Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Πρόκληση και μεταμέλεια

Σάλο προκάλεσε η απόφαση του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος έγινε το πρόσωπο της ημέρας, να παραστεί στο πλευρό του Ερντογάν του Τουρκοκύπριου Τατάρ και λοιπών Τούρκων επισήμων στην εκδήλωση των εγκαινίων για το “Τουρκικό Σπίτι”, το κτήριο ουρανοξύστης κοντά στον ΟΗΕ. Εκεί θα στεγαστούν όλες οι Τουρκικές αρχές, ακόμα και οι μυστικές υπηρεσίες.
Η συμμετοχή ήταν μια δυσάρεστη ιστορία, που προκάλεσε την οργή και την απογοήτευση της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ. Οι Ελληνικές αρχές είχαν ζητήσει διακριτικά απ’ τον αρχιεπίσκοπο, να μην παραβρεθεί στα εγκαίνια, αλλά δεν ξέρουμε τι ειπώθηκε στο παρασκήνιο, διότι απάντηση δεν δόθηκε και ο κ. Ελπιδοφόρος πήγε στα εγκαίνια. Αν εκτιμούσε με άλλο πνεύμα τα πράγματα, θα μπορούσε, να επικαλεσθεί “διπλωματική ασθένεια” και να μην προκαλούσε καμία ενόχληση. Ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος εκδήλωσε δυσαρέσκεια, ο δε Κύπριος πρόεδρος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο στα γραφεία της Επισκοπής στο Μανχάταν, επικαλούμενος βεβαρυμένο πρόγραμμα.
Το Συμβούλιο του Ελληνοαμερικανού και Κυπριακού λόμπι, όπως και οι Κωνσταντινουπολίτες της Αμερικής ομιλούν για απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Ελπιδοφόρου, εξέφρασαν δε την απογοήτευσή τους την ώρα, που ο Τατάρ επιμένει στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο κατά παράβασιν των ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού. Μερίδα των Ελληνοαμερικανών έθεσαν το ερώτημα, μήπως κινηθούν οι διαδικασίες αντικατάστασης του κ. Ελπιδοφόρου. Λέγεται, ότι ο αρχιεπίσκοπος επικοινωνούσε με τον κ. Βαρθολομαίο, αλλά δεν διευκρινίζεται, αν ήταν ενήμερος για την παρουσία του στα εγκαίνια του ουρανοξύστη.
Κατόπιν αυτών των αντιδράσεων συνεργάτες του κ. Ελπιδοφόρου ανακοίνωσαν, ότι ο αρχιεπίσκοπος απεδέχθη την πρόσκληση για εθνικούς λόγους, ωστόσο καταλαβαίνει ότι αυτό, που έκανε, δεν το εννοούσε υπό την κακήν έννοιαν, ότι αντιλαμβάνεται την πικρία, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των Κυπρίων. Παρασύρθηκε απ’ τις προσπάθειές του για στήριξη του Οικ. Πατριαρχείου, το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης και της διατήρησης του θρησκευτικού διαλόγου.
Το μήνυμα που στέλνει είναι, ότι δεν είχε στόχο, να προκαλέσει και διχάσει. «Λυπάμαι, είπε ο κ. Ελπιδοφόρος, ειλικρινά για την οδύνη, που προκάλεσα σε Ελληνοκυπρίους και τους αδελφούς μου ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο».
Επί της ουσίας είναι αίτημα συγγνώμης, που ήρθε μετά τις καθολικές αντιδράσεις. Οσον αφορά τον κ. Μητσοτάκη είχε προγραμματισθεί, να επισκεφθεί το “Grοund Zero” και κατόπιν θα συνοδεύετο απ’ τον αρχιεπίσκοπο στα “θυρανοίξια” του νέου Ιερού Ναού του Αγ. Νικολάου, πράγμα που δεν έγινε. Παρουσιάσθηκε στην εκδήλωση που οργανώνει κάθε χρόνο η ομογένεια, στην οποίαν πάντοτε προσφωνεί τον πρ/ργό ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, αλλά τούτη τη φορά έκανε την ομιλία του, απόντος του κ. Ελπιδοφόρου.
Εικάζετο ότι την τελευταία στιγμή θα υπάρξει συνάντηση των δύο ανδρών, όχι στην Αρχιεπισκοπή, αλλά άτυπη και ανεπίσημη, πιθανόν στα γραφεία της αντιπροσωπείας της χώρας μας στον ΟΗΕ. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να φανεί ανακόλουθος, ύστερα απ’ την εκφρασθείσα “συγγνώμη”, την οποίαν ίσως θεωρεί επαρκή. “Να σπάσει ο πάγος”!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες