Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Προκλητικές συμπεριφορές

Εμμέσως πλην σαφώς δόθηκε απάντηση που από καιρό παρέμενε αδιευκρίνιστη, στο ερώτημα, πώς θα αντιδρούσε ο κ. Σαμαράς στη διαφαινόμενη πολιτική του αποδόμηση. Ο πρώην πρ/ργός, με την απουσία του απ’ τη Βουλή στην ψηφοφορία της τροπολογίας για το ποδόσφαιρο, αμφισβήτησε ανοιχτά και επιδεικτικά τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος ζήτησε απ’ τους βουλευτές πειθαρχία με την απειλή διαγραφής. Η πράξη του κ. Σαμαρά είναι συνέχεια του “αντάρτικου” που σήκωσε, όταν πριν ένα 20ήμερο σε μια άλλη κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή της κας Σακελλαροπούλου ως προέδρου της Δημοκρατίας απουσιάζοντας, έστειλε τηλεομοιοτυπική επιστολή, ότι θα ψήφιζε θετικά, αν ήταν παρών, η οποία δεν ελήφθη υπ’ όψιν.
Κατά τους πολιτικούς σχολιαστές πρόκειται για έμμεση και προκλητική διαμαρτυρία της μη επιλογής του προσώπου του αφ’ ενός ως επιτρόπου της Ε.Ε. που θα ‘παιρνε και την αντιπροεδρία της Κομισιόν και αφ’ ετέρου, ότι δεν προτάθηκε για το αξίωμα του ανωτάτου άρχοντος.
Στον εκφοβισμό της διαγραφής δεν υπήρξε συνέχεια. Ο κ. Σαμαράς «ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν». Αδιευκρίνιστο αν μπορούσαν, να του ζητήσουν και γιατί δεν τόλμησαν. Ποιος άραγε κρατάει ποιόν; Πάντως στους συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μ. Μαξίμου επικρατει αμηχανία. Για να δικαιολογήσουν δε την πρόκληση είπαν τελικά, ότι «δόθηκαν εξηγήσεις». Τώρα αν τις κράτησαν μυστικές υπό το πλέγμα των συνθηκών, που επικρατούν την παρούσα περίοδο, είναι ένα άλλο θέμα. Πάντως έχει δημιουργηθεί εσωκομματικό ζήτημα, που θα είχε αποσοβηθεί, αν, όταν ο κ. Μητσοτάκης φοβέριζε περί διαγραφής, δεν υπολόγιζε ότι εκείνος, που δεν θα ψήφιζε, θα ήταν ο κ. Αντώνης Σαμαράς.
Ο σημερινός πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν επηρεάζεται από το παρελθόν του ακροδεξιού στις πολιτικές αντιλήψεις κ. Σαμαρά εκλεκτού του Ευαγγ. Αβέρωφ, μέντορας του οποίου υπήρξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην πολιτική σκηνή, που δεν δίστασε να του το ανταποδώσει με την “Συμπιλίδειο” χειρονομία. Ξεχνά πάλι τίνι τρόπω επέστρεψε στο κόμμα χάριν του κ. Κώστα Καραμανλή, πώς κέρδισε την αρχηγία της Ν.Δ. και διέγραψε την κα Ντόρα Μπακογιάννη, δείχνοντας έτσι ποιές είναι οι προθέσεις του έναντι της οικογένειας Μητσοτάκη. Οι δύο προεξάρχοντες πολιτικοί της Ν.Δ., που βρίσκονται αντιμέτωποι, δείχνουν να ασπάζονται, ότι οι αξίες μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο και όταν αποκτούν ισχύ προσανατολίζονται στην προσπάθεια της απεξάρτησής τους ο ένας απ’ τον άλλον. Από τα “αδειάσματα” του κ. Μητσοτάκη στον κ. Σαμαρά για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, του σκανδάλου της Νovartis, του Ευρωπαίου επιτρόπου και του προέδρου της Δημοκρατίας συμπεραίνεται, ότι θα κλιμακωθεί η ένταση. Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ τους, δεν φαίνεται να γίνει πραγματικότητα. Αυτονομείται σιγά – σιγά και του γυρνάει την πλάτη. Ο τέως αρχηγός της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργός θα αυξάνει σταδιακά τις κινητοποιήσεις του σε αντεπιθέσεις και συγκρούσεις με την αντίληψη, ότι θα μείνει έξω απ’ τη φθορά και το αναμενόμενο, κατ’ αυτόν, πολιτικό κόστος του κ. Μητσοτάκη, για να επιπλεύσει.
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ρήξη είναι αναμενόμενη και θεωρούν παράδοξο τη μέχρι σήμερα συμπόρευση την οφειλομένη μόνο στο νεοφιλελευθερισμό Μητσοτάκη παρά τον χαρακτηρισμό του κ. Σαμαρά ως εθνικιστή και λαϊκοδεξιό!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες