλάτες των δανειοληπτών και τους προέτρεπαν να αγοράσουν ακίνητα. Εάν ένα ακίνητο π.χ. έκανε 150.000 ευρώ και ο δανειολήπτης κατάφερε με κόπο να ξεπληρώσει τίς 100.000 και αδυνατούσε για τα υπόλοιπα, τότε περιέρχεται το ακίνητο στην Τράπεζα που αξίζει 150.000 μόνο για 50.000 ευρώ οφειλές. Απλά πράγματα, απλά τεχνάσματα, πανουργίες, επινοήματα, εφευρήματα, νόμιμα ντυμένα με το γράμμα του νόμου. Και ο δανειολήπτης εκτεθειμένος απέναντι στον νόμο, χωρίς ούτε καν λίγα χρήματα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, πλήρης κατάντια.
***
Ένας μετανάστης στέκεται στο ΑΤΜ περιμένοντας να κάνει ανάληψη. Ένας Έλληνας πολίτης κάνει αγάπη από το υστέρημά του, αλλά η πολιτεία του παίρνει το σπίτι. Σε έναν ύποπτο πλειστηριασμό ένα ακίνητο αλλάζει χέρια. Στο άδειο σπίτι που ο ιδιοκτήτης εκδιώχθηκε άρον άρον, ξεχάστηκε μια εικόνα του Χριστού κρεμασμένη στον τοίχο. Έμεινε εκεί να προσφέρει αδιακρίτως το έλεός του σε δικαίους και αδίκους. Έμεινε για να φυλάει τον νέο ιδιοκτήτη, που δεν ήταν τελικά αυτός που αγόρασε το σπίτι, αλλά το πήρε για εκμετάλλευση και το μεταπούλησε σε άλλον με καλό όφελος.
Χριστέ μου, που έμεινες για μια φορά ακόμα κρεμασμένος από τους ανθρώπους, αυτή τη φορά όχι στον σταυρό αλλά στον τοίχο, συγχώρεσέ μας που αποφασίσαμε να φάμε ο ένας τον άλλον. Συγχώρεσέ μας γι’ αυτόν τον αναίμακτο (εμφύλιο) που ματώνει μόνον την ψυχή, αλλά σκοτώνει ανθρώπους και τούς καθιστά ζωντανούς νεκρούς. Συνέχισε να δίνεις το έλεός σου στον νέο ιδιοκτήτη και ευλόγησε και τον παλιό να βρεί καταφύγιο, απάγκιο και στέγη η αξιοπρέπεια και η οικογένειά του.
Οι στατιστικές λένε ότι 4.000 περίπου ακίνητα βγαίνουν στον πλειστηριασμό κάθε μήνα. Πολλές άλλες χιλιάδες συνανθρώπων μας αγωνιούν για το μέλλον του σπιτιού τους. Μπορεί πολλούς από εμάς αυτά να μη μας αγγίζουν, αλλά αγγίζουν συνανθρώπους μας και είναι αυτοί που βλέπουμε στον δρόμο που δεν γελάνε πιά. Ανάμεσά τους ζούμε κι εμείς! Ανάμεσα σε όλους μας ζεί αυτή η νεα τάξη πραγμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα