Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Προχωρά η ενεργειακή διασύνδεση

Προχωρά η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, όπως επισημάνθηκε στο 22ο διήμερο Εθνικό συνέδριο: «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017: Οι Αγορές Ενέργειας σε Πορεία Μετασχηματισμού» από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις που αφορούν στην ενεργειακή ανάπτυξη.
Οπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, οι αναφορές στην Κρήτη ήταν πολλές:

Σ’ ότι αφορά την «μικρή» διασύνδεση του νησιού με τη Πελοπόννησο αναφέρθηκε ότι προχωρά κανονικά μετά από μία μικρή τροποποίηση της όδευσης στην Λακωνία που δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα του έργου. Για την «μεγάλη» διασύνδεση που αποτελεί και τμήμα του Euro Asia Interconnector που συνδέει την Κύπρο και το Ισραήλ με την Ελλάδα, μέσω Κρήτης, τονίστηκε ότι υπάρχουν επιπλέον θετικές συμφωνίες για την πραγματοποίηση της με ορίζοντα το 2023.

Σ’ ότι αφορά τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης αναφέρθηκε το θετικό κλίμα που υπάρχει με το έκδηλο ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών και τις προοπτικές ανάπτυξης και αναβάθμισης της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας και της Κρήτης.
Για τον σχεδιαζόμενο αγωγό μεταφοράς φυσικού αε- ρίου East Med που θα ενώνει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης τονίστη- κε η γεωπολιτική σημασία του έργου για την ενεργεια- κή ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης και τον πολλα- πλό του ρόλο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποδομές φυσικού αερίου στη χώρας μας.
Στο συνέδριο συμμετείχαν και έκαναν παρουσιάσεις ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο Γενικός Γραμματέας Βερροιόπουλος, οι Πρόεδροι της ΔΕΗ, των Ελληνικών Πετρελαίων, του Ανεξάρτητου Δια- χειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργει- ας, του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της Δημόσιας Επι- χείρησης Αερίου, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, καθηγητές Πανεπιστημίου, κ.α. Στο συνέδριο συμμετείχε επίσης ο Νίκος Ζωγραφάκης δι- ευθυντής Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα