Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρόοδος τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη

Η επικοινωνία έχει τα τελευταία χρόνια εκτοξευθεί ειδικά ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Οι τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων με τις προσφάτως νέες καθορισμένες τιμές έχουν ωθήσει μεγάλο αριθμό των πολιτών να χρησιμοποιούν την κινητή τηλεφωνία και τις δυνατότητές της για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Αυτό καταδεικνύει η σχετική έρευνα ευρωβαρόμετρο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της διενεργούμενης έρευνας το 27% του συνόλου των Ευρωπαίων επικοινωνούν διεθνώς εντός της ΕΕ αρκετές φορές το μήνα.
Όπως θα δούμε και παρακάτω, το κινητό τηλέφωνο προτιμάται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων ως μέσο επικοινωνίας συγκριτικά με το σταθερό.
Το 9% των ερωτηθέντων κάνει ακόμη και καθημερινή χρήση κλήσεων ή μηνυμάτων, είτε μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου (τηλεφωνικές κλήσεις ή μηνύματα κειμένου) είτε μέσω του διαδικτύου (βιντεοκλήσεις, μηνύματα μέσω διαδικτύου).
Από τον Μάιο του 2019, όταν τέθηκε σε ισχύ το ανώτατο όριο του κόστους των κλήσεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το 31% των ερωτηθέντων έχει πραγματοποιήσει περισσότερες ή μεγαλύτερες διεθνείς κλήσεις από κινητό προς άλλη χώρα της ΕΕ (+3pp από το 2020) και το 19% έχει πραγματοποιήσει περισσότερες διεθνείς κλήσεις από το σταθερό του τηλέφωνο.
Το 40% προτιμά να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο όταν επικοινωνεί διεθνώς εντός της ΕΕ, ενώ περίπου δύο στους δέκα προτιμούν να χρησιμοποιούν διάφορες υπηρεσίες που βασίζονται στο διαδίκτυο. Το 40% των Ευρωπαίων εν τω μεταξύ γνωρίζει το ανώτατο όριο τιμών της ΕΕ.
Το 47% Ευρωπαίων που επικοινωνούν διεθνώς χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα μέσων επικοινωνίας (με το 27% να επικοινωνεί τουλάχιστον αρκετές φορές το μήνα, ενώ το 20% λιγότερο συχνά). Η πραγματοποίηση κλήσεων μέσω κινητού τηλεφώνου είναι ο κύριος τρόπος επικοινωνίας για το 22% των κατοίκων της ΕΕ, ακολουθούμενος από το 15% που πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις μέσω σταθερού τηλεφώνου.
Το 15% κάνει χρήση διαδικτυακών εφαρμογών που δεν καλούν αριθμό τηλεφώνου και το 13% χρησιμοποιεί διαδικτυακές εφαρμογές που καλούν αριθμό τηλεφώνου.
Για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων, το 16% στέλνει διεθνή SMS και το 15% χρησιμοποιεί άμεσα μηνύματα μέσω διαδικτύου.
Το 2019, ο κανονισμός για τις ενδοενωσιακές επικοινωνίες μείωσε και έθεσε ανώτατο όριο στις λιανικές τιμές των κλήσεων και των SMS από το εσωτερικό προς άλλες χώρες της ΕΕ. Τρία χρόνια μετά την εισαγωγή των κανόνων, το 31% των Ευρωπαίων έχει πραγματοποιήσει περισσότερες ή περισσότερες τηλεφωνικές κλήσεις με κινητό προς άλλη χώρα της ΕΕ.
Επιπλέον, το 19% των ερωτηθέντων πραγματοποιεί περισσότερες ή περισσότερες κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο.
Δεδομένης της αυξημένης χρήσης των κλήσεων μέσω κινητού τηλεφώνου, οι κάτοικοι της Μάλτας φαίνεται να έχουν επωφεληθεί περισσότερο από το ανώτατο όριο τιμών (81%), ακολουθούμενοι από τους Ιρλανδούς (45%), τους Κροάτες (43%) και τους Πολωνούς (40%).
Το γράφημα δείχνει πώς επωφελούνται οι Ευρωπαίοι από το ανώτατο όριο τιμών στις διεθνείς κλήσεις του 2019

Προτιμήσεις για διεθνή επικοινωνία εντός της Ε.Ε.

Στην ερώτηση σχετικά με το πρώτο και το δεύτερο προτιμώμενο μέσο επικοινωνίας των ερωτηθέντων σε διεθνές επίπεδο, το 40% των κατοίκων της ΕΕ δηλώνει ότι προτιμά να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο, ακολουθούμενο από το 23% για διαδικτυακές εφαρμογές που δεν απαιτούν αριθμό τηλεφώνου, το 22% για διαδικτυακές υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και το 19% για διαδικτυακές εφαρμογές που απαιτούν αριθμό τηλεφώνου.
Τα SMS και τα σταθερά τηλέφωνα είναι τα λιγότερο δημοφιλή – 15% και 10% αντίστοιχα. Το 50% βασίζει την προτίμησή του στην ευκολία χρήσης του τρόπου επικοινωνίας, ενώ το 37% λαμβάνει υπόψη του το κόστος.
Όπως διαπιστώνουμε λοιπόν η τηλεφωνική επικοινωνία αλλά και εκείνη μέσω διαδικτύου έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Οι Ευρωπαίοι πλέον – τουλάχιστον από πλευράς απομακρυσμένης επικοινωνίας – έχουν έρθει πιο κοντά και δεν πληρώνουν πλέον αυτά που πλήρωναν πριν από τουλάχιστον μία πενταετία για να μην πούμε την σχεδόν απαγορευτική χρήση ακόμη περισσότερα χρόνια πριν.
Περνώντας ο καιρός και τοι τιμές όπως φαίνεται θα πέφτουν, κάνοντας την συνολική επικοινωνία προσιτή. Αρκεί να μην συμβεί κάτι απρόοπτο και επιστρέψουμε εξαίφνης στα παλιά δεδομένα. Όταν οι πολίτες θεωρούσαν περίπου απαγορευτική την κλής από σταθερό ή κινητό από το ένα κράτος – μέλος στο άλλο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα