Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη για τα Νεώρια

» Δέσμευση Αρναουτάκη για χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ

Στον δρόμο για το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) βρίσκεται η μελέτη για τα Νεώρια των Χανίων και εκτιμάται ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει γίνει η κριτική αποτίμησή της ώστε από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο να ολοκληρωθεί η μελέτη εφαρμογής.

Στιγμιότυπο από το συνέδριο με θέμα τα Νεώρια

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε τη δέσμευση της Περιφέρειας Κρήτης να εντάξει, όταν δοθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις, το έργο για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ.
Το θέμα των νεωρίων βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου με θέμα “Ενετικά Νεώρια Χανίων Έρευνα και Τεκμηρίωση”, που πραγματοποιήθηκε το 22-23 και 24 Οκτωβρίου στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στο παλιό λιμάνι των Χανίων.
Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν οι ΥΠ.ΠΟ.Α – Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Χανίων και Πολυτεχνείο Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου φωτίστηκαν ζητήματα που αφορούν την αποκατάσταση και τις χρήσεις που μπορεί να έχει το μνημείο καθώς και διεθνείς πρακτικές που σχετίζονται με την αξιοποίηση μνημειακών συγκροτημάτων.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Σκουτέλης

Ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Σκουτέλης επεσήμανε ότι η μελετητική ομάδα προσπάθησε να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας για την αξιοποίηση των νεωρίων και —συγχρόνως— να προσεγγίσει το μνημείο με σεβασμό στην ιστορία του αλλά και να λάβει υπόψη της τις διεθνείς πρακτικές.
«Οι όροι που έβαλε το ΥΠΠΟ στην παραχώρηση του χώρου ήταν οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους έπρεπε να τοποθετηθήκαμε», εξήγησε ο κ. Σκουτέλης ενώ επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ερωτηματολογίου που “έτρεξε” η μελετητική ομάδα, η τοπική κοινωνία φέρεται να επιθυμεί ένα μνημείο με χρήσεις υπερτοπικής εμβέλειας, που θα καταστήσουν τα νεώρια και τα Χανιά διεθνές σημείο αναφοράς, αλλά συγχρόνως κι έναν χώρο που θα ικανοποιεί καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων της πόλης.
Σε ό,τι αφορά τις χρήσεις ο κ. Σκουτέλης ανέφερε ότι η μελετητική ομάδα προτείνει λειτουργίες του χώρου “ευέλικτες” που θα μπορούν να ικανοποιήσουν διαφορετικές ανάγκες για πολιτιστικά γεγονότα αλλά και δράσεις προβολής των Χανίων και της Κρήτης.
Στο πλαίσιο αυτό, οι κεντρικοί χώροι που επικοινωνούν μεταξύ τους, μπορούν να φιλοξενήσουν υψηλού επιπέδου εικαστικές εκθέσεις αλλά και δράσεις που θα προάγουν το παραγωγικό ή τουριστικό προφίλ της Κρήτης.
Παράλληλα, θα μπορεί ο χώρος να φιλοξενήσει σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα (εκθέσεις μουσείων από την υπόλοιπη Ελλάδα ή το εξωτερικό κ.λπ.), όπως για παράδειγμα γίνεται στο μουσείο της Μασσαλίας.
Σε ό,τι αφορά το 7ο νεώριο που είναι πιο απομονωμένο από τα άλλα ενδείκνυται να δοθεί μια χρήση ως θεατρικός χώρος αλλά και φιλοξενία άλλων εκδηλώσεων, ομιλιών κ.λπ.
Συγχρόνως, όπως τόνισε ο κ. Σκουτέλης, τα νεώρια θα μπορούν να διαθέτουν κι έναν χώρο, που θα λειτουργεί σαν φουαγέ, με ένα αναψυκτήριο και ένα πωλητήριο, και το οποίο παράλληλα θα λειτουργεί ως πέρασμα για τους πολίτες μέσα από το οποίο θα μπορούν να έρχονται σε καθημερινή επαφή με το μνημείο.
«Βέβαια όλα αυτά δεν θα τα κάνουν μόνα τους τα νεώρια. Μιλάμε για μια συνέργεια των νεωρίων, του “Μίκης Θεοδωράκης” και του ΚΑΜ. Νομίζω ότι στον Δήμο έχει ωριμάσει η ιδέα μιας νέας δομής που θα εμπεριέχει αυτούς τους τρεις χώρους», επεσήμανε ο κ. Σκουτέλης.
Ο καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Προβιδάκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, όπως η χρήση λέιζερ, σε θέματα αξιολόγησης της δομικής επάρκειας των μνημείων και του βαθμού βλάβης των μνημείων. «Εφαρμόστηκαν αυτές οι τεχνολογίες στα νεώρια και διαπιστώσαμε ότι παρά τα χρόνια τα νεώρια είναι σε καλή γενικώς κατάσταση. Υπάρχουν ωστόσο νεώρια, όπως τα ακριανά τόσο ανατολικά όσο και δυτικά που θέλουν μεγαλύτερη προσοχή», υπογράμμισε ο κ. Προβιδάκης.
Στο μεταξύ, στον χαιρετισμό του στο συνέδριο ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια μετά τη χρηματοδότηση της μελέτη και «μόλις εγκριθεί από πλευράς ΥΠΠΟ θα μπορέσουμε να εντάξουμε το έργο στη νέα προγραμματική περίοδο».
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε επίσης στον επίσης μεγάλο στόχο που είναι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για το δήμο Χανίων όπως και για τους τέσσερις μεγάλους δήμους της Κρήτης τα οποία, όπως είπε «χρηματοδοτούνται με σημαντικούς πόρους και άρα για όλα αυτά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι στη νέα προγραμματική περίοδο ώστε να μπορούμε να απορροφήσουμε τους πόρους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Για το λόγο αυτό οι διαδικασίες τρέχουν γρήγορα».
Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη για τα νεώρια γίνεται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΥΠΠΟ, Πολυτεχνείου Κρήτης, Περιφέρειας Κρήτης και Δήμου Χανίων.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα