Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2020

Προοπτική λύσης για τα κτήρια στον λόφο Καστέλι

» Μέσα από το πρόγραμμα “Τρίτσης”

» Θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία Σύγκλητος, Δήμος και Αντιπεριφέρεια;

Ρεαλιστική προοπτική λύσης για τα κτήρια στον λόφο Καστέλι διαφαίνεται μέσα από το πρόγραμμα “Τρίτσης”. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, Σύγκλητος, Δήμος Χανίων και Αντιπεριφέρεια Χανίων να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που εμφανίζεται ώστε να αποτραπεί η ξενοδοχοποίηση των ιστορικών κτηρίων και να εξασφαλιστεί η άμεση συντήρηση και χρησιμοποίησή τους.

Μέσα από τα αλλεπάλληλα στοιχεία που παρουσιάζουν τα “Χανιώτικα νέα” το τελευταίο διάστημα (δείτε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ), καθίσταται σαφές ότι η Σύγκλητος έχει πολλά “πατήματα” για να απεμπλακεί από την όποια συμφωνία έχει συνάψει. Αν άλλωστε επιμείνει, φαίνεται πολύ πιθανόν το σχέδιο της ξενοδοχοποίησης να περάσει πολλά… χρόνια σε δικαστικές αίθουσες.

ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ  ΜΕΛΕΤΕΣ & ΚΤΗΡΙΑ
Την ίδια ώρα, η ανεπάρκεια οικονομικών πόρων αποτελούσε τη δικαιολογία του Δήμου Χανίων και της Αντιπεριφέρειας για τη μη ενεργή εμπλοκή τους στην υπόθεση. Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι κανείς δεν έχει αναφερθεί στο πρόγραμμα “Τρίτσης”, μέσα από το οποίο παρέχεται δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης μιας ολοκληρωμένης πρότασης. Σε πρώτη φάση όλων των μελετών (στατικών, αρχιτεκτονικών κ.λπ.) και στη συνέχεια της κτηριακής αποκατάστασης.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 είναι ανοιχτή πρόσκληση του προγράμματος “Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Αντώνης Τρίτσης”.
Η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση μελετών έργων / προμηθειών και είναι επιλέξιμες οι δαπάνες εκπόνησης μελετών έργων / προμηθειών στους κάτωθι άξονες:
• «Πολιτική προστασία, προστασία της δημόσιας υγείας και ιδίως δράσεις προστασίας του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, δράσεις τεχνικής βοήθειας των δικαιούχων για την εφαρμογή του Προγράμματος.
• Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου, των οικισμών
• Περιβάλλον
• Ψηφιακή σύγκλιση
• Κοινωνική συνοχή και
• Παιδεία, πολιτισμός, τουρισμός και αθλητισμός».
Αν υπάρχει λοιπόν μια ολοκληρωμένη πρόταση από τον Δήμο Χανίων ή την Αντιπεριφέρεια για τα κτήρια, τότε το χρηματοδοτικό εργαλείo είναι “εδώ”, έτοιμο να καλύψει τις μελέτες. Πάλι με το πρόγραμμα “Τρίτσης”, σε επόμενη πρόσκληση, θα μπορεί να προχωρήσει η κατασκευή.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Για να προχωρήσει λοιπόν αυτή η ρεαλιστική λύση, υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:
• Να υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση από τον Δήμο ή την Αντιπεριφέρεια. Είδαμε για παράδειγμα χθες μέσα από ρεπορτάζ στα “Χ.ν.” τα χάλια του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης. Έχουν κατατεθεί και πολλές άλλες προτάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά.
• Το Πολυτεχνείο να παραχωρήσει τα κτήρια στην Tοπική Aυτοδιοίκηση για να διασωθούν άμεσα και να αξιοποιηθούν με έναν τρόπο που θα ανταποδίδει στην πόλη των Χανίων τον σεβασμό που έχει δείξει αυτή εδώ και δεκαετίες στο ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα του νομού.
• Η Αυτοδιοίκηση να προτείνει στο Πολυτεχνείο Κρήτης εμπορικές χρήσεις είτε σε αυτά τα κτήρια είτε σε άλλα, από τις οποίες το Ίδρυμα θα μπορεί να έχει έσοδα εσαεί.
Πεδίον δόξης λαμπρό λοιπόν τόσο για τη Σύγκλητο να διορθώσει το λάθος της, όσο και για την τοπική Αυτοδιοίκηση να αποδείξει ότι δεν κυνηγάει τις εντυπώσεις αλλά την ουσία.

 

Εν αναμονή της επίσκεψης Πομπέο στα Χανιά, Παρασκευάς Περάκης και Γιώργος Ουντράκης αναρωτιούνται αν υπάρχει ξενοδοχείο που μπορεί να τον φιλοξενήσει στην πόλη μας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες