Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Πρεμιέρα για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

» Αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη η φετινή διοργάνωση

Με διαδικτυακή μετάδοση αλλά και δίωρη φυσική παρουσία των φίλων της 7ης Tέχνης στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, το οποίο περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του περισσότερες από 140 ταινίες.

Mε προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ με τίτλο “Μελίνα – Γεννήθηκα Ελληνίδα” σε σενάριο και σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου (παραγωγή της Cosmote Tv) θα ξεκινήσει το φεστιβάλ στις 8 το βράδυ της Τετάρτης καθώς είναι αφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Παράλληλα, στους δύο ορόφους του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, θα φιλοξενείται έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη, μέρος της οποίας αποτυπώνεται σε επετειακή έκδοση, σε επιμέλεια του Λευτέρη Λαμπράκη. Η έκδοση είναι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και των εκδόσεων “Πυξίδα της Πόλης”.
Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορούν να το παρακολουθήσουν οι φίλοι του σε όλη την Ελλάδα, διαδικτυακά στο www.chaniafilmfestival.com.

Μέρος αυτού του προγράμματος θα παρουσιαστεί και στο φυσικό χώρο του Φεστιβάλ, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, καθημερινά 8.00 μ.μ. -10.00 μ.μ., καθώς και σε ειδικές προβολές που έχουν προγραμματιστεί.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν προβολές και εργαστήρια για σχολεία καθώς και εννιά Μaster Classes και εργαστήρια.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ
Χθες σε συνέντευξη Τύπου, κάλεσμα στο φεστιβάλ απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής. Οπως είπε, το φεστιβάλ αποτελεί μια γιορτή του κινηματογράφου που στηρίζει η Περιφέρεια. Παράλληλα αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό κομμάτι του φεστιβάλ.
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Γιαννακάκης κάλεσε επίσης στο φεστιβάλ και υπογράμμισε ότι το φεστιβάλ διανύει τον 8ο χρόνο του και μπορεί να ταξιδέψει παντού μέσω του διαδικτύου. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα του φεστιβάλ.

Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε ότι το φεστιβάλ πηγαίνει στα παιδιά και είναι σημαντικό το ότι σε σχολεία της ενδοχώρας μαθητές γίνονται σκηνοθέτες και μικροί παραγωγοί.

Ο γ.γ. του Πνευματικού Κέντρου Εμμ. Κελαιδής, σημείωσε ότι η ομάδα εργασίας του φεστιβάλ έχει δουλέψει σκληρά και τιμά με τη δράση της τον πολιτισμό. Τόνισε ότι το φεστιβάλ αξίζει και διαχέεται σε όλο τον κόσμο μέσα από την τεχνολογία.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Μαθιός Φραντζεσκάκης τόνισε ότι το 8ο φεστιβάλ είναι εδώ «σε μια ιδιαίτερη συνθήκη με παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις, φυσικά πολλές προβολές ταινιών. Σε μια ιδιαίτερη συνθήκη η οποία διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο θα είμαστε μαζί σας, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα πρόγραμμα περισσότερων από 140 ταινιών καθημερινά, διαδικτυακά, μέσα από το κανάλι του φεστιβάλ στο chaniafilmfestival.com και για μία ζώνη 8 – 10 καθημερινά σε φυσική παρουσία στους χώρους μας».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι φέτος 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη «δεν μπορεί παρά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων να στέκει σε αυτή τη μεγάλη μορφή με πρεμιέρα ταινία για τη Μελίνα Μερκούρη, μια έκθεση και μια έκδοση για τη Μελίνα Μερκούρη».

Σημειώνεται ότι το αναλυτικό πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 21 έως και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και online μέσα από το www.chaniafilmfestival.com, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ στην διεύθυνση: https://www.chaniafilmfestival.com όπου υπάρχει και ο κατάλογος του Φεστιβάλ και σε ηλεκτρονική μορφή.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αποτελεί η απόφαση των συντελεστών του η online έκδοση να ακολουθεί ροή αίθουσας και όχι on demand προβολή. Η επιλογή έγινε ως συμβολή στην διατήρηση του Φεστιβαλικού κλίματος. Επίσης, μέσα από το κανάλι του 8ου CFF στο Youtube θα υπάρχει μια καθημερινή, ειδική, ζωντανή εκπομπή, η οποία θα δίνει τον παλμό του Φεστιβάλ με παρουσιάσεις, συζητήσεις και πολλές εκπλήξεις.

Για όλες τις δράσεις είναι υποχρετική η δήλωση συμμετοχή μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικών φορμών που υπάρχουν στο site. Για την παρακολούθηση προβολών στον φυσικό χώρο είναι υποχρεωτική η κράτηση θέσης μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ κατά την είσοδο των συμμετεχόντων στους χώρους του Φεστιβάλ θα γίνεται υποχρεωτικά και θερμομέτρηση.

Το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα τελούν υπό την Αιγίδα: των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Υποστηρίζονται από: Την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, των Δήμων Χανίων και Πλατανιά και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες