Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

PRIdE: Ευρωπαϊκό επιμορφωτικό πρόγραμμα Erasmus+

» Για την ενσωμάτωση και την αποδοχή της διαφορετικότητας

To 5ο Γυμνάσιο Χανίων συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus KA1 «PRIdE: Promoting Inclusive eDucation and training in school». Το περιεχόμενο του προγράμματος είναι η προσέγγιση της διαφορετικότητας και ποικιλομορφίας στην τάξη. Το αντικείμενο αυτό είναι για την σχολική κοινότητα του 5ου Γυμνασίου Χανίων σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίος εκπαιδευτικός στόχος και πρόκληση.

Επιπλέον ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των μειονοτήτων είναι για τη σχολική μας κοινότητα αξίες αυταπόδεικτες και διαχρονικές, με τις οποίες πιστεύουμε ότι πρέπει να οργανώνεται η καθημερινή μας ζωή. Αυτές οι αξίες θεωρούμε ότι προετοιμάζουν τους μαθητές μας να ενταχθούν σε μια κοινωνία όπου επικρατεί η πολυφωνία, η ανοχή, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα μεταξύ όλων.

Για τους λόγους αυτούς συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό επιμορφωτικό πρόγραμμα PRIdE, οι στόχοι του οποίου είναι:

– Η βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων, της εμπειρίας, των γνώσεων, και της παιδαγωγικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μαθητών από διαφορετικό κοινωνικό υπόβαθρο, να μεταδώσουν κοινές θεμελιώδεις αξίες, να αναλάβουν ενεργό στάση ενάντια σε όλες τις μορφές διακρίσεων και ρατσισμού.

– Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης και της φήμης του σχολείου σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

– Η συμμετοχή του σχολείου σε διεθνείς δραστηριότητες, η ανταλλαγή εμπειριών, η ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και εκπαιδευτικά εργαλεία, ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων σπουδών, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων διαχείρισης κρίσεων, η βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων, η εξοικείωση με τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών και η αύξηση της ευρωπαϊκής συνείδησης μέσω της επαφής με τον πολιτισμό των άλλων χωρών της συνεργασίας με τους φορείς και τους συναδέλφους άλλων χωρών.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων 6 εκπαιδευτικοί διάφορων ειδικοτήτων θα συμμετάσχουν σε δράση διακρατικής κινητικότητας που θα περιλαμβάνει βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Αγγλική γλώσσα με θέμα τις καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις για την διαχείριση και επιτυχή ένταξη μαθητών με κοινωνικά, πολιτιστικά, συναισθηματικά προβλήματα στην σχολική κοινότητα.

Μακροπρόθεσμα, το πρόγραμμα αναμένεται να επηρεάσει εκπαιδευτικούς και σε άλλες σχολικές κοινότητες, μέσω των διαύλων επικοινωνίας των σχολείων πρώτα για την περιοχή του ν. Χανίων και στη συνέχεια για ολόκληρη την περιοχή της Κρήτης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα