Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Προοπτικές εξαγωγών στην Ταϊβάν

Η προώθηση των κρητικών πιστοποιημένων προϊόντων, αλλά και του τουρισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της 24ης Διεθνούς Εκθεσης Τροφίμων και Ποτών “International food show Taipei 2014” που πραγματοποιήθηκε από 25 έως 28 Ιουνίου στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν στη Ταϊπέι.
Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση μέσω της Περιφέρειας Κρήτης, με αντιπροσωπία με επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώ Βρέντζου και τον περιφερειακό σύμβουλο Νεκτάριο Παπαβασιλείου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση Τροφίμων Ποτών της Ασίας, την τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο και η συμμετοχή της Κρήτης πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν. Μάλιστα τα έξοδα για τη λειτουργία του κρητικού περιπτέρου κάλυψε η Ταϊβάν, η οποία όπως αποδείχθηκε στην πράξη ενδιαφέρεται για την εισαγωγή κρητικών προϊόντων όπως λάδι, κρασί, μέλι, ελιές, σταφίδα και τα αρωματικά φυτά.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, στην  τετραήμερη έκθεση που έγινε στο εντυπωσιακό διαστάσεων «παγκόσμιο εμπορικό κέντρο»  της Ταϊπέι, συμμετείχαν 5.000 εκθέτες από 100 χώρες και  υπολογίζεται ότι κλείστηκαν εμπορικές συμφωνίες πάνω από 1 δισ. δολάρια. Τις τρείς πρώτες ημέρες επισκέφθηκαν την έκθεση περισσότερα από 400.000 άτομα, ενώ από το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης καθημερινά περνούσαν εκατοντάδες έμποροι, επιχειρηματίες και καταναλωτές, τους οποίους υποδέχονταν, ενημέρωναν και κερνούσαν με παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης, τα στελέχη της Περιφέρειας Βασιλική Μαδούλκα και Χαράλαμπος Πίτερης.
Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Παπαβασιλείου και τα στελέχη της Περιφέρειας παρουσίαζαν στους επισκέπτες τα παραγόμενα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του νησιού μας. Παράλληλα, μοιράζονταν ενημερωτικά φυλλάδια προβολής του Κρητικού τουρισμού και των προϊόντων μας, ενώ προβαλλόταν σε τηλεόραση προωθητικό υλικό για το τουριστικό προϊόν της Κρήτης και τον πρωτογενή της τομέα.
Στη διάρκεια της έκθεσης έγιναν από την κα Βρέντζου σημαντικά επιχειρηματικά ραντεβού με μεγάλους εισαγωγείς τροφίμων που ενδιαφέρονται να εισάγουν στη Ταϊβάν κυρίως πιστοποιημένο ελαιόλαδο, μέλι, κρασί αρωματικά φυτά και σταφίδα.
Οπως ανέφερε η κα Βρέντζου η Περιφέρεια Κρήτης θα αναλάβει να φέρει σε επαφή τους συγκεκριμένους εισαγωγείς με συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις στην Κρήτη προκειμένου να προχωρήσουν τα επόμενα βήματα και να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα με την εξαγωγή κρητικών προϊόντων στη Ταϊβάν που αριθμεί περί τα 23 εκατ. καταναλωτές.
«Το πρώτο βήμα έγινε, με τη στήριξη της κυβέρνησης της Ταϊβάν, άνοιξε μία μεγάλη εμπορική “πύλη” με τη συμμετοχή μας για πρώτη φορά σε αυτή την παγκόσμια έκθεση τροφίμων και ποτών στην Ταϊπέι, και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Εντοπίσαμε μάλιστα λάδι κρητικό που διατίθεται και πωλείται από εισαγωγική εταιρεία καθώς επίσης κρασί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το κρητικό περίπτερο καθημερινά ήταν γεμάτο από κόσμο, επιχειρηματίες και καταναλωτές, που ζητούσαν να μάθουν πληροφορίες για τα προϊόντα που παράγουμε, ενώ είχαμε την ευκαιρία να προωθήσουμε παράλληλα και τον τουρισμό μας». Η κα Βρέντζου στο πλαίσιο της έκθεσης έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφο της εφημερίδας -μεγάλης κυκλοφορίας- “Taiwan Today”, μέρος της οποίας “ανέβηκε” και στην ηλεκτρονική έκδοση της: http://taiwantoday.tw/ct.asp?xItem=218946&CtNode=419
Οπως τόνισε η κα Βρέντζου για τον τουρισμό, για το τουριστικό ρεύμα από την Ταϊβάν στην Ελλάδα και στην Κρήτη υπάρχουν προοπτικές και μπορούν να ενισχυθούν. Υπολογίζεται μάλιστα ότι από τα 11 περίπου εκ. Ταϊβανέζους που κάνουν κάθε χρόνο τις διακοπές τους στο εξωτερικό, τουλάχιστον οι 400.000 επιλέγουν χώρες της Ευρώπης.

Επαφές Αρναουτάκη με Κινέζους επενδυτές

Συνάντηση με επταμελή ομάδα Κινέζων Ιδιωτών Επενδυτών που ήρθαν στην Κρήτη και διερευνούν το ενδεχόμενο επενδύσεων είχε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Οι Κινέζοι επενδυτές με τον συνεργάτη τους στην Ελλάδα, Γιώργο Παπαχρήστο, ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη, ότι, σε συνέχεια των επαφών που είχαν στην Αθήνα, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο τους ενδιαφέρει να εξετάσουν στην Κρήτη το ενδεχόμενο να επενδύσουν στον Τουρισμό και στο Real Estate. Τους ενδιαφέρει πρωτίστως, όπως είπαν, η αγορά ξενοδοχείων και η θερινή κατοικία. Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε, ότι, η Περιφέρεια είναι πρόθυμη και ενισχύει κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία και δράση για την τοπική ανάπτυξη, την προώθηση των επενδύσεων, την εξωστρέφεια. Η Περιφέρεια, πρόσθεσε, “ανοίγει δρόμους” με ενημέρωση, με δράσεις εξωστρέφειας και βοηθά τις συνεργασίες, την επιχειρηματικότητα αλλά δεν παρεμβαίνει στις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ ιδιωτών. Μάλιστα ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο σχέδιο που υλοποιεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Φορείς που είναι η διασύνδεση του Τουρισμού με τον Αγροτικό τομέα και τον Πολιτισμό.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες