Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Πρόεδροι στη… “σέντρα”

Είναι σφάλµα να µην παραδέχεται κάποιος τα λάθη του ή των δικών του σε όποια βαθµίδα της εξουσίας και αν βρίσκεται. Γίνεται θύµα των λαθών του, εκτός αν τα λάθη είναι η ζωή του. Ο λόγος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για τον οποίο ο Μακάρθι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε το πράσινο φως να αρχίσουν προκαταρκτικές έρευνες µετά από καταγγελίες που αφορούν «κατάχρηση εξουσίας, παρεµπόδιση και διαφθορά».
Η καταγγελία που απασχολεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων προέκυψε από τον υιό Χάντερ Μπάιντεν, ο οποίος κατηγορείται ότι ενέχεται για «φορολογικά εγκλήµατα που σχετίζονται µε επιχειρηµατικές του δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ. Πρόκειται για δουλειές που έκανε µε Ουκρανούς, που αν τούτο τεκµηριωθεί, θα προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία γι’ αυτόν και τον πατέρα του πρόεδρο και θα αποτελέσει καθοριστική αντιπαράθεση µεταξύ Μπάιντεν – Τραµπ στις επόµενες προεδρικές εκλογές. Λέγεται ότι ο υιός χρηµατοδοτούσε βιοεργαστήρια µε 500.000 $ για προγράµµατα βιοόπλων, τοποθτηθείςς σε µια ουκρανική εταιρεία µε αρκετές δεκάδες χιλιάδες $ µηνιαίο µισθό.
Κατά συγκυρίαν έχουν δροµολογηθεί ήδη σε οµοσπονδιακό επίπεδο επικείµενες δίκες για τον Τραµπ, που µπορεί να γίνονται ενώ θα στήνονται προεδρικές κάλπες σ’ έναν χρόνο από σήµερα. Η δίωξη του Χάντερ Μπάιντεν είναι πιθανή, καθόσον τον στοχοποιούν οι Ρεπουµπλικανοί που ελέγχει ο Τραµπ και τούτο θα ’χει αντίκτυπο στον πρόεδρο πατέρα του.
∆εν φθάνουν αυτά για τον Μπάιντεν, ήρθε και η παραίτηση του Γερουσιαστή Μενέντεζ από πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, κλειδί στην εξωτερική πολιτική Μπάιντεν και “κόκκινο πανί” για την Άγκυρα. Κατηγορείται αυτός και η σύζυγος του για δωροδοκία και έχουν κληθεί µαζί µε τρεις άλλους µεσάζοντες Άραβες, να εµφανιστούν στις 27/9/23 ενώπιον του δικαστηρίου.
Ο Μακάρθι µίλησε για «σοβαρές και αξιόπιστες κατηγορίες που δίνουν εικόνα διαφθοράς». Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την απόφαση του Μακάρθι, τονίζοντας ότι «οι Ρεπουµπλικανοί ερευνούν 9 µήνες και δεν έχουν βρει στοιχεία για παραπτώµατα». Υπ’ όψιν η συνταγµατική επιταγή των ΗΠΑ ότι «ένας πρόεδρος µπορεί να παραπεµφθεί για “προδοσία”, “δωροδοκία”, άλλα υψηλά εγκλήµατα ή αδικήµατα», κάτι που µπορεί να του στοιχίσει την απώλεια του αξιώµατός του.
Αν δεν βρεθεί πολιτική λύση στη σύγκρουση Τραµπ – Μπάιντεν, τα πράγµατα ίσως πάρουν ριζική και απροσδόκητη τροπή στις ΗΠΑ. Πάντως η ζηµιά έχει γίνει στην εξωτερική πολιτική της υπερδύναµης ένεκα της αξιοπιστίας των ηγετών της και σήµερα είναι απρόβλεπτο πώς θα διεξαχθεί η εκλογική αναµέτρηση των δύο.
Εµείς σε πολλά µιµηθήκαµε τους Αµερικανούς. Στο θέµα της απονοµής δικαιοσύνης για ποινικά αδικήµατα υψηλόβαθµων πολιτικών έχει ψηφιστεί λαβυρινθώδης νοµοθεσία µε αποκορύφωµα το “ακαταδίωκτο”!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα