Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Πράξη ανθρωπιάς από Χανιώτισσα

Ένα διαμέρισμα 91 τ.μ. στο κέντρο των Χανίων, παραχωρεί δωρεάν για δύο χρόνια σε οικογένεια με σοβαρή ανάγκη, η κα Έλενα Σπετσιωτάκη, στη μνήμη και το όνομα της πεθεράς της που έζησε μια ζωή με δυσκολίες.

Πίσω από τα Χανιά της τουριστικοποίησης και των βραχυχρόνιων μισθώσεων, η κα Σπετσιωτάκη, ανεβάζει τον πήχη της ανθρωπιάς και γίνεται παράδειγμα αλληλεγγύης για την τοπική κοινωνία.
Τα “Χ.ν.” την αναζήτησαν μετά από την ανάρτηση της αγγελίας της, η οποία συγκέντρωσε εκατοντάδες συγχαρητήρια μηνύματα αλλά και προσέλκυσε ένα πλήθος επίδοξων ενοίκων.
Όπως μας εξηγεί, ο λόγος που κατέφυγε στα κοινωνικά δίκτυα είναι η αδυναμία των επίσημων φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Χανίων, να την βοηθήσει.
«Δεν ξεκίνησα μια νύχτα ξαφνικά, να βγάλω το σπίτι μου στο Facebook!» μας λέει και εξηγεί: «Πρόκειται για μία απόφαση που συνειδητά έχω λάβει για την μνήμη της πεθεράς μου, μιας αγίας γυναίκας, η οποία πέρασε μία δύσκολη ζωή και κακοποιήθηκε και η ίδια, όχι σωματικά αλλά ψυχικά και λεκτικά. Ως ιδιοκτήτρια αυτού του ακινήτου -γιατί είναι και το μοναδικό ακίνητο που διαθέτω- είπα για δύο χρόνια εφόσον δεν το χρειαζόμαστε, να το παραχωρήσουμε δωρεάν σε μια οικογένεια, με προτεραιότητα σε γυναίκα που έχει υποστεί κακοποίηση».
«Επειδή λοιπόν δεν γνώριζα κάποια τέτοια περίπτωση κι επειδή ήθελα η παραχώρηση να γίνει με επίσημο τρόπο, απευθύνθηκα στον πενταψήφιο αριθμό για τις κακοποιημένες γυναίκες. Εκεί μου εξήγησαν ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν και με παρέπεμψαν στην υπηρεσία τους στο Ρέθυμνο. Και από εκεί όμως, λόγω του ότι είναι άλλος νομός, δεν είχαν στοιχεία κάποιας οικογένειας και τελικά μίλησα με μία υπηρεσία στα Χανιά που με παρότρυνε να απευθυνθώ στον Δήμο.
Σε επικοινωνία μου με την διοίκηση της κοινωνικής πολιτικής, οι άνθρωποι μου έδωσαν πολλά συγχαρητήρια για την πρόθεσή μου αλλά ταυτόχρονα μου εξήγησαν πως επειδή δεν τους έχει ξανατύχει ποτέ κάτι τέτοιο, δεν ήξεραν πώς να το διαχειριστούν. Αφού περίμενα 10 ημέρες μήπως βρουν κάποιον και δεν είχα καμία επικοινωνία, αποφάσισα να κάνω την ανάρτηση στην ομάδα του Facebook» εξιστορεί η κα Σπετσιωτάκη. Όπως επισημαίνει, το μόνο που ζητάει είναι μια νόμιμη κατοχύρωση για την παραχώρηση που θα προβλέπει το σπίτι να παραδοθεί στην ίδια κατάσταση (χωρίς σοβαρές ζημιές κλπ) και την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος, νερού κλπ.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Ωστόσο, όπως λέει, δεν έλειψαν εκείνοι που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την πρόθεσή της:
«Δυστυχώς, αισθάνομαι θλίψη και απογοήτευση, έχω πάθει σοκ με τους επιτήδειους που με προσέγγισαν με ψεύτικα στοιχεία οικογενειακά και εργασιακά για να μου πουν πως έχουν δήθεν ανάγκη. Δεν σκέφτονται ότι θα στερήσουν ένα σπίτι από κάποιον που το έχει πραγματικά ανάγκη; Άλλοι μου ζητάνε να το δώσω σε αυτούς με χαμηλό μίσθωμα. Δεν σκέφτονται ότι κάποια οικογένεια μπορεί να μην έχει καθόλου μίσθωμα να καταβάλει;» τονίζει στα “Χ.ν.”.
Τα στοιχεία επικοινωνίας της κας Σπετσιωτάκη είναι στην διάθεση των “Χ.ν.” για όποιον γνωρίζει κάποια οικογένεια που θα μπορούσε να ωφεληθεί από την δωρεά.

 

Στο 56ο επεισόδιο, βάφουμε τα Χανιά «πράσινα» στους δασικούς χάρτες ενώ περιμένουμε την πρόταση του Δήμου Χανίων για τον Λόφο Καστέλι και «ταξιδεύουμε» στην μετά covid εποχή.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες