Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Πρόγραμμα εκδηλώσεων “Ανοιχτά Πανιά”

Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των φετινών δράσεων του Φεστιβάλ «Ανοιχτά Πανιά», το οποίο βρίσκεται στο νέο micro-site: anoixtapania.gr.

Συνοπτικά, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, στα φετινά Ανοιχτά Πανιά θα δούμε:

Αύγουστος
Στις 25 – 30 Αυγούστου, την εικαστική εγκατάσταση Σελασφόρος (ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ), που περιλαμβάνει υφαντό έργο, video art, land art, με έμπνευση από ην ιστορία του Αρκουδόσπηλιου στη Χερσόνησο Ακρωτηρίου, από τις Μαρίνα Βελησιώτη και Μαλβίνα Παναγιωτίδη. Θα παρουσιαστεί σε διάφορα χωριά και χώρους της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου.

Σεπτέμβριος
Στις 22 -24 Σεπτεμβρίου, τη μουσική περιπατητική περφόρμανς Αηδόνι στη στράτα (ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ) της Γεωργίας Καρύδη, που αντλεί υλικό από τα ριζίτικα τραγούδια και περιλαμβάνει τη δημιουργία επιτοίχιου ψηφιδωτού από κεραμικά θραύσματα. Το καλλιτεχνικό έργο θα πραγματοποιηθεί στη Δ.Ε. Κεραμιών.
Στις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, τη χορογραφική-ηχητική εγκατάσταση/περιήγηση MOVING THE ARCHIVE από την ομάδα Undercurrent (Χριστίνα Καραγιάννη, Έλενα Νοβάκοβιτς, Νάσια Φουρτούνη), που αναδεικνύει ποικιλόμορφες πτυχές της τοπικότητας της Κρήτης, μέσω μιας εξερεύνησης της έννοιας του αρχείου.

Οκτώβριος
Στις 19 – 22 Οκτωβρίου την περφόρμανς BLACK & WHITE / COLOR ή THE TOURISTIC POLAROIDS της Ομάδας Ντουθ (Βάσια Ατταριάν, Μυρτώ Μακρίδη, Δημήτρης Τάσαινας), που προτείνει έναν ιδιότυπο σκηνικό τουριστικό οδηγό για την αθέατη αλλά και την κλισέ ιστορία της πόλης των Χανίων.
Στις 23 – 27 Οκτωβρίου, τις ηχητικές εγκαταστάσεις Ichorous (ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ) της Φωτεινής Κόκκαλη, στην υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας στα Χανιά και στην Κρήνη της Περβολίτσας στην περιοχή του Ακρωτηρίου, που «αναμορφώνουν» το άλλοτε αναβλύζον νερό σε ήχο.


Νοέμβριος
Στις 1 – 10 Νοεμβρίου, σε αθλητική εγκατάσταση της πόλης των Χανίων, η Ίρις Καραγιάν παρουσιάζει το Ακουστικό και χορογραφικό έργο Συνομιλίες / Χανιά, που εξετάζει τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων της πόλης που ασχολούνται με τον αθλητισμό και καταγράφει ηχητικά, ενσώματα και χωρικά τις μνήμες και τις σκέψεις τους.
Στις 8 – 10 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης συναντά τον Γιώργη Μανωλάκη σε μία μουσική συνομιλία ανάμεσα στην κρητική μουσική παράδοση και τη jazz, στη μουσική performance Crossroad.
Στις 9 – 12 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Δημήτρης Βλησίδης, οι Κωνσταντίνα Βούλγαρη και Κυριακή Φωτιάδου παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία των Χανίων, το Ιτζεδίν ή Φυλακές Καλαμίου, Γράμμα από το μέλλον στους ισοβίτες του Ιτζεδίν – Ένα ντοκιμαντέρ για το φρούριο που έγινε φυλακή.
Στις 15 – 30 Νοεμβρίου οι Ελεάννα Ποντικάκη, Scope Architects, Βάσω Πρωτοπαπαδάκη και Θάλεια Ραυτοπούλου παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση-δράση Πες το αθέατο / Tell the unseen, μία βιωματική δράση όπου η αθέατη ιστορία της πόλης αναδεικνύεται μέσα από τις προσωπικές ιστορίες των κατοίκων της.
Στις 18 – 30 Νοεμβρίου, η Χριστίνα Σκουτέλα παρουσιάζει το Desire is a place, μία solo performance installation για τον τρόπο σύνδεσης της έννοιας της επιθυμίας με το αστικό τοπίο, με υλικά από τον δημόσιο χώρο, βίντεο και φωτογραφίες, σε συνδυασμό με κείμενο, λόγο, σώμα και κίνηση.

Δεκέμβριος
Στις 1 – 10 Δεκεμβρίου στον Εκθεσιακό χώρο του Ισογείου στο Μεγάλο Αρσενάλι οι Ανθούλα Μαρινάκη και Θοδωρής Προδρομίδης παρουσιάζουν το συμμετοχικό έργο Αυτές τις ημέρες, που εξερευνά τη σχέση μεταξύ ανθρώπων, πόλης και ταυτοτήτων, κάνοντας μία παραστατική χρήση του αστικού ιστού των Χανίων.
Στις 14 – 17 Δεκεμβρίου, στη Νέα Χώρα, η Κωνστάντζα Καψάλη συνθέτει ένα πορτραίτο της συνοικίας της Νέας Χώρας Χανίων, με έμπνευση από τα πρώτα κινηματογραφικά πορτραίτα πόλεων των δεκαετιών του 1920 και του 1930 (City Symphonies), στο έργο Ex ante facto: Νέα Χώρα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα