Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Προσλήψεις, ανανεώσεις συμβάσεων και προνομιακές αποσπάσεις στο «παραπέντε» των εκλογών

Θεσμικές, αλλά και μη θεσμικές συμπεριφορές καταγράφονται στον τομέα των προσλήψεων στο Δημόσιο κατά την προεκλογική περίοδο. Πολλά υπουργεία, όπως αναφέρει το in.gr προχώρησαν σε προσλήψεις και ανανεώσεις συμβάσεων της «τελευταίας στιγμής», ενώ αντιθέτως κάποιοι φορείς που είχαν πριν την προκήρυξη των εκλογών εκκινήσει διαδικασίες προσλήψεων «πάγωσαν» τις σχετικές διαδικασίες έως ότου ορκισθεί νέα κυβέρνηση.

Στους «ενάρετους» συγκαταλέγεται η Τράπεζα της Ελλάδος η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης της οποίας ανακοίνωσε πως παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για τις προκηρύξεις (υπ΄ αριθμ. 2/2014 και 3/2014) στις οποίες είχε προχωρήσει για την πλήρωση θέσεων στην τράπεζα για μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη πέντε δικηγόρων παρατάθηκε έως την πέμπτη ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης , ενώ οι προθεσμίες για τις 48 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού για τις ανάγκες υπηρεσιακών μονάδων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος παρατάθηκαν μέχρι και την 16η ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Τα κακώς κείμενα

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών από τη θυροκόλληση στη Βουλή, του Προεδρικού Διατάγματος για την διάλυση της Βουλής (έγινε στις 31 Δεκεμβρίου) έως ότου ορκιστεί η νέα κυβέρνηση δεν επιτρέπονται προσλήψεις στο Δημόσιο.

Ωστόσο, πολλά υπουργεία πρόλαβαν και «κράτησαν» αριθμό ΦΕΚ με ημερομηνίες 30 και 31 Δεκεμβρίου, -δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης- και σύμφωνα με πολλές υπουργικές αποφάσεις που εμπεριέχονται σε αυτά, υπουργοί προχώρησαν σε προσλήψεις, ανανεώσεις συμβάσεων και μετατάξεις με «προεκλογικό άρωμα», αλλά και σε αναδρομικές αναπροσαρμογές αμοιβών Διοικητικών Συμβουλίων.

Ενδεικτικές είναι οι μηνιαίες ανανεώσεις συμβάσεων στο υπουργείο Άμυνας με ημερομηνία λήξης στις 31/1/2015, οι προσλήψεις ειδικών συνεργατών είτε με μηναία σύμβαση, είτε με εξάμηνη, είτε με θητεία συνδεόμενη με εκείνη των πολιτικών προϊσταμένων στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και οι προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πρέπει να σημειωθεί πως προσλήψεις κατά την προεκλογική περίοδο μπορούν να γίνουν κατ’ εξαίρεση με έγκριση της Τριμελούς Επιτροπής υπό τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας, που έχει συγκροτηθεί ήδη από την επομένη της προκήρυξης των εκλογών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα