Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Προσοχή στον “γορίλα” των λέξεων

Εντάξεις έργων και χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ πέφτουν βροχηδόν εδώ και ένα μήνα στα Χανιά. Και στην Κρήτη θα λέγαμε. Με ραγδαιότητα σχεδόν ανάλογη των βροχοπτώσεων που μας έπληξαν φέτος και συνεχίζουν σε ένα βαθμό.

• Τρίβεις τα μάτια σου και σιγοτραγουδάς «όνειρο ζω μη με ξυπνάτε». Μετά τα ανοίγεις. Και η καθημερινότητα η άτιμη είναι ίδια. Μυρωδιά δεν παίρνει από τα κοσμογονικά έργα της κυβέρνησης, της περιφέρειας και ορισμένων δήμων – δημάρχων. Oσων κυρίως στηρίζονται επίσημα και ανεπίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε ο τελευταίος να πατά σε δυο βάρκες. Την επίσημη στήριξη, π.χ. στα Χανιά της Πρωτοβουλίας πολιτών και την ανεπίσημη στήριξη κυβερνητικών στον νυν δήμαρχο.
• Μη μου πείτε τώρα από πού προκύπτει αυτό. Ε, ο κόσμος τό ’χει τούμπανο. Ματάκια και αυτάκια έχουμε όλοι μας. Και κοινό νου. Και είμαστε και υποψιασμένοι έτσι σοφοί που έχουμε γίνει από τα πολιτικά ψέματα, τις κωλοτούμπες και τις περίτεχνες διατυπώσεις επιλεγμένων λέξεων που συνοδεύουν τις εξαγγελίες. Πολύ περισσότερο υποψιασμένοι είμαστε όταν όλα αυτά γίνονται προεκλογικά.
• Ε, δεν είναι δυνατόν ένα μήνα πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να πέφτουν βροχηδόν ευρώ σε όλη την Κρήτη αλλά και στα Χανιά όπου κάνουμε «κρα» για να δει το μάτι μας χρηματοδοτήσεις και έργα. Ούτε καν για τα αυτονόητα! Π.χ. όλη η πόλη μέσα αλλά και το δημοτικό οδικό δίκτυο των περιαστικών δήμων πάσχουν από κακοήθεις λακκούβες και ένα σωρό άλλα προβλήματα. Το λέμε 5 χρόνια. Τώρα αποκαθιστούν τρεις κεντρικούς δρόμους. Ευπρόσδεκτο. Όχι όμως και δικαιολογημένο. Στάχτη στα μάτια την ωμέγα στιγμή;
• Δεν πιάνει. Δημιουργεί την γνωστή αντίδραση που ακούς παντού: Τόσα χρόνια γιατί δεν κατάφεραν να  φτιάξουν, μπάρε μου, τους δρόμους; Μπάρε μου την καθαριότητα; Μπάρε μου τα αδέσποτα; Μπάρε μου το κυκλοφοριακό με μονοδρομήσεις 2-3 κεντρικών δρόμων, ώστε να ανασάνουμε;

Εντάξεις – απεντάξεις
• Φυσικά καλό είναι που πέφτουν λεφτά παντού. Βεβαίως. Με μόνη τη διαφορά πως τα περισσότερα  εδώ στα Χανιά πέφτουν ως υποσχετικές έργων που έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους. Aρα και δρόμο τέλματος – απένταξης. Και, βέβαια, πολλαπλάσια έχουν ήδη “πέσει” τα τελευταία χρόνια ανατολικά του νησιού μας. Και επί προηγούμενων κυβερνήσεων.
• Παραδείγματα: Πήγε Ηράκλειο πρόσφατα ο υπουργός κ. Σπίρτζης (ναι αυτός που μας είπε γρόθους-ηλίθιους που ζητάμε Β.Ο.Α.Κ. από Κίσσαμο μέχρι Σητεία) για να δώσει σε κυκλοφορία το έργο Γούρνες-Χερσόνησο και να επιθεωρήσει κι άλλα έργα.
• Οπως τη σήραγγα Αποσελέμη και τον δρόμο Αγία Βαρβάρα – Απομαρμά. Συνολικά αυτά τα… εργάκια  αθροίζουν 150 εκατ. ευρώ.  Βάλτε και τα 175 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τώρα για το αεροδρόμιο Καστελίου Ηρακλείου.
• Υπάρχουν υλοποιημένα έργα μεταφορών με ανάλογο ύψος προϋπολογισμού στα Χανιά; Ενα κόμβο Μουρνιών είχαμε εντάξει από το 2010, προϋπολογισμού περίπου 5-6 εκατ. ευρώ και ήταν κολλημένος όλα τα τελευταία χρόνια -κι ακόμα και τώρα έχει πολύ δρόμο- ενώ το έργο κινδύνεψε πολλάκις με απένταξη.
• Και έπρεπε να έλθει η πρωτοφανής κακοκαιρία  για να ανακοινωθεί ένταξη έργων 92 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
• Τα εξασφαλίσαμε; Βεβαίως όχι. Καθώς η ένταξη ενός έργου στο ΠΔΕ είναι μόνο μια δέσμευση σε πρώιμο στάδιο. Αλλά δεν σημαίνει και την υλοποίησή του. Και εάν δεν συντρέξουν τα υπόλοιπα στάδια της διερευνητικής φάσης, τα τεχνικά δελτία, οι μελέτες με αδειοδοτήσεις  περιβαλλοντικές κ.λπ. τότε υπάρχει και η απένταξη. Καθώς η λογική του ΠΔΕ είναι ετήσια. Μεταφέρονται πιστώσεις όταν υπάρξουν οι πιο πάνω προϋποθέσεις.
• Τις προάλλες ο περιφερειάρχης Κρήτης ανακοίνωσε την απόφασή του για ένταξη στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Χανίων έργων ευπρεπισμού στα  δυτικά ενετικά τείχη. Σημειωτέον ότι η μελέτη για τα έργα αυτά, μας είχε ανακοινωθεί ότι έχει γίνει από το γραφείο Παλαιάς Πόλης του δήμου από το 2013 μαζί με την μελέτη του Ρωσικού στρατώνα και του περιβάλλοντα χώρου του. Ομως από το 2013 μόνο τώρα αποφασίστηκε η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Και φυσικά έχει πολύ δρόμο ακόμα και για να ξεκινήσει. Πόσο μάλλον να υλοποιηθεί. Η εντύπωση όμως που δημιουργείται  στον βομβαρδιζόμενο πολίτη από λέξεις όπως «ένταξη», «απόφαση», «παραχώρηση», «αξιοποίηση», «προγραμματισμός» «δρομολόγηση»,  είναι η έναρξη έργου.

Παραχωρήσεις – αξιοποιήσεις – έναρξη έργων
Επίσης. Είχαμε προ ημερών το πρωτόκολλο συμφωνίας ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ του στρατοπέδου Μαρκοπούλου.
• Την ίδια μέρα υπογράφηκε η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ του στρατοπέδου Μπετεινάκη στο Ηράκλειο. Γράφεται στο προοίμιο του πρωτοκόλλου συμφωνίας: «Τo Υπουργείο Εθνικής Aμυνας (ΥΠΕΘΑ) και ο Δήμος Χανίων, στο πλαίσιο μίας στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίας, που αποσκοπεί αφενός στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου και αφετέρου στην αξιοποίηση, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ διά των Υπηρεσιών του και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και εν προκειμένω, του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ)»: Βλέπετε;
• Στα Χανιά αξιοποίηση στο Ηράκλειο παραχώρηση, κ.λπ, κ.λπ. Γι’ αυτό σας λέω, προσοχή στον … “γορίλα” των λέξεων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα