Αναλυτική παρουσίαση του νέου εργαλείου χθες στα Χανιά
Ένα ψηφιακό εργαλείο υπέρ των εργαζομένων φαίνεται πως μπαίνει σε ισχύ, με την πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο δημόσιο τομέα αλλά και σε άλλους κλάδους κι επιχειρήσεις να είναι γεγονός.
Ο κίνδυνος κατάχρησης κι οι παγίδες πάντα υπάρχουν σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στην δράση νομικής πληροφόρησης που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, έτσι όπως είναι θεσμοθετημένη όμως κι έχει “τρέξει” σε πραγματικά περιβάλλοντα, φαίνεται πως είναι προς όφελος των εργαζομένων.
«Μια ακόμη δράση του περιφερειακού παραρτήματος με στόχο την ενίσχυση κι ενδυνάμωση των εργαζομένων καθώς έχουμε διαπιστώσει ότι βασικά θέματα της τρέχουσας νομοθεσίας δεν είναι γνωστά στους εργαζόμενους, οπότε είναι απαραίτητο να ερχόμαστε μαζί τους σε επαφή σε τοπικό επίπεδο ώστε να μπορέσουν κι αυτοί με τη σειρά τους να κατανοούν και να διαχειρίζονται την εργασιακή τους καθημερινότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» ανέφερε για τη χθεσινή δράση, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μάνος Πετράκης, εργασιακός σύμβουλος στο περιφερειακό παράρτημα Κρήτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Η κ. Άντα Σταμάτη, δικηγόρος και επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ, ανέλυσε διεξοδικά γιατί αποτελεί, παρά τους όποιους συνήθεις κινδύνους, μια ουσιαστική βοήθεια και τρόπος καταπολέμησης των αντεργατικών συμπεριφορών: «Στόχος της δράσης η πληροφόρηση των εργαζομένων για την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ εδώ και χρόνια ώστε να καταπολεμηθεί η αδήλωτη απασχόληση, να μπορέσουν να αμειφθούν οι υπερωρίες και να κατοχυρωθούν τα εργασιακά δικαιώματα».
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας ουσιαστικά χρησιμοποιείται μέσω μιας εφαρμογής, όπου ο εργαζόμενος “χτυπά” κάρτα σε πραγματικό χρόνο, με την έναρξη και τη λήξη της απασχόλησής του να καταγράφονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και στο υπ. Εργασίας, σύμφωνα με την κ. Σταμάτη. Ρωτώντας την για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται σε ένα τέτοιο μέτρο μας απαντά πως ουσιαστικά είναι τα προσωπικά δεδομένα του εργαζόμενου καθώς ό,τι ψηφιακό ενέχει τον κίνδυνο της διαρροής. «Μένει να δούμε πως θα εφαρμοστεί γιατί είναι ακόμη πιλοτικό κι έχει ξεκινήσει σε κάποιους κλάδους επιχειρήσεων, ενώ πρώτα-πρώτα στο Δημόσιο, σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες κι όσο πάει και διευρύνεται, κι ελπίζουμε στην μη καταχραστική εφαρμογή του νόμου καθώς είναι ένας μόνιμος κίνδυνος» όπως εξήγησε η δικηγόρος. Σύμφωνα πάλι με την ίδια, η ψηφιακή κάρτα εργασίας εμπεριέχει μέσα της τον έλεγχο ωστόσο δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο ένα προστατευτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους, ενώ θα βοηθήσει πολύ και τα άτομα που εργάζονται μέσω τηλεργασίας καθώς προβλέπεται και για εκείνους η εφαρμογή της, βάσει πάντα συμβάσεων εργασίας.
Τον προβληματισμό του για τον τρόπο υλοποίησης του σχετικού νόμου και μέτρου εξέφρασε ο κ. Γιάννης Μανωλικάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, λέγοντας πως «έχει ξεκινήσει να μπαίνει στη ζωή μας η ψηφιακή κάρτα εργασίας κι είναι μια χρόνια απαίτηση των συνδικάτων, την οποία περιμένουμε όμως πώς θα υλοποιηθεί, πότε θα ολοκληρωθεί κοκ». Σύμφωνα με τον κ. Μανωλικάκη, ο εργαζόμενος θα μπορέσει να διεκδικεί κατά αυτόν τον τρόπο τις υπερωρίες, όμως για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι επιθεωρήσεις εργασίας κι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να μην επαφίενται μόνο στις καταγγελίες των εργαζομένων. «Ωστόσο, οι εργαζόμενοι πρέπει να μην φοβούνται και να καταγγέλλουν τους εργοδότες τους στα κατά τόπους πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικά κέντρα και επιθεωρήσεις εργασίας κι αυτή είναι η μόνη λύση!» δήλωσε καταλήγοντας.