Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Προχωρά το καταφύγιο αδέσποτων στο Ακρωτήρι

» Απόρριψη προσφυγής από την Αποκεντρωμένη

Στην απόρριψη της προσφυγής 27 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και του προέδρου της κοινότητας Κουνουπιδιανών απέναντι στην απόφαση του Δήμου Χανίων για την αποδοχή της συμμετοχής του στo πλαίσιo του προγράμματος “Φιλόδημος ΙΙ” της κατασκευής, συντήρησης και εξοπλισμού καταφυγίου αδεσπότων ζώων στο Ακρωτήρι, προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
H απόρριψη της προσφυγής δεν έχει να κάνει τόσο με την ουσία της υπόθεσης όσο με το ότι το Δημοτικό Συμβούλιο μ πορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση από τη στιγμή που έχει “θέση πρότασης και ως εκ τούτου στερείται εκτελεστότητας”.
Ειδικότερα στην προσφυγή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι σημείωναν μεταξύ άλλων πως το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση στις 19-02-2020 και ότι «κατά την έναρξη της συνεδρίασης, προετάχθη η συζήτηση –ενημέρωση του Δημάρχου επί επίκαιρων σοβαρών θεμάτων του Δήμου που διήρκησε κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ.8 του Κανονισμού Λειτουργίας του σώματος τρείς ώρες από την έναρξη της.
Στην συνέχεια και ενώ η συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης προχωρούσε κανονικά φτάνοντας στο υπ. αριθμ. 7 θέμα και ενώ είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Προέδρου και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων η διακοπή της συνεδρίασης περί ώρα 23.00 και συνέχιση αυτής την Παρασκευή 21-2-2020, αίφνης ετέθη σε ψηφοφορία και έγινε αποδεκτή η πρόταξη συζήτησης του επίμαχου υπ αριθμ. 22 θέματος.
Η συζήτηση διήρκεσε μέχρι την πέμπτη πρωινή ώρα της επόμενης ημέρας, οπότε και παρά τις διαμαρτυρίες και αφού είχαν αποχωρήσει λόγω σοβαρών ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων δημοτικοί σύμβουλοι, έγινε δεκτή η εισήγηση του αγορητή, με εσφαλμένη όμως καταμέτρηση των ψήφων αφού ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Λιβάνιος προσμετρήθηκε ως απέχων ενώ στην πραγματικότητα καταψήφισε την εν λόγω εισήγηση.
Το γεγονός αυτό υπήρξε συνέπεια της αδικαιολόγητης εμμονής και επιμονής ολοκλήρωσης της συζήτησης ενός τόσο σημαντικού και σοβαρού θέματος σε μία συνεδρίαση και μάλιστα κατά προτεραιότητα, σε χρόνο που δεν συνάδει με την λογική, εύρυθμη και γόνιμη λειτουργία ενός δημοτικού συμβουλίου. »
Σύμφωνα με τους δημοτικούς συμβούλους υπήρξαν μια σειρά από παραβάσεις τόσο της νομοθεσίας, όσο και του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. από τη δημοτική αρχή.
Η “Αποκεντρωμένη διοίκηση” έκρινε απαράδεκτη την προσφυγή καθώς «η προσβαλλόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως εκδοθείσα στα πλαίσια της προαναφερόμενης πρόσκλησης του υπουργείου Εσωτερικών για ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» υπέχει θέση πρότασης ως εκ τούτου στερείται εκτελεστότητας και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα πριν την έκδοση της εγκριτικής πράξης αποδοχής της στην οποία και ενσωματώνεται αφ ετέρου δε οι προβαλλόμενοι λόγοι επί της διαδικασίας λήψης της αφορούν στην ουσιαστική κρίση και ελεύθερη βούληση του σώματος να προτάξει, συζητήσει και λάβει απόφαση επί του εν λόγω θέματος, η οποία τυγχάνει ανέλεγκτη στα πλαίσια ελέγχου νομιμότητας της Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ».
Η Αποκεντρωμένη διοίκηση τονίζει επίσης πως «δεν στοιχειοθετείται εν προκειμένω ακυρότητα της διαδικασίας».
Σε βάρος της απόφαση της Αποκεντρωμένης, οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορεί να προχωρήσουν σε προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152.
Η “Αποκεντρωμένη” απέρρριψε ανάλογη προσφυγή του πολίτη και πρώην δημοτικού σύμβουλου κ. Νεκτάριου Αλεξανδράκη για το ίδιο θέμα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα