Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Προχωρούν οι διαγωνισμοί ελαιοτριβείων για την ποιότητα και διάθεση ελαιολάδου

■ Σε εξέλιξη οι δειγματοληψίες για ποιότητα και οι δηλώσεις για συμμετοχή στην διάθεση

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι δύο διαγωνισμοί, ποιότητας και διάθεσης ελαιολάδου ελαιοτριβείων και τυποποιητηρίων που οργανώνει ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Ινστιτούτο Ελιάς, το ΜΑΙΧ, Πανεπιστήμια και άλλους ελαιουργικούς φορείς.
Ο διαγωνισμός ποιότητας, στον οποίο συμμετέχουν δωρεάν ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Την περίοδο αυτή εκτελούνται οι δειγματοληψίες ελαιολάδου από τις δεξαμενές 20 και τόνων των 60 ελαιοτριβείων που έχουν δηλώσει συμμετοχή.
Τα δείγματα λαμβάνονται από Επιτροπές που έχουν συσταθεί κατά περιοχές από υπάλληλους των ΔΑΟΚ, των Δήμων και του ΣΕΔΗΚ . Και αυτό για να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία της ταυτότητας αλλα. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι δειγματοληψίες στους Δήμους Σητείας, Αποκορώνου και Πλατανια όπου υπήρχαν αρκετές δηλώσεις συμμετοχής. Στους άλλους Δήμους όπου υπάρχουν συμμετοχές θα συνεχιστούν επόμενο δεκαήμερο.
Οι αναλύσεις των χημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών θα γίνουν από τα πιστοποιημένα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ελιάς, ενώ οι αναλύσεις για υπολείμματα θα γίνουν από πιστοποιημένο ιδιωτικό εργαστήριο που διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό.
Η αποστολή των δειγμάτων για αναλύσεις, θα γίνει με κωδικούς και όχι με ονόματα, ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για την αντικειμενικότητα τους.
Διαγωνισμός διάθεσης
Ο διαγωνισμός διάθεσης του ελαιολάδου παραγωγών από ελαιοτριβεία, που οργανώνει ο ΣΕΔΗΚ, στοχεύει στην βράβευση των ελαιοτριβείων που εφαρμόζουν πρακτικές οι οποίες εξασφαλίζουν διαφάνεια και ανταγωνιστικότητα των αγοραστών και επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς τις τιμές παραγωγού.
Στον διαγωνισμό αυτό μπορούν να συμμετάσχουν δωρεάν Συνεταιρικά και ιδιωτικά ελαιοτριβεία που διαθέτουν ελαιόλαδο για λογαριασμό των παραγωγών, εφόσον αποδέχονται τους όρους του διαγωνισμού.
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό που προβλέπει υποβολή σχετική αίτησης παρατάθηκε μέχρι τέλη Φεβρουαρίου 2023 ενώ η υποβολή έκθεσης θα γίνει μέχρι αρχές Οκτωβρίου 2023 σύμφωνα με σχετικά υποδείγματα.
Λεπτομέρειες για τις πρακτικές που θα αξιολογηθούν, τον τρόπο αξιολόγησης, τα βραβεία που θα απονεμηθούν κ.α. αποστέλλονται στα ελαιοτριβεία που θα υποβάλουν μέχρι τέλη Φεβρουαρίου 2023 δήλωση ενδιαφέροντος στο e-mail: acomcha@otenet.gr ή info@sedik.gr

 

**Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.
Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα