Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Προχειρότητες στη χαρτογράφηση περιπατητικών διαδρομών στα Χανιά

» Λάθη – παραλείψεις επισημαίνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων

 

Πολλές ενστάσεις και αναφορές για “φάουλ” στη σήμανση των μονοπατιών που έχει υλοποιηθεί στo πλαίσιo της πρωτοβουλίας Chania Trails, που “τρέχει” η Περιφέρεια Κρήτης, καταθέτει ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων. Την ίδια στιγμή από μεριάς της Περιφέρειας η απάντηση κάνει λόγο για «υπερβολές που δεν έχουν βάση».

Σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο σήμανσης των μονοπατιών του Chania Trails καταθέτει ο πρόεδρος του Ορειβατικού κ. Σ. Μπαδογιάννης.

Mιλώντας στα “Χ.ν.”, ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου κ. Σταύρος Μπαδογιάννης αναφέρθηκε στην πρόσφατη εκδρομή στη διαδρομή “Λικοτιναρά – Γεωργιούπολη”, ένα από τα 13 μονοπάτια που έχουν σημανθεί στον Αποκόρωνα.
«Αυτά που συναντήσαμε ήταν απερίγραπτα! Η σήμανση των μονοπατιών γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. Έπρεπε να δείξουν στον εργολάβο τι πρέπει να κάνει» λέει ο κ. Μπαδογιάννης, συμπληρώνοντας πως «με την Περιφέρεια δεν είμαστε σε κόντρα, είμαστε σε συνεργασία αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε αυτά που βλέπουμε».
Έχοντας την εμπειρία της πρόσφατης επίσκεψης, ο κ. Μπαδογιάννης μάς επισημαίνει τις βασικές αστοχίες:
• ΠΑΣΣΑΛΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: «Ένα στύλος σήμανσης που είναι ένα μέτρο προβλέπεται – για να κρατηθεί στην επιφάνεια – να χωθεί σε βάθος 25 εκ. Εμείς είδαμε στύλους στα 5 εκ., με αποτέλεσμα να πέφτουν πολύ εύκολα με ένα άγγιγμα! Τρεις στύλοι ήταν πεσμένοι στο μονοπάτι “Λικοτιναρά – Γεωργιούπολη” όταν η σήμανση είχε γίνει πριν από ένα μήνα!».
• ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΤΙΟΥ: «Και στο μονοπάτι “Λικοτιναρά – Γεωργιούπολη” αλλά και σε άλλα, η σήμανση έχει γίνει στο έδαφος και σε μικρές πέτρες που μετακινούνται. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά! Βάφεις στο πλάι, στο ύψος του ματιού, δεν βάζεις τη σήμανση στο έδαφος που θα καλυφθεί από χώματα, ακαθαρσίες ζώων κ.ά. Επίσης, δεν μπορεί η σήμανση να είναι σε έκταση 5Χ5, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κάτι τέτοιο! Παντού είναι 20Χ25! Μας λένε ότι όλες οι οι διαδρομές είναι σε ψηφιακούς χάρτες με GPS. Μα οι άνθρωποι θα πηγαίνουν να απολαύσουν τη διαδρομή και τη θέα ή θα κυκλοφορούν με το κινητό στα χέρια να ψάχνουν που βρίσκονται; Και πόσοι σήμερα έχουν GPS; Έχουν όλοι;».
• ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ: «Σε κάποια μονοπάτια όπως π.χ. Στον Κουρνά κάποιος περιέφραξε το σημείο από όπου περνούσε το μονοπάτι. Θα κάναμε τη διαδρομή και πήγαν από την Περιφέρεια και έβαλαν κορδέλες για να μην περάσει ο κόσμος από το σημαδεμένο μονοπάτι αλλά να ακολουθήσει άλλη διαδρομή».
Ο κ. Μπαδογιάννης αναφέρεται στη μεγάλη σήμανση που έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 με πρωτοβουλία του κ. Θ. Χουλιόπουλου. «Τότε είχαμε πάρει οδηγίες από τον κορυφαίο στη σήμανση μονοπατιών Τάσο Ρήγα και με εθελοντές σημάναμε 10 μονοπάτια. Σε αυτά τα μονοπάτια δεν χάθηκε κανείς! Γιατί; Γιατί έχει γίνει σωστή σήμανση» επισημαίνει. Τα μονοπάτια αυτά είναι τα: Ζούρβα- Τρομάρισσα, Ταύρη- Σφακιανό Φαράγγι- Χ. Σφακίων, Κουστογέρακο- Σπηλιά Πολύφημου- Σούγια, Κάμποι- Βόλικας- Κορυφή Σπαθί, Βόλικας- Σπηλαιοβάραθρο Μηλέ- Ανώπολη- Λουτρό, Αγ. Ιωάννης- Αγ. Παύλος Σφακίων, Αγ. Ιωάννης- Σπηλιά Κορμοκόπου, Γωνί- Άμπελος- Ασφένου- Αγ. Νεκτάριος Σφακίων, Σηρικάρι- Πολυρρήνια.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

 

Για «μονοπάτια σε άψογη κατάσταση» κάνει λόγο ο κ. Δ. Μιχελογιάννης, υπεύθυνος από την Περιφέρεια για το Chania Trails.

«Δεν χάνουμε απλά το δάσος βλέποντας το δέντρο, αλλά οι επισημάνσεις που μου αναφέρατε είναι σαν να χάνουμε το δάσος και να κοιτάμε ένα κλαδάκι του δέντρου!» είναι το σχόλιο του κ. Δημήτρη Μιχελογιάννη (υπεύθυνος από την Περιφέρεια για το πρόγραμμα Chania Trails), όταν τού θέσαμε τις ενστάσεις των ανθρώπων του Ορειβατικού.
«Οι μελέτες έχουν γίνει από την “Paths of Greece”, την κατά τεκμήριο κορυφαία εταιρεία στη χώρα μας στον τομέα αυτό και εμείς τις υλοποιούμε. Ολοκληρωμένες διαδρομές στο πεδίο είναι οι 7 διαδρομές των Χανίων που είχε υποδείξει ο Ορειβατικός και οι 13 του Αποκόρωνα που είναι σε πιλοτική μορφή. Σε ό,τι αφορά τις διαδρομές στα όρια του Δήμου Χανίων, τις πρότεινε ο Ορειβατικός. Μέσα στην πανδημία όταν παραδόθηκαν είχαν σημαντικά προβλήματα και μάλιστα είχε γραφτεί και ένα άρθρο στα “Χ.ν.” με επικριτική διάθεση που επεσήμαινε πολλά πράγματα. Μέσα από τη συντήρηση που είναι “το Α και το Ω” σε αυτές τις προσπάθειες και την υλοποιεί η “Αναπτυξιακή” της Περιφέρειας, πλέον αυτά τα μονοπάτια είναι σε άψογη κατάσταση. Σημειώνω πως η “Αναπτυξιακή” κάνει συντήρηση 2 με 3 φορές το χρόνο και δεν υπάρχει κανένα άλλο δίκτυο μονοπατιών στην Κρήτη που να γίνεται κάτι ανάλογο. Τώρα αν σε μια διαδρομή στον Αποκόρωνα μπήκε μια σήμανση με πινέλο λευκό-κόκκινο χαμηλά όταν 3 μέτρα πριν και 3 μέτρα υπάρχει σήμανση, θεωρώ ότι είναι υπερβολικό να μιλάμε για κακή σήμανση» επισημαίνει ο κ. Μιχελογιάννης.

Ο ίδιος δίνει έμφαση στους ψηφιακούς χάρτες που έχουν γίνει για τις διαδρομές. «Στον Αποκόρωνα οι διαδρομές περνάνε από το σύνολο σχεδόν των πολιτιστικών μνημείων του Δήμου. Τις παρουσιάσαμε πιλοτικά τον Οκτώβριο, ώστε να τις περπατήσει ο κόσμος, διορθώσαμε τα λάθη, ακούγοντας τις παρατηρήσεις του. Διαπιστώθηκαν μικρές αρρυθμίες π.χ. στη διαδρομή στη λίμνη Κουρνά ή στο Βαφέ, που όμως αντιμετωπίσθηκαν! Και πραγματικά δεν μπορώ να δεχτώ αναφορές στο διαδίκτυο ότι “χάθηκαν” στις διαδρομές. Ο ψηφιακός χάρτης που μπορεί να κατεβάσει ο οποιοσδήποτε δωρεάν στο κινητό του είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο απίστευτης ποιότητας, για τον οποίο ο έμπειρος διασώστης Γ. Σμπυράκης μουύέλεγε ότι και να θέλεις να χαθείς,δεν χάνεσαι! Πρόσφατα τις διαδρομές τις έκαναν οι Ορειβατικοί Αγ. Νικολάου, Ρεθύμνου και δεν είχαν κανένα παράπονο, ενώ αυτές τις ημέρες τα δύο μεγάλα περιοδικά πεζοπορίας της Γαλλίας έχουν από 15 σελίδες αφιερωμένες στις πεζοπορικές διαδρομές του Αποκόρωνα! Το επόμενο διάστημα θα έχουμε τις διαδρομές του Πλατανιά, μέχρι τέλος τους έτους στο Σέλινο, ενώ ακολουθούν Σφακιά και Κίσσαμος». Παράλληλα, ο κ. Μιχελογιάννης αναφέρεται και στην προσπάθεια να συσταθεί στη χώρα μας “Ομοσπονδία Πεζοπορίας” καθώς διαπιστώνεται μια αντιπαράθεση με τους κατά τόπους Ορειβατικούς Συλλόγους, που έχουν διαφορετική θεώρηση για τα συγκεκριμένα θέματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

3 Comments

  1. lt’s easy to get lost on many paths as they are not very well defined !! Stray off a mountain path ( or any path lower down ) in June,July and August , get lost and then run out of water then you’ve had it !!! lt’s happened before ! So why is it wrong to mark them with paint ?

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα